Koncertų salės vadovo nurodymas: Ukrainos palaikymo akcijose – be įstaigos simbolikos (atnaujinta)

Miestas, Svarbu

„Vykstančiose Ukrainos palaikymo akcijose venkite dalyvauti su Koncertų salės simbolika”, – tokį nurodymą savo pavaldiniams antradienį el. laiške išguldė uostamiesčio kultūros bendruomenę savo pareiškimais apie pirmtakės veiklą jau sudrebinęs uostamiesčio savivaldybei priklausančios Klaipėdos koncertų salės vadovas Tadas Grabys.

Pats jis aiškina, kad „kvietimas nedėvėti Klaipėdos koncertų salės atributikos yra rekomendacinio požiūrio ir paaiškina prieš jį minimą sakinį”.

„Atvira Klaipėda” gavo antradienį T. Grabio el. paštu išsiųstą „Kreipimąsi į KKS darbuotojus”.

„Mieli kolegos, išgyvename sunkų laikotarpį, kuomet agresorius vykdydamas kovinius veiksmus Ukrainoje kėsinasi į šalies demokratiją. Tai laikotarpis, kuomet turime solidarizuotis ne tik su Ukrainos meno bendruomene, bet ir visa tauta.  Noriu pažymėti, kad vakar pasirašiau įsakymą, kuriuo iki atskiro sprendimo stabdome repertuaro ir komercinius renginius, organizuojamus Rusijos ar Baltarusijos organizacijų bei primygtinai reikalauju susilaikyti nuo minėtų šalių pavienių atlikėjų ir kolektyvų dalyvavimo įstaigos organizuojamuose renginiuose.  Labai svarbu visu šiuo sunkiu laikotarpiu, kiek įmanoma, išlaikyti šaltą protą ir jausmus. Jeigu jūsų asmeninė nuomonė šios situacijos atžvilgiu skiriasi, ja besidalinant viešoje erdvėje prašome informuoti, jog tai tik jūsų asmeninė nuomonė, o vykstančiose Ukrainos palaikymo akcijose venkite dalyvauti su Koncertų salės simbolika. Lietuvoje paskelbus nepaprastąją padėtį kviečiame išlikti vieningais. Artimiausiu metu pasidalinsime informacija-priminimu apie saugą darbo vietoje, kaip užtikrinti savo bei aplinkinių saugumą.  Dėkoju už supratingumą!”, – rašoma jame.

Kodėl jis suformulavo darbuotojams nurodymą Ukrainos palaikymo akcijose nedalyvauti su Koncertų salės simbolika sužinoti nepavyko – T. Grabys neatsiliepė nei laidiniu, nei mobiliuoju telefonu.

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas, kuriam tiesiogiai yra pavaldūs tokių įstaigų vadovai į skambutį irgi neatsiliepė.

Jis, beje, apie galimą „tarpinę” poziciją Ukrainos karo atžvilgiu pasisakė antradienį vykusio Tarybos posėdžio metu svarstant klausimą apie tai, ar Klaipėda turi nutraukti ryšius su Rusijos miestais Kaliningradu ir Čerepovecu ir Baltarusijoje esančiu Mogiliovu.

„Kada žūsta žmonės ne šimtais, o tūkstančiais, kada vyksta agresija į suverenia šalį, kalbėti apie tarpinius žingsnius būtų negarbinga”, – sakė meras, reaguodamas į Jurijaus Šeršniovo pasiūlymą tik sustabdyti sutarčių galiojimą su minėtaisiais miestais.

Beje pats T. Grabys savo profilyje „Facebook” tinkle buvo įsikėlęs nuotrauką, kurioje stovi prie Koncertų salės pastato, ant kurio iškelta Ukraina, o prie nuotraukos – angliškas palaikymo tekstas Ukrainos kultūros įstaigoms.

Pernai gruodį T. Grabys didelio ažiotažo sulaukė jo pareiškimai miesto Tarybos Kultūros, švietimo ir sporto komiteto posėdžio metu.

ATNAUJINTA. Po pusantros valandos iš to paties mobiliojo numerio, į kurį buvo jam skambinta, perskambinęs T. Grabys teigė, jog žurnalistas jam neskambino ir negalėjo paskelbti tokios informacijos be komentaro, taip pat reikalavo pašalinti paskelbtą nuotrauką, nes yra nurodęs, kad paskyra yra privati (pats nuo žurnalisto yra užsiblokavęs).

