Dėl kaukių pradinukams kreiptasi į Konstitucinį Teismą

Koronavirusas

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT), nagrinėdamas Seimo narių grupės pareiškimą ištirti sveikatos apsaugos ministro sprendimo dalies, susijusios su reikalavimu pradinių klasių moksleiviams mokyklose dėvėti medicinines kaukes, nustatė, jog operacijų vadovo pareigas ėjęs ministras buvo įgaliotas nustatyti žmogaus teisių suvaržymą žemesnės galios teisės aktu nei įstatymas – Vyriausybės nutarimu.

Atsižvelgiant į tai, LVAT išplėstinei teisėjų kolegijai kilo abejonė, ar taip nėra pažeidžiamas iš konstitucinio teisinės valstybės principo išplaukiantis reikalavimas žmogaus teisių ir laisvių ribojimus nustatyti įstatyme.

LVAT nenustatė, kad ir Civilinės saugos įstatyme būtų pagrindas, iš kurio kiltų Vyriausybės įgaliojimai pavesti ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovui priimti ginčijamą sprendimą ir taip patvirtinti teisės į privataus asmens neliečiamumą ribojimus ugdymo įstaigose.

Dėl to LVAT kreipėsi išaiškinimo į Konstitucinį Teismą, ar toks reglamentavimas neprieštarauja konstituciniam teisinės valstybės principui.

Ši byla sustabdyta iki Konstitucinis Teismas išnagrinės pateiktą prašymą.

Į teismą dėl minėto sveikatos apsaugos ministro sprendimo kreipėsi opozicinių partijų ir frakcijų atstovai, tarp jų – „darbiečiai“ Aidas Gedvilas, Mindaugas Puidokas, „valstiečiai“ Ligita Girskienė, Valius Ąžuolas ir Dainius Kepenis, demokratai Linas Kukuraitis, Zenonas Streikus ir kiti.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys trečiadienį žiniasklaidai teigė, kad bus svarstomi pandemijos valdymo taisyklių pokyčiai. Sprendimai, kurie aktualūs švietimui, bus priimami kitą savaitę, bus tariamasi ir su gydymo įstaigų atstovais, renginių organizatoriais. Švietimo, mokslo ir sporto ministerija jau anksčiau pateikė siūlymą mokyklose atsisakyti kaukių pradinukams ir srautų valdymo.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Konsultacijos

Konstitucinis Teismas nevertins teisėjų algų

Konstitucinis Teismas (KT) penktadienį nutraukė bylą pagal tris Regionų administracinio teismo prašymus ištirti, ar Konstitucijai neprieštarauja tam tikros Teisėjų atlyginimų ...
2024-03-15
Skaityti daugiau

Politika

Teismas atmetė P. Gražulio skundą dėl jo registravimo kandidatu prezidento rinkimuose

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) trečiadienį atmetė Petro Gražulio skundą dėl Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) sprendimo, kuriuo buvo atsisakyta jį ...
2024-02-28
Skaityti daugiau

Nuomonės, Svarbu

„Atvira Klaipėda“: pabūsime neetiški

2024-uosius pradėjome pagaliau sulaukdami galutinio teismo sprendimo dėl ginčo su Visuomenės informavimo etikos komisija, dar 2022 m. gegužę priėmusią sprendimą ...
2024-02-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This