Atsiras Mažosios Lietuvos saugomų teritorijų direkcija

Aplinkosauga

Vyriausybė pritarė Aplinkos ministerijos siūlomai Lietuvos saugomų teritorijų valdymo sistemos pertvarkai – reorganizuoti regioninių parkų, valstybinių gamtinių ir biosferos rezervatų direkcijas, sujungiant jas į keturis naujus juridinius asmenis. Keturių esamų nacionalinių parkų direkcijos išlaikys dabartinį juridinį statusą, tačiau, siekiant pertvarkos tikslų, jų vidaus administravimo sprendimai bus peržiūrėti.

„Kokybė bus esminis šios pertvarkos rezultatas. Saugomos teritorijos yra Lietuvos pasididžiavimas. Tačiau siekiant didinti jų plotą nuo 17 iki 20 proc. šalies ploto, apsaugoti reikšmingiausias gamtines vertybes ir buveines, tinkamai įvertinti architektūrinius ir teritorijų planavimo sprendimus penktadalyje šalies teritorijos, būtina aplinkosaugininkų specializacija. O ji nėra įmanoma su mažomis direkcijomis, kurios turi jau šiandien vykdyti iki 120 įvairių įstatymo pavestų funkcijų“, – pranešime cituojamas aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

Numatoma, kad bus formuojamos šios regioninių parkų ir rezervatų direkcijos, užtikrinant kiekvienos jų identitetą: Aukštaitijos, Dzūkijos-Suvalkijos, Žemaitijos ir Mažosios Lietuvos.

Teigiama, kad keičiant struktūrą išlaikomos saugomų teritorijų lankytojų aptarnavimo, teritorijų priežiūros, tvarkymo ir kitos funkcijos. Už tai atsakingi darbuotojai liks dirbti esamose lankytojų centrų patalpose, visos administracinės ir kitos paslaugos bus teikiamos tose pačiose savivaldybėse.

Naujajame modelyje Mažosios Lietuvos saugomų teritorijų direkcija apims Nemuno deltos, Pagramančio, Pajūrio, Rambyno regioninių parkų ir Viešvilės valstybinio gamtinio rezervato direkcijas, Žemaitijos direkcijai priklausys Dubysos, Kurtuvėnų, Salantų, Tytuvėnų, Varnių, Ventos, Žagarės regioninių parkų ir Kamanų valstybinio gamtinio rezervato direkcijos.

Anot ministerijos pranešimo, sujungus 29 mažas (dažniausia 6-9 darbuotojus turinčias) regioninių parkų, valstybinių gamtinių ir biosferos rezervatų direkcijas į 4 regionų direkcijas, kiekvienoje iš jų bus sukurti specializuoti Biologinės įvairovės apsaugos ir Kraštovaizdžio apsaugos skyriai, jų pajėgumai papildyti architektų ir nekilnojamojo kultūros paveldo specialistų pareigybėmis. Kiekvienoje saugomoje teritorijoje numatyta įsteigti specializuotas patarėjų (prevencinės priežiūros specialistų), kurie nuolat lankytųsi teritorijoje, informuotų ir konsultuotų asmenis, pareigybes.

Žadama, kad centralizuojant bendrąsias funkcijas ir sukūrus stiprias regionines direkcijas, jos užtikrins kvalifikuotą gyventojų prašymų aptarnavimą, todėl žmonės galės operatyviau gauti institucijų atsakymus.

Planuojama, kad keturios regioninių parkų ir rezervatų direkcijos pradės veikti nuo liepos 1 d.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Nacionalinio miškasodžio metu šalyje pasodinta daugiau nei 100 girių

Šeštadienį Lietuvoje vyko Nacionalinis miškasodis „Kad giria žaliuotų“, kurio metu visoje šalyje pasodinta daugiau kaip 100 girių. „Lietingas lietuviškas oras ...
2024-04-20
Skaityti daugiau

ELTA

Maitinimo sektoriaus atstovai reikalaujama mažesnio PVM tarifo

Penktadienį Vilniuje prie Vyriausybės maitinimo sektoriaus atstovai pradėjo protestą dėl šiuo metu esančio pridėtinės vertės mokesčio (PVM) dydžio. Nuo naujųjų ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

ELTA

Siūloma pratęsti draudimą retransliuoti rusiškus ir baltarusiškus TV kanalus

Vyriausybė pritaria siūlymui pratęsti draudimą retransliuoti Rusijos ir Baltarusijos kanalų programas. Šiuo metu numatyta, kad pastarasis ribojimas galioja iki 2024 ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This