Sulaukęs atsakymo, kad jis yra viešas asmuo ir nuotrauka nebus pašalinta, bei paraginimo neaiškinti, kaip dirbti žurnalistui, T. Grabys pareiškė, jog yra akivaizdu, jog „sėdime skirtingose valtyse” ir situaciją pakomentuos tik gavęs klausimus raštu.

Klausimai jam buvo išsiųsti. Gavus atsakymus ši publikacija dar kartą bus papildyta.

ATNAUJINTA II. „Klaidingai perskaitėte ir straipsnyje įvardinote problematiką. Išplatintame pranešime darbuotojams informuojama, jog įstaiga palaiko ir kviečia solidarizuotis ne tik su Ukrainos meno bendruomene, tačiau ir su visa Ukrainos tauta. Sakinys, kurį cituojate straipsnyje, apie kvietimą nedėvėti Klaipėdos koncertų salės atributikos yra rekomendacinio požiūrio ir paaiškina prieš jį minimą sakinį. T. y. darbuotojai, kurių nuomonė nesutampa su įstaigos pozicija, kuri yra vienareikšmiškai palaikanti Ukrainą, prašomi besidalinant informacija, dalyvaujant bet kokio tipo veiklose, susijusiose su šiuo metu vykstančiais kariniais veiksmais Ukrainoje, nedėvėti Klaipėdos koncertų salės atributikos”, – savo atsiųstame atsakyme paaiškino T. Grabys.

ATNAUJINTA III. Kitą dieną po šios publikacijos pasirodymo Koncertų salės internetiniame puslapyje pasirodė kreipimasis į klausytojus.

„Viešumoje pasirodęs tik įstaigos darbuotojams skirtas vadovo laiškas sukėlė daug dviprasmiškų vertinimų. Norime patikslinti neteisingai interpretuotą turinį ir aiškiai nurodyti Klaipėdos koncertų salės poziciją dėl Ukrainoje vykstančių karinių veiksmų:

*Klaipėdos koncertų salė smerkia karą pradėjusios Rusijos veiksmus bei šiuos veiksmus palaikančios Baltarusijos pagalbą. Įstaiga kviečia solidarizuotis ne tik su Ukrainos meno bendruomene, bet ir visa ukrainiečių tauta.

*Vasario 28 d. pasirašytas įstaigos vadovo įsakymas, kuriuo iki atskiro sprendimo stabdomi visi repertuaro ir komerciniai renginiai, organizuojami Rusijos ar Baltarusijos organizacijų.

*Darbuotojams išsiųstame laiške rekomenduojama: tie, kurie nepritaria tokiai įstaigos pozicijai, dalindamiesi nuomone viešoje erdvėje prašomi informuoti, jog tai yra jų asmeninė pozicija. Dalyvaujant bet kokiuose susibūrimuose, susijusiuose su karo padėtimi, jei darbuotojų nuomonė skiriasi nuo įstaigos pozicijos, vengti dalyvauti su Koncertų salės simbolika. Jeigu pozicija sutampa, naudoti įstaigos simboliką nėra draudžiama.

Įstaigos vadovas atsiprašo dėl kilusio nesusipratimo. Ateityje, komunikuojant jautrią informaciją, bus stengiamasi išvengti įvairių interpretacijų”, – rašoma jame.

16 Comments

  1. Penktoji kolona?

    allesupratau? ar juodbruvas vyruškis tik salės direktorius, o garsios šeimos pažas? Kokios pspareigos yra oficialios?

    Reply
  2. ir vėl tūpas žurnalistas?

    „(… ) o vykstančiose Ukrainos palaikymo akcijose venkite dalyvauti su Koncertų salės simbolika. ”
    Kuri vieta čia neaiški? Kas yra PALAIKYMO AKCIJA?

    Lyg ir žurnalisto išsilavinimą turi vadovas? Tuomet turėtų gebėti aiškiau formuluoti mintis.
    Nes kažkaip nesiseka jam savo poziciją išsakyti iš pirmo karto, be jau tradicija tampančių nuolatinių paaiškinimų.

    Reply
  3. Klaipėdietis

    O ko norėt, buvusio dom oficerov aura liko. O tokius grabius lauk gatvių šluot.

    Reply
  4. Purvasklaida...

