Ar Klaipėdos vaikus vešime gydyti į Vilnių ar Kauną?

Politikų tribūna

Arvydas Vaitkus, Klaipėdos miesto tarybos narys
2022-02-16

Komentarų: 9

Klaipėdos ligoninių reforma vis dar pateikia daugiau klausimų nei atsakymų. Nieko nuostabaus, kad ši tema jau pusmetį kelia emocijų audras bei įtemptas diskusijas tarp Klaipėdos miesto gyventojų, miesto Tarybos narių ir medikų bendruomenėje.

Artūro Šulco nuotr.

Reorganizacija nėra blogybė iš principo. Priešingai, jei ji pagrįsta, visada duoda naudą. Bet siekiant priimti sprendimus, reikia aiškiai žinoti reorganizacijos tikslus ir priemones jiems pasiekti. Šį kartą išskirtinai norisi išsakyti nuomonę dėl Sveikatos apsaugos ministerijos siekio sujungti Klaipėdos vaikų ligoninę su Klaipėdos Respublikine ligonine.

Lankantis Vaikų ligoninėje šios įstaigos medikai išsamiai informavo apie rimtus nuogąstavimus dėl ligoninės ateities. Pirmiausia dėl to, kad reorganizacijos procese ligoninei gali būti atimtos čia šiuo metu teikiamos tretinio – aukščiausio lygio paslaugos. Tai reikštų, kad dėl aukščiausio lygio paslaugų jauniesiems klaipėdiečiams ir šioje ligoninėje besigydantiems Klaipėdos regiono vaikams, o kartu ir jų tėvams, tektų važiuoti į Kauną ar Vilnių.

Vaikų ligoninės medikai aiškiai įvardino ir kitą problemą – prijungimas prie suaugusiųjų ligoninės vaikų ligoninei nieko gero neduos, o priešingai – gali ir pakenkti, kadangi pats reorganizacijos procesas kol kas neturi konkretaus turinio, kuris pagrįstų naudą ligoniui.

Vaikų ligoninės medikai paneigė reorganizaciją „stumiančių“ politikų teiginius, kad atsiras daugiau vaikus gydančių specialistų ar bus sutaupyta lėšų naudojant brangią medicininę įrangą – vaikus gydyti gali tik vaikų gydytojai, o šioje srityje naudojama įranga yra iš esmės pritaikyta tik vaikams.

Iš medikų išgirdome ir tai, kad svarstoma reorganizacija Covid-19 pandemijos metu kelia dar didesnę įtampą kolektyve, kad per praėjusius metus Lietuvoje buvo paruošti tik 4 pediatrijos specialistai ir šios specialybės medikų šalyje kasmet vis labiau trūksta, tačiau tai nėra Klaipėdos bėda, o priešingai – visos šalies sveikatos sistemos problema.

Buvo išsakyta ir pastaba, kad su ligoninės kolektyvu ligoninių sujungimo klausimais reorganizacijos autoriai net nediskutavo.

Remiantis viešai prieinama informacija Klaipėdos vaikų ligoninė yra rentabili. Ši ligoninė pastaruoju metu jau suremontavo nemažą dalį naudojamų patalpų ir toliau tęsia darbus. Ligoninė šiais metais užbaigs įrengti naują polikliniką ir, akivaizdu, pagerins sąlygas pacientams suteikiant pirminę pagalbą.

Naujasis Klaipėdos vaikų poliklinikos pastatas. Artūro Šulco nuotr.

Ligoninė yra ypač svarbi visam Klaipėdos regionui, kadangi ji yra gerokai arčiau nei Kauno ar tuo labiau Vilniaus vaikų ligoninės. Vasaros metu Klaipėdos vaikų ligoninė yra vienintelis išsigelbėjimas atsitikus nelaimei pajūryje besiilsintiems vaikams iš visos Lietuvos, o atskirais atvejais ir viso pasaulio.

Ketvirtadienį, vasario 17-ąją, Klaipėdos miesto tarybos posėdyje bus sprendžiamas šios Vaikų ligoninės likimas. Tikiu kolegų miesto Tarybos narių pragmatizmu. Tikiu, kad Vaikų ligoninės sujungimo klausimą teikusiems nariams dar nevėlu atsiimti jį iš posėdžio darbotvarkės. Jei tai neįvyks, lieka tikėjimas, kad siūlymui sujungti vaikų ir suaugusių ligonines bent šiuo laikotarpiu Tarybos narių dauguma nepritars.

