Vasario 16-ajai skirtoje parodoje – ir Klaipėdos kraštui reikšmingas įvykis

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija

Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto parengta ir uostamiesčio centre (prie paminklo „Arka”) eksponuojama paroda kviečia geriau pažinti Vasario 16-ąją, nes į šią kiekvienam lietuviui svarbią datą sutelpa ne tik 1918-ųjų politinės batalijos ir jų kulminacija – Lietuvos Tarybos priimtas Vasario 16-osios nutarimas, pasauliui turėjęs pranešti apie nepriklausomos Lietuvos valstybės atkūrimą.

Paroda „Trys Vasario 16-osios prasmės (1918–1923 m.)“ visuomenei primena ir 1922-ųjų vasario 16-ąją, kuomet Kaune, buvusios Komercijos mokyklos patalpose, buvo atidarytas Lietuvos universitetas, davęs pradžią bent keliems šiuolaikiniams universitetams Lietuvoje. Minint Lietuvos universiteto įkūrimo šimtmetį, 1922-ieji Seimo yra paskelbti Lietuvos universitetų metais.

Dar vienas istorijoje likęs faktas, susijęs su vasario 16-osios data, itin reikšmingas bendrai Lietuvos ir prie jos prijungto Klaipėdos krašto istorijai, skaičiuojamai nuo 1923-iųjų. Tų metų vasario 16-ąją Ambasadorių konferencija Paryžiuje priėmė sprendimą Lietuvos Respublikai perduoti suverenines teises į Klaipėdos kraštą. Paskelbus apie šių teisių perdavimą, Lietuvos buvimas Klaipėdoje tapo teisiškai nenuginčijamu. Jau po kelių dienų iš Klaipėdos krašto išvyko šį regioną trejus metus administravę prancūzai. Ambasadorių konferencijos sprendimas laikomas didele Lietuvos diplomatijos pergale. Kitąmet, 2023-aisiais, minėsime šių įvykių šimtmetį – Seimo sprendimu, 2023-ieji paskelbti Klaipėdos krašto metais.

„Sveikiname klaipėdiečius ir miesto svečius su 104-uoju nepriklausomos Lietuvos gimtadieniu ir kviečiame pažinti įdomią, permainingą ir turtingą mūsų šalies, mūsų krašto istoriją, kurią nuosekliai tyrinėja ir savo darbais su visuomene dalijasi KU Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto istorikai“, – KU iniciatyvą, skirtą Lietuvos valstybės atkūrimo dienai, pranešime pristato KU rektorius prof. dr. Artūras Razbadauskas.

Parodos partneris – Mažosios Lietuvos istorijos muziejus.

Paroda prie paminklo „Arka” bus eksponuojama iki vasario 28 dienos.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Aplinkosauga

Iš Žardės tvenkinio dingusią salą žada grąžinti atgal

„Ši sala, atkeliavusi į Žardės parko tvenkinį, tegul bus Klaipėdos universiteto dovana miestui artėjančio gimtadienio proga. Mums, kaip mokslo įstaigai, ...
2024-03-26
Skaityti daugiau

Sveikata

Klaipėdos universitete - tradicinė vydūniška konferencija

Kaip ir kiekvieną pavasarį, Klaipėdos universiteto (KU) Sveikatos mokslų fakultetas kartu su Vydūno draugija rengia konferenciją „Į sveiką gyvenseną ir ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

Švietimas

„Vėtrungės“ gimnazijoje - unikali paroda

Minint Pasaulinę žemės dieną, trečiadienį Klaipėdos „Vėtrungės“ gimnazijoje pristatyta Klaipėdos universiteto (KU) Jūros tyrimų instituto parengta paroda „Pažintis su nematoma ...
2024-03-20
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This