SGD terminalas nebepriims „Novatek“ krovinių

Verslas

Suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo operatorė „Klaipėdos nafta” (KN) praneša, jog informavo SGD terminalo naudotojus, kad nuo kovo 3 d. SGD terminale stabdomas Rusijos kompanijos „Novatek“ krovinių priėmimas.

KN vertinimu, į Europos Sąjungos (ES) sankcijų sąrašą įtrauktas Gennady Nikolayevich Timchenko gali būti laikomas „Novatek“ grupės kontroliuojančiu asmeniu. Turimais duomenimis, „Novatek“ grupės įmonės tiekia SGD krovinius SGD terminalo naudotojams.

Nors KN pati neturi sudariusi sutarčių su „Novatek“ ar jos grupės susijusiomis įmonėmis, bendrovė savo iniciatyva susisiekė su SGD terminalo paslaugomis besinaudojančiomis kompanijomis ir paprašė užtikrinti sankcijų taikymą savo veikloje. Neturint informacijos, kad SGD terminalo naudotojai laikosi sankcijų, „Novatek“ krovinių priėmimas SGD terminale stabdomas.

BNS teigimu, SGD iš „Novatek“ pastaruoju metu pirko Jonavos azoto trąšų gamykla „Achema“, kiti mažesni Lietuvos dujų tiekėjai bei kai kurie užsienio importuotojai. Valstybės valdoma dujų tiekėja „Ignitis“ šių krovinių atsisakė jau anksčiau.

KN taip pat kreipėsi į institucijas Lietuvoje, vertinančias sandorių atitikimą nacionalinio saugumo interesams bei koordinuojančias sankcijų taikymą, prašydama papildomų rekomendacijų ir išaiškinimo dėl ES sankcijų taikymo bendrovės kaip terminalo operatorės veikloje, kai SGD krovinius įsigyja ir per SGD terminalą išdujina SGD terminalo naudotojai.

2021 m. per SGD terminalą patiekta 62 proc. viso įleisto dujų kiekio, skirto Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Suomijos vartotojams. Daugiausiai dujų per infrastruktūrą Klaipėdoje praėjusiais metais importuota iš JAV.

SGD terminalu naudojosi iš viso 7 įmonės: 4 iš Lietuvos, 2 iš Estijos ir viena iš Norvegijos.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Rengs specialistus SGD terminalui

Trečiadienį tarptautinė energijos terminalų operatorė AB „KN Energies“ (KN), suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo laivo-saugyklos „Independence“ techninė operatorė UAB „Hoegh ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Verslas

Pasirašyta sutartis dėl „Independence“ techninio operatoriaus

Valstybės valdoma AB „KN Energies“ pranešė, kad pasirašė sutartį su UAB „Hoegh LNG Klaipėda“, pagal kurią ši bendrovė tampa suskystintųjų ...
2024-03-29
Skaityti daugiau

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija IV

„Atsirado tada jau ir Būtingės variantas, galiausiai prasidėjo ten statybos, bet tyliai ramiai liko Klaipėdos terminalas, nors buvo kalbama, kad ...
2024-03-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This