Apie Klaipėdos valdžios lovį ir besigrūdančius prie jo

Nuomonės

Tokios košės Klaipėdos miesto savivaldybės taryboje dar nėra buvę: konservatoriai susikukuoja tai su kolūkiečiais – Batkos trąšų vežėjais, tai su skandalingojo Viačeslav Titov bendražyge. Nors ir vieni, ir kiti turėtų būti metafiniai Tėvynės Sąjungos priešai.

Vardan ligoninių išparceliavimo ar kitokios kokios realiatyvios naudos. O ką konservatoriams daryti? Kaip „prie ruso” sakydavo: „Kai nėra bobos ir buožė – blondinė”.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Kita vertus, šiandien miesto Taryboje konservatoriai yra vienintelis į politinį dėmenį panašus reiškinys. Pozicijoje. Turbūt, su meru. Nors kartais atrodo, kad meras – opozicijoje. Nors konservatoriai jau seniai suprato, kad iš mero naudos – kaip iš ožio – pieno. Nors kažkas neseniai pademonstravo, kad pastarasis dalykas nėra neįmanomas.

Narsūs konservatorių vyrukai (apie damas neturiu žinių) ne tik keikiasi viešai, o paskui tą keikalyną ištrina, bet kartkartėmis ir pasišneka tarpusavyje: ar ne laikas į opoziciją? Klausimas – visai neretorinis. Antra vertus, o dabar jie tikrai yra pozicijoje? Štai klausimas koks. Jeigu taip, tai nenoriu viešai įvardyti, kaip ta pozicijos poza vadinasi… Nes visi daineles tratina.

Istorija byloja, kad konservatoriai prieš rinkimus Klaipėdoje pasitraukia į opoziciją. Šiandien pozicijoje juos laiko tik viena – noras prieš rinkimus sau priskirti per kadenciją Klaipėdoje atliktus gerus darbus: nuo Tauralaukio gatvių iki nelemtos Baltijos pr. – Šilutės plento žiedo rekonstrukcijos. Sąrašas – ne toks jau menkas, kaip niekadėjai trimituoja.

Jei ne konservatoriams, tai kam tada medalius ant kaklo kabintis? Merui? Juokaujat… Nors jo siūlyčiau nenuvertinti: ar jis pats, ar savo žmonos pavidalu gali vesti kokį nors prispalkėlių pulką į kitus rinkimus. Ir daug kam nosis nušluostyti. 

Labai aiškioje opozicijoje, ko gero, yra tik liberalai, su isterikuojančia dama avanscenoje. Prieš trejetą metų, kai dar buvau miesto Tarybos nariu, buvo sakoma, kad tame reikale Ninočkos niekas nepralenks. Klydome – radosi dar aukštesnės prabos etalonas!

Dabartiniai liberalai, išlaikę šiokius tokius frakcijos požymius, išsiskiria esminiu bruožu: kritikuoja Savivaldybės administraciją už tai, ko jų vadas praėjusią kadenciją tai administracijai direktoriavęs, nepadarė. Pirmu smuiku griežia pats Sauliukas, o kiti smulkmeniškai jam turavoja.

Kitą, pilkąją savivaldybės tarybos masę, įskaitant kolūkiečius-uostininkus, galima apibūdinti žemaitiškai trumpai: „nei šis, nei tas”. Tai yra, vieta tarp dviejų skylių. 

Jokios ideologijos – tik primityvus išskaičiavimas, kaip, kas, kada, kur, kuriam geriau. Jeigu paprašytumėte klaipėdiečius įvardyti, kokios kitos partijos bei frakcijos šiuo metu reziduoja jų miesto Taryboje, 99,99 procentais gautumėte labai aiškų atsakymą: neturiu žalio supratimo.

Ir nieko keista: nėra ideologijos – yra tik lovys. Ir besigrūdantys prie jo. Žmonės tą mato. 

