Vasario 16-oji: po metų pertraukos, naujoje vietoje ir gausiai

Fotoreportažai, Miestas

Po pandemijos nulemtos metų pertraukos klaipėdiečiai ir vėl gali paminėti Vasario 16-ąją ne tik namuose. Nors oras šįkart ir vėjuotas, ir lietingas, į vidurdienį piliavietėje prasidėjusį iki tol Atgimimo aikštėje vykdavusį minėjimą susirinko tikrai gausi minia.

Trečiadienio rytą 104-osios Nepriklausomybės metinės Klaipėdoje pradėtos minėti Marijos Taikos Karalienės bažnyčioje aukojant šv. Mišias už Lietuvą.

Dėl vis dar didelio sergamumo kovidu tradicinės karinių pajėgų eisenos ir rikiuotės, saugant kariūnų sveikatą, šiemet buvo nuspręsta atsisakyti.

Piliavietėje susirinkusiuosius sveikino Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų pučiamųjų orkestras. Skambant Lietuvos himnui valstybės vėliavą piliavietėje iškelė Lietuvos Raudonojo Kryžiaus draugijos Klaipėdos skyriaus vadovė Alina Birbalaitė ir Karinių jūrų pajėgų kariūnai. Šventinio minėjimo meninės programos atlikėjais tapo didelis jungtinis moksleivių choras „770“, sujungęs S. Šimkaus konservatorijos, E. Balsio menų gimnazijos bei Vydūno gimnazijos moksleivius ir solistą Steponą Janušką. Šiam galingai skambėsiančiam jaunimo chorui vadovavo Arvydas Girdzijauskas, o muzikiniai akcentai buvo skirti ne tik Lietuvai, bet ir Klaipėdai, šiemet mininčiai 770-ties metų miesto įkūrimo jubiliejų.

Tradiciškai Lietuvos valstybės atkūrimo dienos minėjimo metu įteiktas Klaipėdos mero apdovanojimas „Už metų darbą Klaipėdai“. Šiemet šį apdovanojimą meras Vytautas Grubliauskas įteikė Marijos Taikos Karalienės bažnyčios klebonui Mindaugui Šlaustui.

„Šis dvasininkas – bendruomenę telkiantis lyderis, o pandemijos metu jo veikla dar labiau suaktyvėjo. Tai dvasininkas, aktyviai skatinęs vakcinaciją, pats dirbęs ligos židinyje, rūpinęsis tiek dvasine, tiek fizine bendruomenės narių sveikata. Šis žmogus – pavyzdys, kaip didelio noro, pastangų dėka, sutelkus bendruomenės narius, galima nuveikti išties daug. Sunku išskirti vieną svarbiausią Mindaugo Šlausto darbą – visi darbai svarbūs ir reikalingi, o kai jų daug, veikla aktyvi, dirbama su atsidavimu ir meile, rezultatas yra išties džiuginantis“, – teigė V. Grubliauskas.

„Nesu vertas, nes mano gyvenimo šūkis yra vykdyti Dievo valią”, – sakė pats M. Šlaustas, pasidalinęs, kad rinktis kunigystę jį, tuomet dar šešiolikametį, paskatino seno dvasininko žodžiai apie išgyvenimus lageryje ir meilę bei tarnystę. 

Dėkodamas už apdovanojimą klebonas ragino kurti Lietuvą, kad ji būtų graži ir būtume verti jos. 

„Nors nesu klaipėdietis, bet širdimi esu jūsų”, – sakė M. Šlaustas.

Tačiau meras patikino, kad klebonas nuo šiol tikrai yra klaipėdietis. 

Kunigas M. Šlaustas, tapęs Klaipėdos Marijos Taikos Karalienės bažnyčios klebonu, atsiskleidė kaip bendruomenę telkiantis lyderis. COVID-19 ligos pandemijos metu jis buvo vienas pirmųjų Klaipėdos kunigų, teikęs senjorams aktualią informaciją apie saugos priemones, skiepus, jų naudą, raginęs rūpintis savo ir artimųjų sveikata. Šios ligos protrūkių metu kunigas pats aktyviai ėjo pas sergančius senjorus globos namuose, juos slaugė bei teikė dvasinę pagalbą, palaikymą.

