Patvirtino Klaipėdos regiono specializacijos strategiją iki 2030-ųjų

Regionas

Baigiantis 2021 metams, asociacijos „Klaipėdos regionas“ visuotiniame narių susirinkime savivaldybių merai patvirtino „Klaipėdos regiono specializacijos strategijos iki 2030 m.“ įgyvendinimo programas 2021–2024 m. laikotarpiui. Tai – svarbus žingsnis visos strategijos kontekste, nes programos konkrečiai įvardija artimiausių metų darbus. Į numatytų veiksmų kūrimą bei įgyvendinimą jau įsitraukė daugybė regiono partnerių: viešojo sektoriaus, verslo, švietimo ir mokslo įstaigų atstovų, planuose – sulaukti ir naujų.

Pirmieji pokyčiai – jau artimiausiais metais

Iki 2030 m. strategijoje bendrai suplanuotos 86 priemonės, tačiau daugiau nei pusė jų, net 49, bus pradėtos įgyvendinti (esant ilgalaikėms priemonės) arba bus įgyvendintos jau per artimiausius metus.

Šarūnas Vaitkus. Martyno Vainoriaus nuotr.

„Programų patvirtinimas simboliškai užbaigia strategijos rengimo procesą, trukusį net ketverius metus, ir pažymi įgyvendinimo dalies pradžią. Tai reikšmingas etapas, kuriame dalyvauja ir iniciatyvą rodo visos institucijos bei struktūros, labai laukiame ir tų, kurie dar tik ketina prisijungti. Tik bendromis pastangomis galime tikėtis didelių bei reikšmingų pokyčių mūsų regione“, – pranešime spaudai cituojamas Šarūnas Vaitkus, strategijos rengimą koordinuojančios asociacijos „Klaipėdos regionas“ prezidentas ir Palangos miesto meras.

Dėmesys jūros, turizmo, bioekonomikos stiprinimui

Pasak Š. Vaitkaus, regione veikiantys partneriai jau pradėjo įgyvendinti pirmuosius programų darbus. Dar šiemet, t. y. 2022-aisiais, jų numatoma įgyvendinti arba pradėti kone pusę šimto, tarp kurių prioritetas skiriamas jūrinei ekonomikai, bioekonomikai bei turizmui. 

Stiprinant jūrinę ekonomiką norimai įtvirtinti Lietuvos kaip jūrinės valstybės statusą ne tik žodžiais, bet ir realiais darbais. Pirmenybę numatoma teikti mėlynosios energetikos, akvakultūros ir jūrinių biotechnologijų, žaliojo jūrinio transporto inovacijų bei kitų jūrinės ekonomikos veiklų skatinimui.

Bioekonomikos srityje per dešimtmetį planuojama išsiveržti į lyderių gretas tiek nacionaliniu, tiek visos Baltijos jūros regiono lygiu. Šiuo tikslu iki 2024 m. numatomas Klaipėdos regiono bioekonomikos tarybos, sudarytos iš vietos valdžios, verslo, mokslo ir nevyriausybinio sektoriaus atstovų, įsteigimas ir veiklos užtikrinimas. Taryba garantuos visų suinteresuotųjų šalių tarpinstitucinę sąveiką sprendžiant regiono bioekonomikos strateginės plėtros klausimus.

Tarp bioekonomikos sričių yra ir maisto grandinės. Dar šiemet planuojama išanalizuoti esamą situaciją regione: įvertinti, kiek ir kokios vietos ūkininkų, žuvininkystės ir akvakultūros įmonių produkcijos turima regione bei tai, ar šių resursų pakanka norint sukurti visavertes regiono maisto grandines. Išgryninus situaciją ir vietos gamintojų poreikius, bus imtasi veiksmų: kuriamas modelis, kaip vietos švietimo įstaigoms tiekti regiono ūkininkų produkciją, numatyta, kaip skatinti ūkininkų partnerystę ir bendradarbiavimą su vietos maitinimo sektoriumi. Šie veiksmai ateityje kurs pridėtinę vertę, pavyzdžiui, išvystys patrauklius regiono gastronominio turizmo produktus ir pan.

