Meras: Klaipėda nebebendradarbiaus su Rusijos ir Baltarusijos miestais, sieks pagerbti Odesą

Politika, Svarbu

„Kaliningradas ir Čerepovecas Rusijoje, Mogiliovas – Baltarusijoje. Tai vis dar Klaipėdos miesto partneriai, bendradarbiavimas su kuriais nuožmios agresijos prieš Ukrainą kontekste nebeįmanomas. Agresijos pradžioje išsiunčiau visų tų miestų vadovams, taryboms laiškus/raštus apie kategorišką nepritarimą vykdomai agresijai prieš Ukrainą, kviesdamas juos priešintis tokiems veiksmams ir karui, vykdomam iš jų teritorijos… Reakcijos suprantama, nebūta jokios…”, – savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook” rašo Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Vytautas Grubliauskas Mogiliove. Martyno Vainoriaus nuotr.

Jis teigia, jog sekmadienį informavo miesto Tarybos frakcijų vadovus ir su jais sutarė „dėl oficialaus bendradarbiavimo sutarčių nutraukimo pačiu įmanomai artimiausiu metu procedūros, tam tikslui kviečiant neeilinį Tarybos posėdį”. Jis gali vykti jau antradienio popietę.

„Tuo pačiu Klaipėdos miesto savivaldybės administracijai pavesiu neatidėliojant paruošti teikimą/siūlymą dėl Klaipėdos miesto seserinio miesto Odesos vardo suteikimo aikštės/gatvės/skvero ar/ir kurios nors Danės krantinei Klaipėdoje, taip ir tokia forma išreiškiant tvirtą palaikymą bei solidarumą šiam Ukrainos uostamiesčiui, išskirtinai šarmingam miestui, su kuriuos mus sieja išskirtinai draugiški ir nuoširdūs ryšiai. Labai rimtai vertinčiau siūlymą Odesos miesto skvero vardo suteikimą netrukus savo erdves po rekonstrukcijos atversiančiam naujajam Danės skverui – tai būtų labai rimtas sprendimas. Tuo pačiu kolegos išsakė ir prasmę dar vieno proceso įprasminimui, o tai reiškia bendradarbiavimo sutarties su Chersono sritimi ar kuriuo nors miestu, esančiu toje apskrityje, inicijavimui ir patvirtinimui, nes turim puikų įdirbį bendrame Baltijos – Juodosios jūrų forume. Jau anksčiau duotas pavedimas ir savivaldybės pavaldumo bendrovėms bei įmonėms rasti galimybių skirti būtiną ir reikalingą paramą Ukrainos žmonėms ir pabėgėliams, kurios priimsime Klaipėdoje ir kam jau esame pasiruošę. Gal ir nėra iškalbingų spaudos pranešimų ar garsių tokių veiksmų pristatymo akcijų, tačiau juk ne to reikia Ukrainoje vykstančio kruvino karo akivaizdoje. Reikia susitelkimo, susikaupimo ir būtinai reikalingų sprendimų, kurie šiandien tampa mūsų pagalba ir prisidėjimu kovojančiai ir mus pačius ginančiai Ukrainos tautai”, – rašo V. Grubliauskas.

Su Kaliningradu Klaipėda bendradarbiauja nuo 1993-iųjų, su Mogiliovu – nuo 1997 m. Su Čerepovecu bendradarbiavimo sutartis pasirašyta 1992 m. rugpjūtį.

Po pirmosios Rusijos agresijos prieš Ukrainą 2014-aisiais V. Grubliauskas nesiryžo tokiam žingsniui.

„Situacija pasaulyje labiau kaista nei vėsta. Vis dėlto būčiau linkęs nenutraukti saitų su miestais partneriais, kokia jautri situacija bebūtų. Žinoma, galima trenkti durimis ir tai nuskambėtų gana garsiai, bet radikalių priemonių nepalaikyčiau”, – tuomet dienraščiui „Klaipėda” teigė V. Grubliauskas.

4 Comments

  1. Ona

    O kada pervadinsite Mogiliovo gatvę? Gėda jau darosi

    Reply
  2. Anonimas

    O kada pervadinsite Mogiliovo gatvę? Gėda jau darosi

    Reply
  3. Anonimas

    Siūlymas merui: paminklą kažkokiam Jefimui Belinskiui panaikinti.

    Reply
    • Nežinomybė

      O kas tas Belinskis?

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Klaipėdos mero dviveidystė - kaip ant delno*

Arvydas Vaitkus lyg gaidys ant skiedryno pučiasi, kad neatiduos ministerijai Vaikų ligoninės, nors atidavė dešimt kartų didesnį ir vertingesnį turtą ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

Veidai

Edmundas Federavičius: „Muzika - mano pašaukimas"

Džiazo gerbėjams gerai ne tik Klaipėdoje, Lietuvoje, bet ir užsienyje žinomas  būgnininkas Edmundas Federavičius mini gražų jubiliejų ir ta proga ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

Politika

Pradėjo skelbti savivaldybės tarybos narių algas

Neatlygintinai dirba tik vienas Klaipėdos miesto tarybos narys. Tai paaiškėjo savivaldybei po Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) kritikos paskelbus informaciją apie ...
2024-03-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This