Kijevo gyventojai: prie Putino mes tikrai negyvensim

Svarbu, Temos

Antradienio vakarą „Atvira Klaipėda” telefonu pakalbino du Rusijos bombarduojamo Kijevo gyventojus. 41-erių Elena ir 49-erių Sergejus miesto nepaliko dėl savo artimųjų.

Abu jie sakė tikį, kad Ukrainai pavyks atsilaikyti prieš beprotį agresorių, tačiau jei sostinė visgi kristų, kijeviečiai sakė tikrai negyvensiantys prie Putino ir bandytų išvažiuoti į Europą.

Kijevas karo su Rusija metu. Ukrainos naujienų agentūros UNIAN nuotr.

Diversantai atvyko iš anksto

„Situacija Kijeve labai sudėtinga. Kelis kartus per dieną girdimas priemiesčių apšaudymas, kur yra ir kariniai daliniai. Kai pataiko, žemė dreba taip, kad girdisi ir jaučiasi kelių kilometrų atstumu. Labai baisu. Arčiausiai bombarduotas 24 aukštų namas yra už kokių penkių kilometrų. Mačiau, kad šeši aukštai buvo suniokoti. Žinau, kad buvo sunkiai sužeistų, juos išvežė į ligoninę. Ar mirė kas, nežinau, nes informacijos dabar pilna visokiausios. Šiandien subombardavo televizijos bokštą, likome be informacinių pranešimų, tik su internetu ir socialiniais tinklais”, – pasakojo netoli Kijevo centro gyvenanti Elena.

Pasak jos, maisto produktų įsigyti jau yra labai sunku.

„Dar visai nedaug ir galvosime, ką valgyti. Į parduotuves produktai nebevežami. Duoną žmonės matė prieš 3-4 dienas. Būna, kad dar atveža, bet greitai susidaro eilė ir duonos nebelieka. Geriamojo vandens nusipirkti irgi sunku”, – sakė moteris.

Elena teigė, jog tikrai jaučiasi rusų diversantų veikla. Vienas iš tokių diversantų, kurį ji pati pastebėjo ir pranešė policijai, atvyko prieš devynias dienas dar iki karo pradžios.

Vaikai šiuo metu mokyklos nelanko, tad sūnų iš dabartinės santuokos ji bando nors šiek tiek pamokyti pati.

Elena sakė, kad iš Kijevo neišvažiavo, nes pačią pirmą dieną Putino armija parodė, kad jie gali bombarduoti bet kurį Ukrainos miestą ir jau niekur nebus saugu.

„Bombardavo daugelį apskričių miestų. Siekė Lucką, Volynės srityje. Ivano Frankovską irgi. Kai sėdom su vyru ir paanalizavom, supratome, kad Ukrainoje nebėra saugios vietos. Bet to, vaikas dabar serga infekcine liga ir negaliu važiuoti pas kažką karo metu ir užkrėsti daugiau žmonių. Šiandien jau susirgau pati. Turim ir du gyvūnus. Kartais nakvojame slėptuvėse, nors tai labai sudėtinga. Miegojome ant grindų, prisipūtę čiužinius, ant kurių kažkada plaukiojome jūroje. Ten skersvėjai, dulkėta, vaikai išėjo kaip susirgę, aš irgi prastai jaučiausi, įtariu, kad ten ir peršalau. Į slėptuves ateina daug žmonių, ateina ir su gyvūnais, tai jei kažkam alergija, jau reikia rinktis – ar alergijos priepuolis, ar saugumas. Slėptuvių Kijeve nedaug – niekada nesiruošėme karui”, – pasakojo moteris, auginanti dar ir du vaikus iš pirmųjų savo bei vyro santuokų.

Elena sakė, kad jos vyras bandė eiti į teritorinę gynybą, bet buvo didelė eilė ir kol kas nepriėmė, nes grupės jau suformuotos. Dabar jis stengiasi maksimaliai apsaugoti šeimą, nes tiesiog nėra galimybės kur važiuoti.

Jei visgi Kijevas kristų, moteris sakė, kad tikrai važiuotų į Europą.

„Sunku pasakyti, kur važiuočiau, bet tikrai Putino Rusijoje-Ukrainoje negalėsiu gyventi. Mes – laisva tauta. Rusai gyvena uždaromis burnomis, juos nuolat apgaudinėja per televizorių. Jie tvirtina, kad visa, kas yra socialiniuose tinkluose, mes patys sukuriame. Kad viskas čia feikai ir mus dėl to labai piktina. Žmogus transliuoja iš metro stoties Charkove, o rusai netiki, kaip čia nusileidus į metro gali būti internetas. Čia melas jiems atrodo. Bet Ukrainoje metro yra internetas! Rusai net nesupranta, kiek toli mes nuėjome. Todėl tikrai nepasiliksiu Putino Rusijoje, ieškosiu gal tolimų giminaičių Europoje. Vienareikšmiškai nepasiliksiu. Nenuleisime galvos. Mums svarbu, kur mes gyvename”, – sakė moteris.

Misija – seni tėvai

Kijevo Obolono rajone gyvenantis 49-erių Sergejus sakė irgi dar sprogimų arti namų nepatyręs, bet mano, kad tai tik laiko klausimas.

„Mano misija dabar seni ligoti tėvai. Tėvukui 89-eri. Jis pergyveno II pasaulinio karo fašistus, dabar turi išgyventi ir Putino fašistus. Mama – po insulto, sunkiai vaikšto. Tai dabar kai tik pasigirsta sirenos, nuvedu abu juos į koridorių ir laukiame. Jei ne tėvai, būčiau ėjęs į teritorinę gynybą”, – kalbėjo vyras.

