Klaipėdietėms gimdyvėms – laikini nepatogumai: dalis jų siunčiamos gimdyti į kitus miestus (dar papildyta)

Svarbu, Temos

Nors Klaipėdos universitetinės ligoninės (KUL) vadovybė nuolat pabrėžia, kad ši gydymo įstaiga aptarnauja ne tik Klaipėdos, bet ir viso Vakarų regiono gyventojus, informacijos apie tai, jog pastarosiomis dienomis jos Akušerijos – ginekologijos departamentas nepriima klaipėdiečių gimdyvių nėra nei oficialiame KUL interneto tinklapyje, nei apie tai iš anksto įspėjamos būsimos mamos.

Martyno Vainoriaus nuotr.
Nėščiosios perspėja vienos kitas

Apie tai, kad susiruošusios gimdyti klaipėdietės KUL yra nepageidaujamos, pasak portalui atsiųsto laiško, jos sužino tik atvykusios į ligoninę, kur ir taip dėl laukiančio proceso stresuojančios moterys yra siunčiamos rinktis kitą artimiausią ligoninę, teikiančią gimdymo paslaugas.

Tuo metu KUL atstovė teigia, jog tai laikini nepatogumai ir problema esą jau sprendžiama.

„Atvažiavom ryte prieš 8 val. Norėjo guldyti, bet po to atėjo iš gimdyklos ir pasakė, kad nebepriims, nes neturi nė vieno vaiko daktaro, ir liepė pasirinkti važiuoti į kitą stacionarą, nors jau buvo užpildyti visi dokumentai ir buvau apsirengusi gimdyvės marškinius”, – trečiadienį „Atvirai Klaipėdai” parašė susirūpinusi Agnė.

Moteris vylėsi, jog kretingiškiai medikai ja pasirūpins tinkamai, tačiau kartu patarė kitoms būsimoms gimdyvėms apeiti KUL, nes esą čia „tvyro chaosas”.

„Taip tik laiko sutaupysite”, – patarė Agnė.

Tarsi patvirtindamas jos žodžius, po kelių valandų į portalo elektroninį paštą atskriejo ir Jono laiškas, kuriame vyras teigia, jog „Klaipėdos gimdymo namai uždaryti, nes vieningai juos paliko dalis gydytojų. Dabar gimdyti važiuoti galima į Kretingą arba Telšius”.

„Laikinai sudėtinga situacija”

Tuo metu į prašymą pakomentuoti susidariusią situaciją KUL atstovė spaudai Aistė Noreikaitė atsakė, jog šiuo metu Akušerijos-ginekologijos departamente yra susidariusi „laikinai sudėtinga situacija”.

„Dirba tik du neonatologai iš 10-šimt. Tokia laikina situacija susiklostė dėl to, kad šešti neonatologai serga, o dvi darbuotojos yra vaiko priežiūros atostogose. Ligoninės administracija atsiprašo už laikinus nepatogumus ir jau ėmėsi visų priemonių situacijai spręsti. Į darbą jau priimti trys neonatologai iš kitų miestų, šią savaitę bus kalbamasi dėl įsidarbinimo su dar trimis kitais neonatologais”, – komentavo KUL atstovė.

Kartu ji pažymėjo, jog neonatologų šalyje yra nedaug ir esą jų nepakanka visose ligoninėse.

„Pagalba gimdyvėms teikiama. Nėščiosios, kurioms prognozuojamas sudėtingas gimdymas ar naujagimio patalogija, laikinai nukreipiamos į Kauno klinikas”, – tikino A. Noreikaitė.

Ji pabrėžė, jog praėjusiais metais KUL Akušerijos-ginekologijos departamente nebuvo atleistas nė vienas neonatologas, akušerių ginekologų atleistas vienas, bet priimti penki nauji.

V. Janušonis: „Nereikėtų skleisti netiesos”

Ši problema buvo pagarsinta ir ketvirtadienį vykusio miesto Tarybos posėdžio metu.

„Klaipėdos mieste negali gimti klaipėdiečiai, kadangi yra susidariusi tragiška situacija Akušerijos skyriuje. <…> Prašyčiau mero į tą situaciją įsikišti ir kažkaip sutvarkyti, nes, mano žiniomis, vyriausiasis gydytojas, nors ir informuotas, kad tokia situacija gali susidaryti, nepriiminėjo neonatologų specialistų, kurie pas jį važiavo į darbą į priėmimą – buvo ir ketvirtadienį atvykę, nepriimti žmonės, ir šiandien vienas vizitas”, – teigė konservatorius Andrius Petraitis.

Reaguodamas į tai KUL vyr. gydytojas Vinsas Janušonis teigė, jog miesto Tarybos narys „skleidžia netiesą”.

„Klaipėdoje gimdo. Praėjusią savaitė pagimdė 28 klaipėdietės. Tik pačius sunkiausius, pačius sudėtingiausius, vieną kitą nukreipiame į Kauno klinikas”, – teigė V. Janušonis, pakartojęs priežastis, kodėl nedirba 8 iš 10 neonatologų.

Anot jo, nebuvo ne vieno nepriimto neonatologo.

„Su trimis artimiausiomis dienomis aš esu susitaręs susitikti ir, jeigu sutarsime, tikime, kad sutarsime, tai bus trys dar priimti. Taip pat čia yra labai laikinas dalykas, kadangi žmonės pasveiksta po ligų. Nereikėtų skleisti netiesos, reikėtų turėti daugiau objektyvios informacijos, o ne vadovautis socialinių tinklų informacija”, – teigė vyr. gydytojas.

