Dumpių nuotekų valykloje taisosi nuotaikos ir kvapai

Aplinkosauga, Svarbu

Klaipėdos miesto nuotekų valyklos smėliagaudėje Dumpiuose sumontuota kvapų mažinimo sistema, į nuotekas įterpianti ozono junginį. Tikimasi, kad ši „naujausia ir pilotinė Lietuvoje kvapų mažinimo priemonė” žymiai sumažins nemalonius kvapus.

Artūro Šulco nuotr.

Išties, AB „Klaipėdos vanduo” vadovams pristatant naujoves žurnalistams, smarvės visiškai nesijautė. Pasak bendrovės generalinio direktoriaus Benito Joniko, tikimasi, kad pasiektas europinis kvapų reguliavimo lygmuo. Smarvė, per keletą metų nuotekų valykloje įdiegus nemažai priemonių, sumažėjo labai ženkliai.

Visi naujieji įrenginiai telpa dviejuose konteineriuose. Artūro Šulco nuotr.

Projektą AB „Klaipėdos vanduo” užsakymu už 215 340 eurų įsipareigojo įgyvendinti UAB „AIRPLUS1 Lituanica”, save pristatanti kaip „išmanių ozono sprendimų teikėją”. Sutartis, pasirašyta 2021 m. gegužę, įgyvendinta laiku.

Artūro Šulco nuotr.

„Per dvejus metus bendrovė į kvapų mažinimo priemones investavo bemaž pusę milijono eurų. 2020 m. „Klaipėdos vandeniui” atlikus tyrimus, nuotekų valykloje Dumpiuose nemalonūs kvapai sumažėjo nuo 3 iki 16 kartų, skaičiuojant europiniais kvapo vienetais”, – rašoma bendrovės pranešime spaudai.

INFORMACIJA

Didelė aeruojamų smėliagaudžių problema yra ta, kad iš jų išsiskiria daug stipraus kvapo oro teršalų. Orapūtėmis į nuotekas baseino dugne yra tiekiamas didelis oro srautas tam, kad užtikrintų maišymą ir sunkiųjų dalelių skendimą, o lengvųjų išnešimą su srautu už smėliagaudžių, į pirminius sėsdintuvus. 

Oras, praeidamas per nuotekas, įsisotina vandenyje esančiais lakiais, ribotai vandenyje tirpiais dujiniais teršalais – sieros ir azoto junginiais. Nešvarus oras, praėjęs per nuotekų sluoksnį, patenka į aplinką nuo viso smėliagaudės paviršiaus. Tokiu būdu smėliagaudės tampa vienu didžiausiu oro taršos ir blogo kvapo šaltiniu visoje nuotekų valymo grandyje.

Ozonas (O3) – tai cheminis trijų deguonies atomų junginys. O3 daug stipresnis oksidatorius nei deguonis, reaguoja su įvairiomis medžiagomis. Nesunaudotas ozonas yra nestabilus, skaidosi į įprastinę deguonies formą, arba ištirpsta ar sureaguoja su vandeniu.

Ozono įterpimas į nuotekas smėliagaudėje kartu su aeravimo oru slopina kvapo susidarymą, taip pat anaerobines sąlygas paverčia aerobinėmis. Tokiu būdu bus sumažinamas smėliagaudės aplinkos oro teršimas kvapais ir oro teršalais. Tada kiekvienas oro burbulas, kildamas nuo oro difuzorių smėliagaudės baseino dugno, savyje jau turi papildomą oksidatoriaus porciją. Į burbulą iš nuotekų patekę teršalai – sieros ir azoto junginiai oksiduojami burbulo viduje. 

Tokios oksidacijos produktai yra daug mažiau lakūs ir, kas svarbiausia – vandenyje labai tirpūs junginiai. Pavyzdžiui, sieros vandenilis virsta sieros oksidais, sieros rūgštimi, amonio sulfatu, o, pvz., amoniakas – azotu ir amonio nitratu. Taip pat dalis ozono ir deguonis ištirpsta nuotekose, palengvindami jų tolesnį apdorojimą ir sumažindami jų kvapą.

1 Comment

  1. Opsi

    Pažiūrėsim, kaip bus su tuo kvapu vasaros metu. Inovacijos įdiegtos, bet kiek jos naudojamos – jau pačių atsakomybė.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

Pelningiausiai iš savivaldybės įmonių pernai dirbo „Klaipėdos vanduo“

Praėjusiais metais visos savivaldybės įmonės dirbo pelningai. AB „Klaipėdos vanduo“ grynasis ataskaitinių finansinių metų pelnas siekė 5 218 881 eurą. ...
2024-04-20
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

„Grigeo Klaipėda“ ir vandentiekininkai susikibo dėl šimtų tūkstančių 

Po teisėsaugininkų nustatyto fakto, jog pilnai neišvalytomis nuotekomis teršė Kuršių marias, uostamiesčio vandentiekininkų paslaugomis priversta naudotis AB „Grigeo Klaipėda“ už ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Verslas

Klaipėdos pramoninkams vadovaus Rimantas Juška 

Klaipėdos pramonininkų asociacija (KPA) ketvirtadienį vykusiame visuotiniame susirinkime išsirinko savo naują vadovybę. Martyno Vainoriaus nuotr. Dvi kadencijas – ketverius metus ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This