    ,,Atvira Klaipėda”, visai nusivažiavai į lankas. Nors jau seniai esi nebepatikima žiniasklaidos priemonė. ,,Purvasklaida”… Martynui Vainoriui reikėtų perversti žurnalistų etikos kodeksą, nes negeba objektyviai informacijos pateikti.

    Reply
    • Daugtaškis

      Viskas čia gerai. Tekstus portaluose dabar rašo ne literatūrologijos profesoriai, o žmonės, neblogai įvaldę žodį ir plunksną, tačiau nebūtinai pačios aukščiausios prabos. Nieko baisaus, dirbs, kartais darys klaidas, taisysis ir išmoks. O straipsnelyje mintys išdėstytos suprantamai, faktai teisingi, ko dar?

  5. Pc

    Na nežinau. Skaitau Grabio tekstą ir jį suprantu vienareikšmiškai – palaiko Ukrainą, o tų darbuotojų, kurie turi kitokią nuomonę, prašo nesinaudoti įstaigos vardu. Manau, žurnalistas prieš skelbiant informaciją, turėtų ją visapusiškai įvertinti. Slava Ukraini!

    Reply
    • deja

      grabio teksto citata: „…vykstančiose Ukrainos palaikymo akcijose venkite dalyvauti su Koncertų salės simbolika.” Labai aiški vadovo pozicija. Visa kita – išsisukinėjimai.

    • deja deja

      ,,o vykstančiose Ukrainos palaikymo akcijose venkite dalyvauti su Koncertų salės simbolika”. Deja viskas aišku. nemaralu tylėti ir nepalaikyti Ukrainos, bet noriu būti geras ir kaitai pusei. Prigautas Grabys išsisukinėja.

  6. Vytautas

    Panašūs grabiai įpratę slėptis už kitų nugarų ir nuolankiai tarnauti savo Šeimininkams. Jiems svarbiausia, įsisavinti valdišką babkę.

    Reply
  7. pasikeitė Koncertų salės aura

    Reguliariai lankyta, viliojanti, nuostabų muzikos meną skleidusi Koncertų salė tapo nemiela, nepatraukli. Nebesinori ten lankytis. Keista, atrodo, muzika tebeskamba nuostabi, bet, deja, mene veikia ir šalutiniai niuansai. Vieta ir jos atmosfera muzikos raiškai daug reiškia. Neveltui operų teatrai statomi patraukliausiose miestų vietose: prie vandens, didžiulėse aikštėse ( išimtis – Klaipėda).

    Reply
  8. Petras aiškina Jonui

    Škia, visi trys daiktai kartu sudėjus. Galima prijungti ir vado portretą, jeigu leis.

    Reply
  9. Rima

    Šiuo įtemptu laikotarpiu tai akivaizdus pavyzdys kaip galima iškraipyti tekste rašomas mintis ir pateikti atvirkštinį variantą.
    Straipsnio pavadinimas visai neatitinka realybės.

    Reply
  10. Jonas

    O kokia ta salės simbolika? Kėdžių eilė, scenos užuolaidos, o gal kontrabosas?

    Reply
  11. kas tas per vienas

    arba idiotas arba naudingas idiotas…

    Reply
  12. Nojus

    Pats laikas Koncertų salei savo gryčią apsišluoti- grūsti tą Grabį šunims šėko pjauti. Kvailys, koks tik gėda kultūros įstaigai gali būti. Niekveikys niektauza.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Nuomonės

Šimtas respublikonų „prieš“

Ar nepavėlavo amerikiečiai? Frontas Ukrainoje braška kaip niekada anksčiau; pranešama apie Rusijos pajėgų lėtą judėjimą pirmyn Donecko srityje, ukrainiečiam tragiškai ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Kultūra

„Nemigą" rodys Klaipėdoje ir Šilutėje

Balandžio 25 – gegužės 3 d. Lietuvoje bus parodytas Lietuvos ir Ukrainos kūrėjų garso ir judesio spektaklis „Nemiga“. Sukurtas per ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

ELTA

Naują atmintiną dieną siūloma skirti Vilko vaikams

Į atmintinų dienų sąrašą siūloma įtraukti Vilko vaikų atminimui skirtą dieną. Jei Seimas pritartų, ji būtų minima rugsėjo 14-ąją. Siekiant ...
2024-04-21
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This