PAPILDYTA. Pasirodžius šiai publikacijai, „Atvira Klaipėda” sulaukė dokumentų kopijų, įrodančių, jog dėl susidariusios situacijos KUL Akušerijos-ginekologijos departamente dar vasario 11 d. buvo surengtas nuotolinis pasitarimas su SAM, Kauno klinikų ir kai kurių kitų ligoninių atstovais. Kas jame svarstyta ir nutarta – žemiau pridedamoje protokolo kopijoje.

INFORMACIJA

KUL tinklapyje bėganti eilutė skelbia, jog Klaipėdos universitetinė ligoninė priimtų darbui šių specialybių gydytojus: vidaus ligų gydytoją, gydytoją ortopedą-traumatologą, pilvo chirurgą ar chirurgą, LOR gydytoją, gydytoją oftalmologą, gydytoją anesteziologą-reanimatologą, odos ir venerinių ligų gydytoją. Mėnesio atlyginimas priklausomai nuo specialybės (1 etato) 2800-3400 Eur.

13 Comments

  1. klaipėdietė

    prie ko privedė senolio Janušonio,, nepakeičiamas,, niekuo valdymas,užsibuvo,užmigo ir tupi šiltai

    Reply
  2. Antanas

    Tokia padėtis KUL akušeriniame korpuse žinoma jau 2-3 metai. patys gydytojai informuoja administraciją, bet niekas nesikeičia. Neonatologų mažėja, likę dirba didžiausiais krūviais, todėl persitempę ir tie galvoja palikti šią bagadelnią. Tai vadybos profesoriaus, V. Janušonio darbo rezultatas. Gėda Klaipėdai, kad tokiame mieste, kai tiek gydymo istaigų, moterys negali gauti gimdymo paslaugų, bet reikia vykti į rajonus- Kretingą, Telšius, Tauragę. Tai parodo, kokio lygio KUL medicinos paslaugos- žemiau rajonų lygio. Štai prie ko privedė V. Janušonio, V. Grubliausko medicina, prie to prisidėjo ir buvęs meras R. Taraškevičius.
    Bet reikia būti optimistams, kai pagaliau šį postą paliks V. Janušonis, bus Klaipėdos Klinikos Klaipėdos Universiteto, bus nauja vadovybė, taip pat priklausys SAM. o ne Grubliauskui, padėtis pasikeis. Kol sėdi V. Janušonis- niekas nesikeis.

    Reply
  3. Anonimas

    O gal galetu atvykti gydytojai is kitu ligoniniu padirbeti Klaipedoje ?

    Reply
    • Va tokia realybę

      Kas atvyks, čia pačiam gimdymo skyriuje yra tokių, kur ne tik moteris, bet ir kolegas gali išvaikyti

  4. Anonimas

    Baisu kas dedasi kodėl Janušonis neprijema naujų gydytojų visi pensijinio amžiaus jau

    Reply
    • ***

      Jus atveskite tu gydytojų, manau Janušonis tikrai priims, tik kad jų nėra, jų yra trūkumas, o atlyginimai KUL, vieni didžiausių Lietuvoj.

  5. Žmogus

    Ar gi čia nepatogumas, juk čia žmonių gyvybės. Ar tiek ilgai reikėjo laukti. Koks darbo organizavimas ligoninėje. Kokios pastangos buvo įdėtos, kad pilnavertiškai vyktų darbas.

    Reply
  6. Anonimas

    Pagaliau bent kažkoks straipsnis ir bent šiek tiek informacijos. O tai sėdim lagaminus susikrovusios, laukiam bet kada prasidedančio gimdymo ir tik iš pletkų žinom, kad situacija ligoninėj sudėtinga

    Reply
  7. Vitalija

    Nukreipiamos į kitas ligonines??? Jei neturite galimybės priimti, jūs privalote pasirūpinti transportavimu į kitą ligoninę! Atvažiavau 35 sav su dvynukais, tarpdury jau buvo pasakyta, kad važiuočiau į Kauną.. kas atsakys už tai jei gimdymas prasidės pusiaukelėje??

    Reply
  8. klp

    Parodo kaip puikiai dirba KUL, geda net skaityti… Laimei, kad dar yra Kretingos ligoninė…

    Reply
    • Monika

      Tai nuo gegužės 1d. ir Kretingos gimdymo namus uždaro..

      Dabar viską uždarinėja: darželius, mokyklas, ligoninės.. 🙂

  9. Ss

    Dar vienas užsakomasis mėšlas… ir kodėl būtent šiandien…?ne vakar, ne rytoj, ne po mėnesio…ei ,žurnaliūga Почём опиум для народа?

    Reply
  10. Darbuotojas

    Kad vasario mėn bus”laikinas nepatogumas gimdyvėms” buvo žinoma jau visi metai. Tikrai gaila visų gimdyvių, nėščių ir darbuotojų, kad reikia gyventi ir dirbti šiame chaose .
    Na, yra kaip yra, lauksime tų ”priimtų į darbą 3 neonatologų” , reikia būti optimistais, gal kada nors ir KUL kažkas pasikeis.
    Žinoma, galėjo Klaipėdos visuomenę informuoti apie susidariusią padėtį. Gimdymas- tai ne kraujo tyrimo paėmimas. Sunku įsivaizduoti, kokį stresą patiria gimdyvės , atvykusios į KUL dabar.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Senąją pirtį valdys transportininkai

Klaipėdos miesto taryba ketvirtadienį pritarė mero siūlymui reorganizuoti  UAB „Vildmina“, valdančią pirtį Trilapiop gatvėje, prijungiant ją prie savivaldybės bendrovės „Klaipėdos ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Sveikata

Sėklidžių vėžys - pavojinga jaunų vyrų liga

Onkologinis susirgimas – diagnozė, kurią gali išgirsti ir jauni žmonės. Sėklidžių vėžys netgi vadinamas jaunų – 15-50 metų – vyrų ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This