Lėbartų kapinėse – tik 5 proc. laisvų vietų, naujų kapinių galimos vietos – užslaptintos

Miestas, Svarbu

Po pirmadienio rytą vykusio pasitarimo dėl Klaipėdos miesto kapinių plėtros galimybių studijos mero pavaduotojas Arūnas Barbšys teigė, jog Lėbartų kapinėse likusių 5 proc. laisvų vietų turėtų užtekti dar apie porą metų.

lebar
Lėbartų kapinių plėtra nebegalima, nes teisės aktai numato, kad vienerioms kapinėms skiriamas plotas negali viršyti 40 hektarų, o jos jau dabar užima apie 60 ha plotą. Martyno Vainoriaus nuotr.

Pasak vicemero, padėtį švelnina tai, kad vis daugiau palaikų yra laidojama urnose, randasi nauji krematoriumai, kolumbariumai.

2017 metais Klaipėdos savivaldybės užsakymu buvo atlikta Kapinių plėtros galimybių studija. Tuomet jos rengėjai tvirtino, kad geriausiu atveju Lėbartų kapinėse esamų plotų naujoms kapavietėms užteks tik iki 2022 metų. 

Jei per porą metų vietos naujoms kapinėms įrengti nebūtų surasta ar jų nespėta įrengti, Klaipėdos žmonėms tektų savo artimuosius laidoti aplinkiniuose rajonuose. Teisės aktai leidžia laidojimui pasirinkti norimas veikiančias kapines visoje Lietuvos teritorijoje, tad ir Lėbartų kapinėse yra laidojami žmonės iš visos šalies.

Tikimybė, kad klaipėdiečiams gali tekti laidojimui ieškoti vietos toli nuo miesto yra labai reali, nes tiek ankstesnės galimybių studijos rengėjai, tiek MB „Bau projektas”, pagal sutartį su savivaldybe iš naujo ieškančiai vietos naujoms kapinėms, jas mato tik Klaipėdos ar Kretingos rajonuose. Tačiau kaimyninių rajonų politikai tokias užmačias priima skeptiškai, o žmonės, išgirdę, kad šalia jų gyvenamosios vietos gali rasti kapinės, reiškia nepasitenkinimą. Bandymai aukščiausiu miesto ir rajono politikos lygmeniu sureguliuoti šią problemą kol kas baigėsi be rezultatų.

Tad nei vicemeras, nei Andrius Dobranskis, Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas, „Atvirai Klaipėdai” įvardyti naujai pasiūlytų vietų naujoms kapinės nesiryžo. Bet, pasak pašnekovų, yra bent 8-10 variantų.

Galimybių studiją dėl Klaipėdos miesto kapinių plėtros galimybių mažoji bendrija „Bau projektas” turi patikslinti iki šių metų rugpjūčio 15 dienos.

INFORMACIJA

Klaipėdos savivaldybės užsakymu 2017 metais jau buvo parengta kapinių plėtros galimybių studija. Joje konstatuota, kad Lėbartų kapinių plėtra nebegalima, nes teisės aktai numato, kad vienerioms kapinėms skiriamas plotas negali viršyti 40 hektarų, o šios kapinės jau dabar užima apie 60 ha plotą.

Šios studijos rengėjai nurodė, kad dėl geologijos ir kitų priežasčių geriausia vieta pradėti kurti naujas kapines yra Klaipėdos rajone, Kretingalės seniūnijoje, prie Sarčių kaimo. Tačiau savo nepasitenkinimą dėl to ne kartą išreiškė Kretingalės bendruomenė, todėl tokiems planams nepritarė ir Klaipėdos rajono taryba.

Vėliau Klaipėdos miesto ir rajono valdžia pasiekė susitarimą, kuriuo numatė, kad Klaipėdos rajono taryba, tvirtindama bendrąjį planą, neužkirs kelio atsirasti kapinėms, tačiau konkreti vieta gali būti numatyta tik tada, jei naujos galimybių studijos išvadoms Klaipėdos rajonas pritars.

1 Comment

  1. Viola da Gamba

    Aš norėčiau pakalbėti kitu klausimu. Iki šiol atrodo, kad tik Klaipėdoje nėra nusipelniusių miestui žmonių kapinių, kalnelio, vietos ar kaip bepavadintum. Vilinius turi Rasų kapines, Kaunas – Petrašiūnų, o Klaipėda? O kur Klaipėdoje laidojami žymūs aktoriai, muzikantai – atlikėjai, kompozitoriai, profesoriai, kitaip miestui nusipelnę žmonės. Ar jų [alaidojimo vieta nėra svarbi, ar jie patys nesvarbūs? Kaip manote?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika, Svarbu

Dėl įgaliojimų merui susikirto Klaipėdos valdančiosios frakcijos

Bene pirmą kartą šios kadencijos Klaipėdos miesto tarybos valdančių frakcijų nuomonės balsuojant ženkliai išsiskyrė: dalis valdančiųjų nepalaikė mero Arvydo Vaitkaus ...
2024-02-29
Skaityti daugiau

Spyglys

Klaipėdos konservatorių spindesys ir skurdas*

Mūsų miestelio konservatorių spindesys, tiesą sakant, yra apgailėtinas, – sako garsus politologijos profesorius Spyglys. Nes dauguma neva opozicinės Tėvynės sąjungos ...
2024-02-23
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Rusija ieško ir Klaipėdos politikų bei kultūros žmonių. Tarp jų - ir dabartinis meras

Rusija antradienį paskelbė Estijos ministrę pirmininkę Kają Kallas „ieškomu asmeniu“ ryšium su baudžiamąja byla, kurios turinys nebuvo atskleistas. Rusijos opozicinis ...
2024-02-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This