„Grigeo Klaipėda“ skundžiasi dėl iki teismo atskleistų bylos duomenų

Kriminalai ir nelaimės

Dėl žiniasklaidos paskelbtos teismą jau pasiekusios AB „Grigeo Klaipėda“ baudžiamosios bylos medžiagos įmonei atstovaujantys teisininkai kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, Klaipėdos apygardos prokuratūrą ir Šiaulių apygardos teismą.

Martyno Vainoriaus nuotr.

„Nors ši byla ir sukėlė didžiulį rezonansą, tačiau galutinį sprendimą joje turės priimti teismas. Ir visuomenės interesas yra jį sužinoti. Duomenų nutekinimas žiniasklaidai, kai byla teisiamajame posėdyje dar nėra pradėta nagrinėti, neapklausti liudytojai, gali padaryti esminę žalą vykstančiam teismo procesui ir tiesos nustatymui, kas yra būtina siekiant priimti teisėtą ir pagrįstą teismo nuosprendį. Dar iki teismo nutekinta jautri ikiteisminio tyrimo medžiaga. Ji buvo interpretuota vienašališkai, taip tendencingai formuojant nuomonę per visuomenės informavimo priemones. Netgi pranešimas apie pirmo teismo posėdžių datas ir laiką buvo išplatintas žiniasklaidai dvejomis paromis anksčiau nei bylos šalims. Todėl visomis teisėtomis priemonėmis sieksime, kad šioje byloje įtaka viešajai opinijai būtų sąžininga ir nepažeistų ginamosios šalies interesų“, – pranešime spaudai tikina advokatų kontoros „Glimstedt“ partneris advokatas Linas Sesickas.

Anot pranešimo, prokuratūros atstovai oficialiai patvirtino, kad informacija buvo atskleista be prokuroro leidimo. Todėl bendrovė prašo įvertinti, ar nebuvo padaryti Baudžiamajame kodekse reglamentuoti nusikalstami veiksmai ir ar nebuvo pažeista Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijoje, Konstitucijoje ir įstatymuose įtvirtinta nekaltumo prezumpcija.

„Kategoriškai atmetame iki šiol viešojoje erdvėje skelbtas bendrovei pareikštų kaltinimų ir su tuo susijusių duomenų interpretacijas ir tikime, kad nepaisant neteisėtų veiksmų atskleidžiant ikiteisminio tyrimo duomenis, turėsime galimybę savo argumentus apginti artėjančiame teismo procese“, – teigia L. Sesickas.

Apie kaltinamajame akte esančius duomenis prieš porą savaičių paskelbė portalas 15min.lt.  Po savaitės buvo paskelbta dar viena publikacija, parengta pagal šiuos duomenis. 

Tas, kas iki bylos nagrinėjimo teisiamajame posėdyje be šią bylą tiriančio teisėjo, prokuroro, ikiteisminio tyrimo pareigūno leidimo atskleidė ikiteisminio tyrimo duomenis baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu.

Šiaulių apygardos teismas baudžiamąją bylą dėl Kuršių marių taršos numato pradėti nagrinėti balandžio 15 d.

Šioje 109 tomus sudarančioje byloje kaltinimai dėl piktnaudžiavimo, dokumentų klastojimo ir disponavimo jais bei aplinkos apsaugos taisyklių pažeidimų pareikšti akcinei bendrovei „Grigeo Klaipėda“ ir dar 14-ai esamų bei buvusių šios įmonės darbuotojų: Robertui Krutikovui, Vasilij Jefimov, Arūnui Skierui, Aivarui Petrokui, Irmantui Zubrui, Vidmantui Mačiukui, Ritai Liakstutytei, Arūnui Pasvenskui, Rimantui Jonui Bieliauskui, Martynui Butkevičiui, Gintautui Pangoniui, Tomui Eikinui ir Žygimantui Žilevičiui.

Byloje, kurioje kaltinamąjį aktą sudaro daugiau kaip 300 lapų G. Pangonis, Tomas Eikinas bei dar trys ankstesni šios įmonės vadovai yra kaltinami tuo, kad veikdami organizuota grupe piktnaudžiavo tarnybine padėtimi, sistemingai pažeidinėjo teisės aktų nustatytas aplinkos apsaugos taisykles, klastojo dokumentus.

Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas daugiau nei prieš dvejus metus, kai buvo įtarta, jog į Kuršių marias patenka nevalytos gamybinės nuotekos, taip pat įtarus, kad su tuo susijusi minėtos bendrovės dokumentacija galbūt yra klastojama.

Šioje didelės apimties byloje yra daugiau kaip 20 tūkstančių dokumentų, apklaustų įtariamųjų, liudytojų duomenys, įvairių ekspertų išvados, papildomi dokumentai bei kiti tyrimui reikšmingi duomenys.

Gamtai padarytą turtinę žalą nustatė Aplinkos apsaugos departamentas, kuris pareiškė įmonei daugiau kaip 48 milijonų eurų civilinį ieškinį.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Mums rašo

Vandenilio gamyba Klaipėdoje: vandens nepavogs, miesto nesusprogdins

Kilus šaršalui dėl vandenilio gamybos ir užpylimo punkto plėtros Klaipėdos uosto teritorijoje, pateikiu trumpą santrauką atlikto poveikio aplinkai vertinimo, kad ...
2024-03-17
Skaityti daugiau

Aplinkosauga, Svarbu

Neskundžiamas verdiktas: aplinkosaugininkai tinkamai įvertino „Grigeo Klaipėda“ marioms padarytą žalą

Ir Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) konstatavo, kad Aplinkos apsaugos agentūrą (AAA) tinkamai įvertino AB „Grigeo Klaipėda“ nelegaliai leistomis nuotekomis ...
2024-03-07
Skaityti daugiau

ELTA

„Grigeo Klaipėda“ vadovas: byloje prioritetas skiriamas ne Kuršių marių taršos mažinimui

Šių metų sausį skaičiuojame ketvirtus metus, kai prokuratūra pranešė apie didelio masto taršą Kuršių mariose ir vykdomus tyrimo veiksmus prieš ...
2024-01-14
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This