Trečioji dominuojanti kryptis – darnus, jūrinis ir pakrančių turizmas. Vienas pagrindinių jos uždavinių – vieningo regiono turizmo politikos valdymo modelio sukūrimas ir jam valdyti reikalingo regioninės turizmo organizacijos (RTO) atsiradimas. Šiuo metu, kaip pasakoja Š. Vaitkus, Klaipėdos RTO steigimo ir veiklos sąnaudų-naudos analizė bei veiklos modelis jau yra ruošiami.

„Kalbant apie kitus turizmo darbus mūsų regione, norime tapti daugiausia įrengtų dviračių takų turinčiu regionu Lietuvoje, todėl artimiausiais metais suplanuotos veiklos, susijusios su dviračių turizmo infrastruktūros kūrimu ir bendrai dviračių turizmo populiarinimu. Jei darbai vyks sklandžiai, jau iki 2024 m. galėsime mėgautis atnaujintais dviračių takais ir trasomis, paruoštais turistiniais maršrutais, dviratininkams draugiškomis įstaigomis“, – dėsto asociacijos „Klaipėdos regionas“ prezidentas.

Mato Mačiulskio nuotr.

Inovacijų, įgyvendinant pastarosios krypties darbus, numatoma ir daugiau. Keletas tokių – Dangės upės pritaikymas laivybai ir vandens autobuso maršruto įdiegimas, taip pat Šventosios uosto rekonstrukcija bei naujų vandens maršrutų ir objektų sukūrimas.

Permainų sieks bendromis pastangomis

Artimiausiais metais bus siekiama stiprinti ir pramonės bei paslaugų ekonomiką – sritis, kurios sujungia ir papildo minėtąsias pagrindines. Pramonės sektoriaus tikslas – tobulinti jame dirbančiųjų technologines ir skaitmenines kompetencijas, gilinti įgūdžius, taip pat sukurti progreso vertinimo ir stebėsenos sistemos mechanizmą pažangios pramonės ekonomikos srityje.

Paslaugų ekonomikos kryptyje prioritetiniais artimiausių metų siekiais laikoma regiono pozicionavimo strategijos parengimas bei prekių ženklo sukūrimas ir įvedimas į rinką.

Eglė Stonkė, asociacijos „Klaipėdos regionas“ vykdančioji direktorė, antrindama Š. Vaitkui, sako, kad parengti programų tikslai ir siekiai yra ambicingi, tačiau kelti įsiklausant į paties regiono poreikius ir lūkesčius.

„Esame nesyk akcentavę ir dar kart pakartojame, jog regiono augimui bei progresui itin didelę reikšmę turi bendradarbiavimas ir partnerystės. Norime priminti, jog regionas atviras, tad visi norintieji gali dalyvauti veiklose, na, o jungtis prie iniciatyvų ar siūlyti savo idėjas kviečiami įvairių sričių specialistai“, – sako asociacijos vadovė.

INFORMACIJA

Klaipėdos regioną sudaro septynios – Klaipėdos, Palangos ir Neringos miestų bei Klaipėdos, Kretingos, Skuodo ir Šilutės rajonų savivaldybės. Jose aktyviai veikia verslo bei švietimo sistemos atstovai. Kuriama Klaipėdos regiono specializacijos strategija – visų šių sektorių partnerystės, idėjų ir bendro darbo pastangų vaisius.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Darbėniškiai ketina inicijuoti seniūnijos prijungimą prie Palangos

Metanolio gamyklos statyboms Kretingos rajone, prie Darbėnų miestelio, nepritariantys gyventojai ketina inicijuoti Darbėnų seniūnijos prijungimą prie Palangos savivaldybės. Tai antradienį ...
2024-03-05
Skaityti daugiau

ELTA

Palangoje pradėjo remontuoti polikliniką

Palangoje pirmadienį prasidėjo miesto poliklinikos atnaujinimo darbai. Juos užbaigti planuojama kitų metų pavasarį. Apie tai savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje ...
2024-02-27
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Regionas

Palangos koncertų salėje - Stasį Povilaitį menanti paroda

Palangos koncertų salė visuomenei atveria unikalią ekspoziciją – ketvirtadienio popietę čia atidaryta Lietuvos estrados legendai Stasiui Povilaičiui skirta paroda. Neįpareigojančioje ...
2024-01-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This