Klaipėdiečių tvarumo inovaciją saugos Europos patentas

Verslas

Vasario 16 d. Klaipėdos LEZ veikianti PET gamintoja UAB „NEO GROUP“ gavo Europos patentų organizacijos patentą bendrovės inžinierių sukurtai cheminio antrinės PET pakuotės perdirbimo technologijai. Klaipėdiečių išradimas leidžia pramoninėje PET gamybos linijoje naudoti antrines žaliavas, šitaip didinant visos plastikų grandinės tvarumą ir žiediškumą.

Antrinė žaliava

Pranešime spaudai teigiama, jog „NEO GROUP“ išradimo esmę sudaro panaudotų PET pakuočių grąžinimas į gamybą, jų paruošimas ir išvalymas švelniosios glikolizės būdu. Ši technologija dabar jau leidžia naujų PET granulių gamyboje naudoti apie 25% antrinės žaliavos be kompromisų galutinio produkto kokybei, bet ateityje klaipėdiečiai ketina antrinio PET dalį padidinti iki 50%. Laboratorinius ir pilotinius technologijos bandymus „NEO GROUP“ pradėjo dar 2019 m., patentavimo procedūrą – 2020 m. pavasarį, pirmąsias tvariųjų PET granulių partijas savo klientams išsiuntė 2021 m. pradžioje, o ES patentą oficialiai gavo Lietuvai simbolinę dieną – 2022 m. vasario 16

„NEO GROUP“ vadovas Ruslanas Radajevas komentuoja, kad kompanijos technologija prie ES tvarumo ir žiedinės ekonomikos siekių prisideda bent keletu aspektų.

Visų pirma, šis išradimas yra unikalus pasauliniu mastu ir papildo dabartinio mechaninio perdirbimo galimybes. Jo dėka PET gamybos procese galime naudoti žaliavas iš panaudotų pakuočių ir reikšmingai mažinti iškastinių žaliavų kiekį. Be to, „NEO GROUP“ valymo ir paruošimo technologija leidžia plastiką suskaidyti iki pradinių molekulių, todėl jį galima bus perdirbti neribotą kiekį kartų, taip atveriant duris tikrajai žiedinei ekonomikai. Galiausiai, „NEO GROUP“ išradimo pagrindu gaminama PET žaliava klientų gamyklose nereikalauja jokių naujų technologijų, procesų ar investicijų – tvariąsias granules galima įtraukti į esamas linijas, o pagamintų pakuočių kokybiniai parametrai nesiskirs nuo produkcijos, pagamintos iš įprastos pirminės žaliavos.

„Mūsų technologijos dėka jau gaminame ir klientams sėkmingai tiekiame „NEOPET CYCLE“ granules su 25% antrinės žaliavos. Klientų atsiliepimai puikūs: dėl aukštos granulių kokybės galutinės produkcijos parametrai kone identiški pirminiam PET, o galimybė pirkti granules su perdirbtu PET iš vienų rankų yra gerokai efektyvesnė nei perkant pirminę ir antrinę žaliavą atskirai. ES 2025 m. įsigalios reikalavimas gaminti PET butelius su 25% antrinės žaliavos, todėl jau esame techniškai pasiruošę padėti pakuotės gamintojams siekti šių tikslų ir kartu toliau tobulinsime savo gamybos bei tiekimo procesus“, – cituojamas R. Radajevas.

Pasak jo, bendrovė toliau tobulina savo technologiją – ilgalaikis „NEO GROUP“ tikslas yra pasiekti 50% antrinės žaliavos dalį galutinėje produkcijoje neprarandant kokybinių parametrų. 100% dalis, R. Radajevo teigimu, teoriškai taip pat įmanoma, bet kol kas rinkoje trūksta perdirbimui tinkamos žaliavos, todėl reikalingos permainos visoje grandinėje – PET pakuotės ir gėrimų gamintojų, plastiko surinkimo, rūšiavimo ir paruošimo infrastruktūroje visoje ES.

Prie „NEO GROUP“ technologijų kūrimo prisideda ne tik tyrimų komanda, bet ir daugelis kitų įmonės specialistų – su įranga dirbantys operatoriai, proceso valdymo operatoriai ir inžinieriai, gamybą aptarnaujančių padalinių darbuotojai.

Pasak R. Radajevo, pats patento faktas yra aukščiausio lygio klaipėdiečių komandos idėjų, išskirtinumo ir kompetencijų patvirtinimas, taip pat leisiantis stiprinti pozicijas rinkoje.

„Tai kartu ir ženklas politikos formuotojams, įstatymų leidėjams ir tvarumo ieškantiems vartotojams. Tikimės, kad galėsime įkvėpti ir kitas įmones vystyti savo idėjas ne tik laboratoriniame, bet ir pramoniniame lygyje“, – tvirtina R. Radajevas.

1 Comment

  1. Šaunuoliai

    Šaunuoliai. Sveikinimai.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

Statys jau trečią FlexStart

Klaipėdos laisvosios ekonominės zonos (LEZ) įsteigta NT vystymo įmonė UAB „Flex Start Three“ gavo leidimą statyti 8,8 tūkst. kv. m ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

Švietimas

Gimnazistai įmonėje vysto išmaniojo namo projektą

Klaipėdos laisvojoje ekonominėje zonoje (LEZ) veikianti PET gamintoja UAB „Neo Group“ jau penktus mokslo metus tęsia bendradarbiavimą su Klaipėdos Baltijos ...
2024-03-22
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

„Neo Group” paguldė ant menčių Mokesčių inspekciją

2022-ųjų vasarį Europos patentų organizacijos patentą sukurtai cheminio antrinės PET pakuotės perdirbimo technologijai gavusiai Klaipėdos laisvojoje ekonominėje zonoje (LEZ) veikiančiai ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This