Kada išvysime Klaipėdos vėliavą virš Memelio pilies?

Miestas, Svarbu

Šiemet liepos 4 d. turėjo būti baigta Memelio pilies didžiojo bokšto atkūrimo projekto vykdymo priežiūra. Tokia data buvo nustatyta dar 2019 m. liepą pasirašytoje sutartyje tarp Klaipėdos savivaldybės ir UAB „Uostamiesčio projektas”.  Projekto vertė  – 106 900 eurų. Tačiau statybos geriausiu atveju prasidės tik šiemet.

Pagal pirminį susitarimą didžiojo bokšto atkūrimo techninis projektas su detaliojo plano korekcija (jei būtina) turėjo būti baigtas per metus, tačiau jis buvo baigtas tik praėjusių metų viduryje. Pagaliau gautas ir bokšto statybą leidžiantis dokumentas.

Beveik trečdalis minėtos sumos turėjo būti skirta geodeziniams, archeologiniams, istoriniams architektūros ir konstrukcijų tyrimams. Į kainą buvo įskaičiuota ir projekto vykdymo priežiūra.

Projekte turėjo būti numatyta Memelio pilies didžiojo bokšto silueto, tūrio, formos atkūrimas pagal istorinius šaltinius ir prieigų sutvarkymas. Taip pat – galimybė jį skaidyti projektą į du etapus, kurie būtų baigtiniai ir, reikalui esant jiems būtų išimami atskiri statybos leidimai (formos atkūrimas projektuojant plieninių konstrukcijų laikantį karkasą, laikiną apžvalgos aikštelę, įrengiant laiptus ir liftą ir formos atkūrimas atkuriant istorinį eksterjerą „naudojant šiuolaikiškas medžiagas ir gaminius”). Vėliau Klaipėdos miesto tarybos kolegija pasiūlė I ir II etapus sujungti ir juos įgyvendinti vienu metu. 

Pasak Ričardo Zulco, Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktoriaus vyriausiojo patarėjo, laikas užsitęsė, nes būta keblumų projektą derinant su įvairiomis institucijomis. Į klausimą, kada prasidės statybos, R. Zulcas atsako, kad šiemet bus skelbiamas statybos rangos darbų konkursas. Numatoma preliminari darbų vertė – apie 1,8 milijono eurų. 

Kaip ir Jono bažnyčios, taip ir Memelio pilies didžiojo bokšto atkūrimui buvo prašoma finansavimo iš Vyriausybės, tačiau nesėkmingai. Šiemet savivaldybės planuose – apie 150 000 eurų: tam atvejui, jeigu rangos darbų konkursas sėkmingai įvyktų ir prasidėtų statybos.

Techninė užduotis rangos darbams jau paruošta.

R. Zulcas nesiryžta tiksliai atsakyti, kada ant didžiojo bokšto suplevėsuos Klaipėdos vėliava. Anot jo, statybos gali trukti dvejus, o gal ir tejus metus. Viskas priklausys nuo finansavimo ir darbų sėkmės. Tačiau tikimasi, kad prasidėjus statyboms rasis ir pinigų. 

Šiuo metu aptariamame Klaipėdos miesto savivaldybės 2022–2024 metų strateginiame veiklos plane didžiojo bokšto statybos pabaiga numatyta 2025 metais.

Memelio pilies didžiojo bokšto fasadas bus maksimaliai artimas istoriniam. 45,5 metro aukščio bokšte bus įrengtas informacijos centras, ekspozicija bei apžvalgos aikštelė.

ISTORIJA

Šešiaaukštis pilies bokštas buvo pastatytas apie 1546 m. ir laikomas vienu seniausių renesanso mūro pavyzdžių Lietuvoje. Tai tuo metu buvo aukščiausias statinys Klaipėdoje. 15 m skersmens bokštas turėjo rūsį. Jis atliko ir kalėjimo funkciją.

Per 1756–1763 m. Septynerių metų karą Klaipėdą užėmus Rusijos imperijos kariuomenei, pilis 1763 m. buvo apleista ir pamažu nyko.

1812 m. per prancūzmetį pilyje buvo įrengtos kareivinės, arsenalas, sandėliai, ligoninė. 1821 m. iš 5 bokštų dar stovėjo du. 1840 m. pradėjo griūti pilies įėjimo skliautai, 1843 m. pašalintos Didžiojo parako bokšto liekanos, apie 1865 m. nuvirto Kunigaikščio bokštas. Po 1888 m. buvo parduoti nugriauti svarbiausi pilies mūro pastatai.

4 Comments

  1. TIK UŽ

    Laukiame! Klaipėdai reikia tokio objekto ir kuo greičiau, tuo geriau.

    Reply
  2. Cirkas isvazevo liko...

    Greičiau atstatytų kopija visos pilies kavos žaidžiant visą metinį biudžetą į tą vieta kiškit dar europinių gaukit ir tai bus ką pažiūrėti kruzams atplaukus su turistai ką pažiuret

    Reply
  3. Martyna

    Nuostabus mūsų uostamiestis. Tik reikia daugiau investuoti į kultūros įstaigas. Tik šiuo metu kažkaip niekas nejuda į priekį: viskas ir visi „miega”.

    Reply
  4. Vietinis

    greičiau sutvarkytų visą piliavietę. Klaipėdai taip trūksta specifinių objektų

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika, Svarbu

Klaipėdos meras: „Esu stabdis pinigų taškymui ir kreiviems projektams“ 

Pirmus savo darbo metus apžvelgęs uostamiesčio meras Arvydas Vaitkus teigia, jog pajuto, kad ši kėdė nėra pati minkščiausia, bet labai prasminga. ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

Miestas

Vėl ieškos ES pinigų didžiajam pilies bokštui įveiklinti

Klaipėdos savivaldybė jau antrą kartą teikia paraišką Europos  Sąjungos (ES) struktūrinių fondų finansinei paramai gauti. Šįkart – projektui „Klaipėdos pilies ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Piliavietės grįžimas miestui: istorija jau siekia pusšimtį metų

Vienas iš ryškiausių sovietmečio urbanistinių Klaipėdos pokyčių – miesto gimimo vieta, kurioje iki XVIII a. pabaigos stovėjo pilis, tapo uždara ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This