9 Comments

  1. Sigitas

    Už visą sveikatos apsaugą Lietuvoje atsako SAM, už paslaugų kokybę, jų prieinamumą, už jų finansavimą. Klaipėdos savivaldybė nieko dėl šių paslaugų gerinimo nieko nepadarė ir nedaro. Vilniuje vaikų ligoninę prijungus prie Santaros Klinikų, pagerėjo šio korpuso finansavimas, atsirado nauja medicinos iranga, atremontuoti korpusai, kurie buvo po truputi remontuojami savomis lėšomis, kaip šiuo metu vyksta Klaipėdoje, buvo graudu žiūrėti. Padidėjo vaikų korpuso darbuotojų atlyginimai. Kaune niekada ir nebuvo atskiros vaikų ligoninės, vaikai gydomi Kauno Klinikų vaikų korpuse. Klaipėdos vaikų ligoninė per maža, kad galėtu būti savarankiška. Klaipėdos regione per 15m vaikų sumažėjo dvigubai, skyriuose ligonių ypač vasaros metu, būna mažiau nei personalo, vos po 2-3 ligonius. Ir tie gali būti gydomi ambulatoriškai. Pritraukiant diagnozes prie stacionarinių, admininstracijos nurodymu, guldomi ambulatoriniai ligoniai, tempiamas ligonių buvimas stacionare, kad kuo didesnis lovos funcionavimo rodiklis. taip tuščiai švaistomos medicinos lėšos.
    Prijungus vaikų ligoninę prie RKL komplekso, padėtis tik pagerėtu, tiek finansiškai, tiek ekonomine prasme, tiek specialistų klausimu, nes nemažai reikalinga gydytojų konsultantų, kurių pastoviam darbui nėra poreikio. Taip pat bus kartu išnaudojama brangi medicinos aparatūra, kurios reikia vaikų ligoninei, bet dėl lėšų stokos, viena vaikų ligoninė negali isigyti, o Klaipėdos savivaldybė nefinansuoja.

    Reply
  2. Jonas

    Labai gaila, kad dėl ligoninių reformų didelę galią tūri politikai, kurie apie medicinos sistemą neturi jokio supratimo. Medicinos reformą privalo atlikti profesionalai, o ne diletantai. Klaipėdos Vaikų ligoninė per maža, neturi pakankamai pacientų, todėl negali paimti visų jai skiriamų pinigų iš ligonių kasų, todėl šios ligoninės gydytojų atlyginimai 1000 eurų mažesni nei suaugusių ligoninėse dirbančių gydytojų. Kadangi savivaldybė medicinos irangos isigijimui neskiria lėšų, todėl perkasi iš tų pačių varganų gydytojų uždirbtų pinigų, perkasi pasiskolinus iš bankų, po to tenka bankui kas mėnesį atiduoti po 6000 eurų, kurie galėtu būti skiriami darbuotojų atlyginimams. Todėl ir savivaldybės pavaldumas čia neracionalus, privalėtu perimti SAM savo žinion, dėl ko pagerėtu ir finansavimas. Ligoninės remontai tesiasi dešimtmečiais iš savų lėšų. Tokioje dulkėtoje aplinkoje vyksta chirurginis darbas, kur pooperacinių komplikacijų galima laukti kiekvienu metu.
    Vaikų ligoninė rentabili medicinos darbuotojų atlyginimų sąskaita. Prijungus prie RKL padėtis tik pagerėtu, bus daugiau gydytojų specialistų kurių tenka kviestis iš šių ligoninių ir jiems mokėti už konsultacijas, racionaliau naudojama medicinos aparatūra. Klaipėdoje yra 5 magnestinio rezonanso aparatai, o mažiems vaikams atlikti šį tyrimą su narkoze nėra galimybių, tenka vežti į Kauno Klinikas kur didelės eilės. Tai visai neracionalu.

    Reply
  3. Klp

    Ar taip ar taip vezame i Kauna ar Vilniu, nes klp ligoniniu gydymo lygis, kaip eiliniu rajono ligoniniu, net eiliniu tyrimu nesugebama atlikti… Vaitkus tik eilinis politikuotojas…

    Reply
    • Meluojate ,

      aš niekur nevežu . Jūsų logika kur? Norite ” optimizacijos ” ir dergiate medikus ? Medikai liks tie patys ! Liberkonservyno fanų bukumas jau stebina .

    • Judo variokai.

      Veža tie, kas užsiima „verslu”, tie, kas dirba už vidutinę algą, gydo Klaipėdoje, kaimiečiai ir iš provincijos taip pat, o BOSAS gali ir į Šveicariją nuvežti, jooo…

  4. Equalizer

    Keista, budamas uosto direktoriumi Vaitkus nuolat kartojo kaip mantra, kad jam reikia pateikti tik viena sprendima, o ne alternatyvas. Sprendimas pateiktas, bet jam dabar reikia alternatyvu???

    Reply
  5. Vaitkui

    Tavo interesai matomi ir aiškūs. Blogai būtų Klaipėdai su tokiu meru. Miestas taptu didele uosto teritorija.

    Reply
  6. Rm

    Vaitkau, rinkimai prasidėjo?

    Reply
  7. Dalia

    Ir dabar vežame, jeigu norime, kad pagydytų, o ne nugydytų. Tad kaip ir nėra kuom gąsdinti:-(

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Nuomonės

Metai prie Klaipėdos valdžios šturvalo: sėkmės ir nesėkmės

Sėkme reikėtų vadinti pastangas darbuotis atnaujinant daugiabučių namų kiemus, ugdymo įstaigas ir jų aplinką – dėmesio anksčiau tam tikrai stokota. ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Klaipėdoje rasis Paliatyvus vaikų dienos centras

Neilgai trukus sunkūs ligoniai savo namuose turėtų sulaukti didesnės medicininės pagalbos bei geresnės priežiūros. Palengvinimo, rūpinantis sunkiai sergančiais vaikais, gali ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Sveikata

Miesto sveikatos įstaigoms siekia gauti 7 mln. eurų paramos

Klaipėdos savivaldybė skelbė, jog parengė investicinį planą ir jau pateikė paraišką finansavimui gauti, kad Sveikatos centro veikloje dalyvaujančios miesto gydymo ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This