Kita vertus, sunku suprasti, ką toje pilkoje masėje veikia tokie išmintingi ir patyrę Rimantas Taraškevičius, Judita Simonavičiūtė ar mažiau patyrę, bet šviesaus proto, tačiau su valdiškai namais susieti Elida Mantulova su Vyčiu Radvila, Vaida Raugelė.  Nors kai kurie iš jų vis raiškiau kalba apie politinės karjeros pabaigą.

O konservatoriai, gaila, bet sėkmingai šaudosi sau į kojas, imdamiesi, pavyzdžiui, vaikyti ligoninių vyr. gydytojus. Visiems aišku, kad taikosi anų vietas užsėsti: nusipelniusiųjų sąrašas yra ilgas. Nes jokia tų ligoninių reforma net nekvepia – smirda tik kėdžių perstumdymu ir eiliniu Klaipėdos išbuožinimu.

Ligoninių arealas – apie 10 tūkstančių rinkėjų, gana inteligentiškų. Ką jie mano apie konservus? Kad juos valgyti – nesveika.

Vienintelis žmogus, šioje primityvioje savivaldos košėje dirbantis rimtą politinį darbą, paradoksalu, bet yra politinės patirties neturintis asmuo – Gintaras Neniškis, administracijos direktorius. Jam, kartu su pavaduotoju Andriumi, tenka ne tik suvaldyti išdraskytą administraciją, bet ir suderinti kiekvieną rimtesnį miesto Tarybos sprendimą su bene visais nestabiliais dariniais, kurie kažkodėl vadinami frakcijomis. O tai ir pavienėmis asabomis – narcizais. Tai vadinama politika. Ir ji – labai sunkus darbas.

P. S. Nors jau prieš trejetą metų savo noru pasitraukia iš politikos, esu gyvas ir prisiimu kaltę už viską, kad yra blogai visoje Klaipėdoje ir visame pasaulyje. Mea Culpa, Mea Culpa, Mea Maxima Culpa!

4 Comments

  1. Antanas

    Negerai žmogui daug metų gyventi tame pačiame mieste, visada turi ką palyginti, o ypač miesto politinį ęlitą , miesto gyvenimo tendencijas metų tėkmėje. Kad ir kaip miesto meras savo retoriniais gebėjimais besistengtų pridengti , retušuoti dalies politinio elito neįgalumą , bet po paskutinių batalijų tapo aiškiai matoma sparčiai besiplėtojantįi miesto politinio elito bomžėjimo tendencija.

    Reply
  2. Ypatingai nemaloni persona

    rašo konservatoriai , liberalai ir kolūkiečiai Batkos trąšų vežėjai ? ! Padorumo nei už centą , tai gal nors neutralumo rašant apie tarybos narius ? Save ” žurnalistu ” vadinate ? Dirbate AK , kuri už ” laisvą žodį ir teisę žinoti ” pakovojo . Pagarba ponui Vainoriui . Deja , ponas Šulcas panašu taps ” šaukštu deguto ” ir klaipėdiečių kiršintoju .

    Reply
    • Simona

      Tiesa niekam nepatinka. Komentarų lauk piktų.

    • Simonai ,

      O Jūs nematote kas parašyta ? Pikti komentarai ir ” tiesa ” nieko bendro neturi šiame tekste su objektyvumu ar nešališkumu , bent partijų pavadinimuose .Tik tiek .

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Ugnius Radvila - nebe opozicijos lyderis*

Mes „visi valdantieji norim”, – tokia fraze ketvirtadienį prieš Klaipėdos miesto tarybos posėdį savo pasisakymą iš tribūnos užviršavo opozicijos lyderis ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Politikai pritarė „kosminės kainos“ socialinio būsto statybai

„Net šiurpuliukai per kūną nuėjo: ar tai tiesa, kad skaičiuojamoji vienos kv. metro kaina – virš 4 tūkstančių eurų?”- taip ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Spyglys

Klaipėdos mero dviveidystė - kaip ant delno*

Arvydas Vaitkus lyg gaidys ant skiedryno pučiasi, kad neatiduos ministerijai Vaikų ligoninės, nors atidavė dešimt kartų didesnį ir vertingesnį turtą ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This