Sergejus taip pat pasakojo, kad darosi sunkoka gauti kai kurių maisto produktų – pieno, sviesto. Duona parduodama tik po vieną kepaliuką vienam žmogui.

„Eilės būna didelės. Aš dar gavau duonos, o už manęs stovėjusiam jau nebeliko. Vaistinėse irgi eilės. Pirmiausia ėjau į vaistinę, kad tėvams vaistų gaučiau. Draugas toliau Obolone gyvena, tai jam pasisekė – gavo ir duonos, ir miltų”, – pasakojo pašnekovas.

Jis, kaip ir Elena, tuo atveju, jei Kijevą visgi užimtų rusai, sakė, kad čia tikrai nepasiliktų.

„Negalėčiau taip gyventi kaip Donecke ar Luhanske gyvena. Po 2014 metų mes esame laisvi žmonės”, – sakė Sergejus, kartu dėkodamas Lietuvai ir kitoms šalims už paramą Ukrainai.

Kelios minutės po 22 val. jis atsiuntė žinutę, kad Kijeve vėl buvo paskelbtas oro pavojus ir ėmė kaukti sirenos.

Atakavo televizijos bokštą, žydų memorialą

Antradienį Rusija atakavo Kijevo televizijos bokštą. Ukrainos nepaprastųjų situacijų ministerija praneša, kad per šį išpuolį žuvo penki žmonės – netoliese buvę praeiviai.

Ukrainos valdančiosios partijos „Liaudies tarnas“ („Sluha narodu“) deputatas Maksymas Bužanskis susirašinėjimo platformoje „Telegram“ parašė, kad viena iš raketų, paleistų į televizijos bokštą, pataikė į Babyn Jaro holokausto memorialo, skirto ten nužudytiems maždaug 34 tūkst. žydų atminti, teritoriją.

„Rusijos žmonės, ką tik jūsų raketa, kuria bandė nugriauti televizijos bokštą, pataikė į Babyn Jarą. Tai kažkokia nacistinė brolybė – nužudyti ten gulinčius dukart, 1941 ir 2022 metais? Dabar galite drąsiai piešti ant savo uniformų svastikas ir patys save denacifikuoti. Jums maža to, kad žudote gyvuosius. Jūs mėginate nužudyti ir žuvusiuosius, ir atmintį, ir visos mūsų šalies skausmą. Tai sukels amžinų pasekmių“, – rašė jis.

Rusijos okupacinės pajėgos galimai ruošiasi oro antskrydžiui prieš Kijevo Sofijos soborą.

„Gavome informacijos, kad Rusijos kariuomenė ruošia ataką svarbiausiai Ukrainos žmonių šventovei nuo Kijevo Rusios laikų – Sofijos soborui Kyjive. Ukrainos graikų katalikų Bažnyčios vadovas, didysis arkivyskupas Sviatoslavas kreipiasi į visus krikščionis melstis už slavų tautų dvasinę šventovę ir ragina agresorių susilaikyti nuo šio siaubingo vandalizmo akto. Tegul Sofija – Dievo Išmintis – apšviečia tuos, kurie planavo įvykdyti šį nusikaltimą“, – rašoma pranešime.

Vėlai vakare pranešta, kad Kijeve prie Rusanovkos, Višnevoje, Kurenevkoje, Bojarkoje ir Žulianuose įvyko bombardavimas. Kijevo srityje esančiame mieste Baltojoje bažnyčioje (Біла Церква) taip pat nuaidėjo garsus sprogimas, degė karinė aikštelė.

8 Comments

  1. Milvis

    Šlovė herojams!

    Reply
    • Ivan

      Donbaso

  2. Ukraina nebegyvens putlerio valdoma

    Ukraina tikrai nebegyvens putlerio pasaulyje. Geriau mirs, bet negyvens.

    Reply
  3. ?

    Izraelis turi teisę gintis ir okupuoti Palestiną, dalį Sirijos ir Jordanijos. Ką į tai Baidenas ir ES.

    Reply
  4. roSSija

    Fašistinė valstybė, žudanti vaikus, senelius, ligonius ukrainoje.

    Reply
  5. .

    „Baltoji bažnyčia” – tai miestas. Біла Церква, maždaug Klaipėdos dydžio.

    Reply
  6. svolačiai

    degs pragare rusiški fašistai su putleriu priešakyje

    Reply
    • Ivan

      Svoločai-nacai-banderlogaj degs pragare!!!

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Sutarė bendradarbiauti stiprinant energetinę infrastruktūrą Baltijos jūroje

Aštuonių Baltijos jūros valstybių energetikos ministrai ir jų atstovai pasirašė Vilniaus deklaraciją dėl bendradarbiavimo plečiant energetinę infrastruktūrą Baltijos jūroje. Ji ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Nuomonės

Minskas, Astana – lygiuok, ramiai!

Po Ukrainos kariuomenės bepiločių orlaivių (dronų) atakų prieš stambias Rusijos naftos perdirbimo įmones (refinerijas) europinėje šalies dalyje, pasekmės, atrodo, yra ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

ELTA

Siūloma pratęsti draudimą retransliuoti rusiškus ir baltarusiškus TV kanalus

Vyriausybė pritaria siūlymui pratęsti draudimą retransliuoti Rusijos ir Baltarusijos kanalų programas. Šiuo metu numatyta, kad pastarasis ribojimas galioja iki 2024 ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This