Karantino laikotarpiu klebono kasdien organizuojamas Šv. Mišių ir kitų pamaldų transliavimas internetu padėjo sumažinti atskirtį, teikė dvasinę paramą miestiečiams sunkiu periodu.

Klebono iniciatyva pasistūmėjo parapijos namų projektavimo darbai. Šiuose namuose planuojama įkurti dvasinės pagalbos, konsultavimo ir socialinių paslaugų centrą, prieinamą visiems miestiečiams. Puoselėjant tvarios energijos idėjas, pradėti darbai saulės elektrinės modulių įrengimui ant bažnyčios stogo, atnaujinta bažnyčios vidaus infrastruktūra, pritaikant ją neįgaliųjų, jaunų šeimų poreikiams.

Kunigo Mindaugo Šlausto vadovaujamas parapijos „Caritas“ itin prisidėjo prie miesto senjorų būties ir buities lengvinimo, čia savanorystėje save atranda vis daugiau jaunų žmonių. Bažnyčia glaudžiai bendradarbiauja su Klaipėdos universiteto bendruomene – tai ir studentų įtrauktis į savanorišką veiklą, ir tradicinis Kalėdinių giesmių festivalis, kasmet dovanojantis miestui gražų kalėdinės muzikos koncertą. Taip pat bendradarbiaujama su Turizmo mokykla, Ernesto Galvanausko profesinio mokymo centru bei Adomo Brako Dailės mokykla ir kitomis parapijos teritorijoje esančiomis ugdymo įstaigomis. Savanorystė − tai tarsi tiltas, jungiantis jaunimą su senjorais, sveikus asmenis – su reikalaujančiais pagalbos.

Kunigo iniciatyva bažnyčioje aktyviai veikia senjorų klubas „Iš širdies į širdį“, taip pat pradėta iniciatyva „Pasninko dėžė“, į kurią parapijiečiai aukoja ilgai negendančius maisto produktus. Per metus iš šių produktų suruošiama apie 400 lauknešėlių, kuriuos parapijos savanoriai išvežioja miesto senjorams.

Pandemijos metu klebono iniciatyva paruošas aštuonių laidų ciklas parapijos „Youtube“ paskyroje, supažindinantis su bažnyčios praeitimi ir dabartine veikla. Ciklo laidos pristato bažnyčios istoriją, ją puošiančias freskas, atskirus sakralinius objektus, jų reikšmę ir paskirtį.

Beje, apie gausų renginio dalyvio skaičių liudijo ir faktas, kad po jo išvažiuoti iš piliavietės automobilių stovėjimo aikštelės kai kuriems vairuotojams prireikė apie 20 minučių.  

KITI RENGINIAI

13 val. LMTA Klaipėdos fakulteto koncertų salėje (K. Donelaičio g. 4) vyks jaunųjų miesto atlikėjų, šalies ir tarptautinių konkursų laureatų koncertas „Mūsų vaikai – tėvynei Lietuvai“. Dainuos ir gros S. Šimkaus konservatorijos, E. Balsio menų gimnazijos, J. Kačinsko muzikos mokyklos, Klaipėdos karalienės Luizės jaunimo centro, Vydūno gimnazijos kolektyvai, moksleiviai ir pedagogai.

13.30 val. Mažvydo alėjoje vyks Lietuvos istorinės vėliavos pakeitimo ceremonija.

17 val. Liepų gatvėje karilionu lietuvių kompozitorių kūrinių ir autorines aranžuotes atliks Stanislovas Žilevičius.

18 val. Žvejų rūmuose prasidės šventinis Kauno bigbendo koncertas, kuriame – Kauno bigbendas kartu su solistais Egidijum Sipavičium ir Kazimieru Likša.

