Neringos bendruomenė stoja ginti kurorto paveldo – organizuoja protesto akciją

Regionas

Viešojoje erdvėje pasklidusi žinia apie Lietuvos vyriausybės planus Nidos švyturio komplekso statinius ir „Mediko“ namus parduoti viešajame aukcione sujaudino ne tik vietos bendruomenę, bet ir kitus Neringos likimui neabejingus žmones.

Šį ketvirtadienį, vasario 24 d., 12 val. bendram siekiui išsaugoti kurorto paveldą visuomenės reikmėms buriasi Neringos gyventojai, kultūros bendruomenė, čia kuriantys menininkai – organizuojama meninė protesto akcija „Pietūs pas švyturininką“.

Nidos švyturio pastatų kompleksas. Organizatorių nuotr.

Pasak protesto organizatorių, šia akcija siekiama atkreipti Lietuvos vyriausybės dėmesį ir neišparduoti Neringos: Nidos švyturio pastatų komplekso statinių (Taikos g. 10A) ir poilsio namų „Medikas“ (buvęs kopų prižiūrėtojo namas) su teniso kortais (G. D. Kuverto g. 14, Neringa), o perduoti juos Neringos savivaldybei. Tai, anot jų, leistų toliau Neringoje plėtoti tarptautinį kultūrinį turizmą, kurti meną bei puoselėti kultūrą.

„Galvodami, kaip galėtume apginti viešąjį interesą, susibūrėme į Neringos iniciatyvinę grupę, parašėme ir išplatinome atvirą laišką – kreipimąsi į LR Seimą ir LR Vyriausybę „Dėl nekilnojamojo turto išsaugojimo visuomenės reikmėms“, po kuriuo kvietėme pasirašyti. Per nepilną mėnesį peticija.lt platformoje jau pasirašė daugiau kaip 1000, o gyvai – per 500 žmonių, nors nevaikščiojome po namus. Iš žinučių, komentarų socialiniuose tinkluose, asmeninių skambučių pajutome didžiulį ne tik neringiškių, bet ir kurorto svečių, kitų miestų gyventojų palaikymą. Žmonių aktyvumas rodo, kad jiems rūpi Kuršių nerijos ateitis tamsūs namų langai Neringai nieko neduoda“, pranešime pažymi parašų rinkimo iniciatorė, iniciatyvinės grupės narė Raimonda Meyer-Ravaitytė.

Protesto akciją organizuojančios bendruomenės pusėn stoja ir Neringoje kuriantys menininkai.

„Dabartinė situacija, kai kiekvienas žemės lopinėlis, žmogus ar kultūra yra vertingi tik tiek, kiek jie gali atnešti finansų, kelia didžiulį nerimą. Vienas žingsnis ir tapsime Kinija, kuri be gailesčio griauna architektūros paveldą, naikina unikalius gamtos kampelius. Neringa – labai trapi vieta, todėl tendencija ją matyti tik kaip vietą verslui vystyti – labai pavojinga, – įsitikinusi choreografė, Šeiko šokio teatro įkurėja Agnija Šeiko. – Sukūrę menines erdves, pritraukę į jas sąmoningus ir įdomius žmones, galime subalansuoti verslo ir visuomenės santykį. Meniniai projektai vis sunkiau įgyvendinami Neringoje, ji tampa turtingųjų atostogautojų vieta, todėl galimų kultūrinių erdvių praradimas mažina ir taip nedideles galimybes Neringai būti išskirtiniu kultūros lauku Lietuvoje.“

Poilsio namai „Medikas“, buvęs kopų prižiūrėtojo namas. Organizatorių nuotr.

Pasak meninės protesto akcijos „Pietūs pas švyturininką“ organizatorių, Nidos švyturys – vienas svarbiausių Nidos tapatybės simbolių, o švyturio papėdėje esantys pastatai ir jų priklausiniai yra neatskiriama istorinio švyturio komplekso dalis, kuri yra nedaloma ir neparduotina. Išsaugojus Nidos švyturio statinių kompleksą čia planuojama įkurti interaktyvų Šviesos muziejų, sukurti atviras visuomenei menininkų dirbtuves, specializuotą lauko skaityklą-kavinę ir kt.

Poilsio namai „Medikas“ (buvęs kopų prižiūrėtojo namas) yra paskutinis dar likęs neįveiklintas visuomeninis objektas, tinkamas specialistų ir mokinių apgyvendinimui. Jo neišsaugojus nei biudžetinės, nei nacionalinės švietimo ir kultūros įstaigos neturės galimybių mokėti rinkos diktuojamų nuomos kainų ir Neringoje nebegalės tęsti savo veiklų.

INFORMACIJA

Meninė protesto akcija „Pietūs pas švyturininką“ vyks vasario 24 d., ketvirtadienį, 12 val. prie Nidos švyturio pastatų komplekso (Taikos g. 10A). Nuo čia Neringos bendruomenė kartu su menininkais kartu keliaus link švyturio, kur garuos sotūs švyturininko pietūs. Kviesdami prisijungti visus, kuriems rūpi Neringos likimas, protesto organizatoriai prašo į akciją atsinešti aukciono plaktuko taukšėjimą imituojančius instrumentus.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Nidoje - retų meno kūrinių paroda, skirta Švyturių metams

Neringos muziejai kviečia atverti meno ir istorijos puslapius parodoje „Švyturiai ≠ Laivai“, kurios atidarymas įvyks ketvirtadienį, kovo 29 d., 17 ...
2024-03-25
Skaityti daugiau

Regionas

Neringa skelbia Švyturių metų pradžią

Kovo 8-11 dienomis Neringa ne tik švęs Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimą, bet ir skelbs Švyturių metų pradžią. Sprendimą 2024-uosius paskelbti Švyturių ...
2024-03-06
Skaityti daugiau

Kultūra, Svarbu

Kultūrinė krizė: ministras žada kalbėtis su savivalda

Nuo praėjusio pavasario Klaipėdą valdantiems politikams nusprendus kardinaliai pakeisti kultūrinių projektų finansavimo tvarką ir taip sukėlus dalies kultūros bendruomenės nepasitenkinimą, ...
2024-01-22
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This