Universiteto Socialinių ir humanitarinių mokslų fakultetas bus auksuojamas ir išpuoštas rugiagėlėmis

Švietimas

Prasidės Klaipėdos universiteto (KU) Socialinių ir humanitarinių mokslų fakulteto (SHMF) vidaus patalpų atnaujinimo darbai. Rangos darbų sutartį, kurios vertė apie 1,1 mln. eurų, KU vadovai pasirašė su viešųjų pirkimų konkursą laimėjusia UAB „Pamario restauratorius“.

Suplanuota, jog fakulteto atnaujinimo darbai truks metus – iki 2023-iųjų kovo 1-osios. Pastato vidaus patalpų atnaujinimo darbus atliksianti bendrovė 1-3 aukštų patalpose – koridoriuose, auditorijose, laiptinėse, bibliotekoje renovuos šildymo, apšvietimo, vėdinimo sistemas, remontuos lubas, sienas, grindis, pagal poreikį iš vidaus šiltins patalpas. Nemažą tvarkybos darbų dalį sudarys restauraciniai darbai. Valstybės saugomame pastate, gyvuojančiame daugiau nei 100 metų, yra išlikę nemažai vertingų paveldo detalių.

„Yra išlikusios autentiškos durys, daugumą jų restauruosime. Tas, kurių jau neįmanoma restauruoti, atkursime pagal esamus analogus. Patalpose, kuriose aptikti sieninės tapybos fragmentai, ji bus atidengta, restauruojama ar konservuojama. Centrinėje laiptinėje esantys kapiteliai bus auksuojami, nes tyrimai parodė, jog pirminis dangos sluoksnis čia buvo aukso medžiaga. Restauruosime laipto porankius, pakopas. Džiaugiamės, kad šiam pastatui reikia ne tik statybininkų, bet ir restauratorių profesionalumo. Vadinasi, laikas ir žmonės nėra sunaikinę pirminių šio statinio vertybių“, – pranešime cituojamas UAB „Pamario restauratorius“ direktorius Aldas Kliukas.

Prieš porą metų atlikus SHMF vidaus interjero polichromijos tyrimus, atidengti pirminiai pastato išdažymo sluoksniai. Tad restauratoriams keliamas uždavinys sugrąžinti ir buvusias spalvas, ir ornamentiką. Įdomu tai, kad net keliose sienos tapybos vietose, durų drožiniuose aptiktas rugiagėlės žiedo motyvas. Senuosiuose interjeruose jis nėra dažnas, jo simbolika siejama su pagarbos Prūsijos karalienei Luizei tradicija, o pati žodžio reikšmė – aiškumas, šviesa – atitinka švietimo paskirties įstaigos misiją.

Anot KU infrastruktūros ir plėtros prorektoriaus Benedikto Petrausko, maždaug po pusmečio turėtų prasidėti ir šio fakulteto puošmenos – Vitražų menės remonto darbai. Tam baigiamas rengti atskiras projektas.

„Kitas mums labai svarbus ir jau greitai startuosiantis KU infrastruktūros atnaujinimo projektas – remonto dirbtuvių, esančių KU miestelyje, pritaikymas jūrinio STEAM metodinio centro reikmėms. Visus projektus, laukusius savo eilės, paspartino sėkmingi KU naudojamų pastatų aukcionai ir per juos gautos lėšos“,- teigė B. Petrauskas.

Socialinių ir humanitarinių mokslų fakultetas – didžiausias Klaipėdos universitete. Jame studijuoja daugiau nei 1000 studentų.

ISTORIJA

Mokytojų seminarija greta geležinkelio stoties buvo pastatyta 1908 m. Tuo metu tai buvo moderniausia ir patogiausia darbui seminarija Vokietijoje – su klasėmis bazinei pradinei mokyklai, sporto sale, aula, biblioteka, valgykla, taip pat bendrabučiu seminaristams. Šalia seminarijos buvo suprojektuoti butai direktoriui ir dėstytojams.

XX a. pradžios atvirukas su vok. užrašu Königl. Lehrerseminar – Karališkoji Mokytojų Seminarija iš Klaipėdos apskrities viešosios I. Simonaitytės bibliotekos

Nuo 1934 metų čia veikė vokiškas Klaipėdos krašto pedagoginis institutas, nuo 1935 m. – lietuviškas Respublikos pedagoginis institutas.

Karo metu čia įkurta ligoninė. Po karo mokslas buvo atnaujintas.

Pastato fasadai neogotikinio stiliaus, vidaus interjere, laiptinėse ir koridoriuose, matyti jugendo stiliaus elementų.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sveikata

Klaipėdos universitete - tradicinė vydūniška konferencija

Kaip ir kiekvieną pavasarį, Klaipėdos universiteto (KU) Sveikatos mokslų fakultetas kartu su Vydūno draugija rengia konferenciją „Į sveiką gyvenseną ir ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

Švietimas

„Vėtrungės“ gimnazijoje - unikali paroda

Minint Pasaulinę žemės dieną, trečiadienį Klaipėdos „Vėtrungės“ gimnazijoje pristatyta Klaipėdos universiteto (KU) Jūros tyrimų instituto parengta paroda „Pažintis su nematoma ...
2024-03-20
Skaityti daugiau

Verslas

Apie tvarios energijos gamybą ir kaip tam pažaboti Baltijos vėją

Kaip Baltijos jūros vėją pažaboti tvarios energijos gamybai? Atsakymo į šį klausimą bus ieškoma su AB „Ignitis grupė“ vadovu Dariumi ...
2024-03-07
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This