Lietuvos valstybės atkūrimo dienai skirtų renginių programą pratęs senjorų meno kolektyvų koncertas „Žemėj Lietuvos“, kuris vyks vasario 17 d., ketvirtadienį, 16 val., Bendruomenės namuose (Debreceno g. 46). Čia koncertuos klubo „Šeimyna“ vokalinis ansamblis „Burės“, vokalinis ansamblis „Albatrosas“, tautinių šokių kolektyvas „Sidabrinė gija“.

SVEIKINIMAS

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas

Nuoširdžiai sveikinu Jus Lietuvos valstybės atkūrimo dienos proga! Tikėjimas laisve ir vienybe, branginant ir ją saugant, visada buvo, yra ir bus mūsų valstybingumo garantas.

Linkiu puoselėti bendrumo jausmą, tegul niekada nė vieno iš mūsų neapleidžia pilietiška dvasia, pareiga ir pakantumas vieno kitam bei bendra atsakomybė už saugią ir prasmingą visų mūsų Valstybės ateitį.

Didžiuokimės Lietuva, kurkime Lietuvą tokią, kuria didžiuotumėmės ne tik mes, bet ir mūsų vaikai bei anūkai, visi drauge švęskime visų mūsų Valstybės atkūrimo šventę!

10 Comments

  1. Hamas

    Džiaugiuosiu kad Klaipėdoje nebuvo iškelta mėlynos spalvos teroristinės organizacijos vėliava,ir nesugadino šventinė nuotaika.

    Reply
  2. Tyras

    Aplamai merą jau senai laikas keisti. Kada pradėsite bausti už mašinų stovėjimo ant žolės ir pėsčiųjų taku

    Reply
  3. Palangiškiai

    Klaipėdos meras visiškai apleidęs Klaipėdą(nes neduota dievulio būti ūkišku) centre gatvėse šalikelėje purvas, net pasišluoti negali, nekalbu apie kitas problemas… ai dar kodel nebešvenčia „Atgimimo aikštėje” ogi todėl kad ten greit atgims Leninas ir pasakys kad čia niekas nepasikeitė. Ačiū dievui už Palangos merą. Matosi jo darbai ,gyvenimo kokybė Palangoje 900% geresnė o kažkada Klaipėdoje buvo malonu gyventi.

    Reply
  4. Vietinis

    Pagrindinė nuotrauka – tas metalinis griozdas kur stovi ko gero nuo vokiečių laikų, neblogai atrodo. Mere įpareigok bent ji nudažyti :)) ypač kai ateina kruizinis laivas ir turistams išlipus pirmas vaizdas – griozdas toks sakyčiau kiek akys mato :)))

    Reply
  5. nes

    Klaipedoje daug yra nenorinciu svesti ir visur matanciu tik tamsa ir purva…

    Reply
    • Tyras

      Mato kadangi taip yra. Nuimkite 3D akinius ir pažiūrėk į realybę. Purvas ir pelkiniai aš jau apie kiemus tyliu.

  6. T

    Vilnius visas išpuoštas, čia tamsa ir purvas.

    Reply
    • Taip

      Todėl nei viena televizija švenčių proga nebetransliuoja iš Klaipėdos. Apgailėtinai eteryje atrodome. Nebent jūros šventės metu, kai apleisto miesto nesimato.

  7. Rasa

    Renginių daug, tik miestas- vis tiek nykus ir pilkas, nė viena autobusas matytas važinėjo be vėliavų. Pagarba tik Plicijai, jie pasipuošę…

    Reply
    • Husky

      Kas turi pinigėlio,tas ir puošiasi,Vilnius,mėntai,o kas uždirba jų mokesčiams,tas tyliai kamputyje pirštą čiulpia…

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Pirtį reikėjo perduoti vaistininkams, o ne teismų vanojamam šoferiui*

„Gal galima būtų sujungti vaistines su pirtimi”, – šaipėsi Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narys Artūras Razbadauskas ketvirtadienį vykusio Klaipėdos valdžios ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Klaipėdos meras: „Esu stabdis pinigų taškymui ir kreiviems projektams“ 

Pirmus savo darbo metus apžvelgęs uostamiesčio meras Arvydas Vaitkus teigia, jog pajuto, kad ši kėdė nėra pati minkščiausia, bet labai prasminga. ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This