Nuo atominio ginklo ar bombų klaipėdiečiai gelbėtis turėtų kaip kas išmano (papildyta)

Miestas, Svarbu

Kasdien girdint pranešimus apie nesiliaujantį Rusijos armijos puolimą Ukrainoje, ten griaunamus miestus ir žudomus žmones, vietos savivaldybių administracijos, panašu, nesiruošia užsiimti kolektyviniu civilių gyventojų apsaugojimu nuo panašių grėsmių. Tuo metu penktadienį priešpiet Vyriausybė šia tema surengė spaudos konferenciją.

Vladimirui Putinui viešai prabilus apie galimą atominio ginklo panaudojimą, pasidomėjome, kaip tokiu atveju būtų gelbėjami klaipėdiečiai. Paaiškėjo, jog Klaipėdos savivaldybėje dėl to, panašu, niekas nesuka galvos – čia civilinės gynybos planai apsiriboja elementariais patarimais, skelbiamais savivaldybės tinklapyje, o galimybių žmonėms išvengti tiek radiacijos, tiek bombardavimo keliamo pavojaus praktiškai nėra. Atsakingas savivaldybės atstovas neslėpė, jog gyventojai tokiu atveju turėtų gelbėtis patys.

Bombardavimo ar atominio ginklo panaudojimo atveju klaipėdiečiams būtų siūloma slėptis daugiabučių rūsiuose. Palmiros Mart nuotr.

„Slėptuvių Klaipėdoje nėra. Yra rūsiai, požeminiai garažai ir panašios vietos, kur galima pasislėpti”, – sakė Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Marius Poimanskis.

Jo teigimu, sovietmečiu mieste veikusios tam skirtos slėptuvės seniai neeksploatuojamos, be to, daugelis jų greičiausiai jau yra privatizuotos, o likusias atnaujinti esą būtų per brangu bei nėra tokio nurodymo.

„Tam reikalingos investicinės lėšos ir tam tikri įgaliojimai savivaldybei, kad jas turėti, o to nėra. Paskutinės slėptuvės, kurias aš žinau, ant jų yra pastatyti Nakvynės namai Dubysos gatvėj”, – kalbėjo M. Poimanskis.

Jis priminė, jog nelaimės atveju žmonės būtų priglausti mokyklose, bet pripažino, jog jos nei nuo branduolinio sprogimo, nei nuo bombų neapsaugotų, o tik suteiktų laikiną prieglobstį gyventojams, netekusiems namų.

Esą Vyriausybės nurodymu didesnio pavojaus atveju žmonėms reiktų slėptis daugiabučių rūsiuose, požeminėse automobilių stovėjimo aikštelėse ir kitose panašiose vietose.

Panašiai kalbėjo ir Klaipėdos priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Civilinės saugos skyriaus viršininkas Julius Kryževičius, teigęs, jog rūpinimasis senomis sovietinėmis slėptuvėmis neįeina į jų funkcijas.

„Tokių eksploatuojamų slėptuvių Klaipėdos mieste tikrai nėra, kurios dar iš tų rusų laikų buvo, jos yra užleistos per tą laikotarpį”, – sakė jis.

Tuo metu savaitės pradžioje surengtoje spaudos konferencijoje vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė žurnalistus ramino, teigdama, esą Lietuvoje slėptuvių yra pakankamai.

„Mes tikrai skiriame daug dėmesio civilinei saugai. Peržiūrime ir vertiname visus galimus scenarijus. Šiuo metu, aš manau, labai svarbi žinia, kad turime būti rimtyje, nekelti panikos. Galiu pasakyti, kad šiuo metu skaičius [slėptuvių] yra tinkamas“, – sakė A. Bilotaitė.

Kaip elgtis branduolinio pavojaus atveju (papildyta)

Penktadienį pranešus, jog Ukrainoje Rusijos armija užėmė didžiausią Europoje Zaporožės atominę elektrinę, priešpiet Vyriausybėje surengtos spaudos konferencijoje patikinta, jog šiuo metu radiacijos grėsmės Lietuvai nėra. Tuo pačiu Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento direktoriaus pavaduotojas Mindaugas Kanapickas paaiškino, kaip gyventojai būtų įspėti ir kaip jie turėtų elgtis tokiu atveju.

Išgirdus pavojaus signalus (sirenas), gyventojai pirmiausia turėtų eiti į vidų ir įsijungti nacionalinį transliuotoją – Lietuvos televiziją ar radiją (LRT). Taip pat jie būtų perspėti ir SMS žinutėmis.

Pasak M. Kanapicko, patiems bėgti ir ieškoti, kur pasislėpti, nereikia, nes per TV ir radiją būtų pateiktos konkrečios rekomendacijos, kaip toliau gyventojams elgtis. Pastarieji turėtų griežtai laikytis civilinės saugos specialistų rekomendacijų. Jos išsamiai pateikiamos ir specialiame tinklapyje.

10 Comments

  1. Petras

    1. Dar vienas pvz. kai prašvilpiam tarybinių laikų palikimą. Pats didžiasias aišku Ignalinos AE.
    2. Bent jau Klaipėdos daugiabucių rajonuose yra dar tų slėptuvių, tik jomis reikia užsiimti, sutvarkyti ir toliau prižiūrėti. Bet kaip visada, ne mūsų pupos, pinigų nėra, ir iš viso eikit šikti.
    3. Tiek Švedijoj, tiek Suomijoj visur yra slėptuvės, jos prižiūrimos, gyventuojams išdalintos brošiūros, ir kas met vyksta mokymai, kad žinotų kur eiti, kaip atidaryti ir pan.
    Pas mus jokiose naujose statybose, tiek komerciniū pastatų, tiek gyvenamuosiuose kvartaluose tokių dalykų nėra.
    4. Kad nekuriami normalūs planai, ir nemodeliuojamos galimos situacijos rodo virtinė įvykiu: Padangų gaisras Alytuje, po kurio Lietuvoje stipriai sumažėjo kaikių. Atėjo korona, o pasirodo niekas išnaudotų kaukių rezervo nepapildė, pats reagavimas chaotišks, baimės pilnos kelnės, jei ne PSO atitirbtos instrukcijos per SARS ir MERS, tai visai būtų nupušėję. Taip pat ir potvyniai pajūryje – kaip tą kraštą valdė vokiečiai, buvo visa sistema potvyniams valdyti. Ir net tarybų laikais buvo. Dbar tradicinis nieko neveikimas ir papts populiariausias atsakymas – pinigų nėra. Net ir šių metų potvyniai vargu ar pajudins reikalą iš vietos.

    Suprantu, kad tiem kas reikia greičiausia neskaitys mano rašliavos, ir juo labiau nieko nedarys. Na bet gal įvyks stebuklas.

    Reply
  2. Slėpynė

    Daugiabučio rūsyje pasislėpti gal ir galima, bet kaip į jį įeiti tai nelabai aišku, nes raktai velnias žino pas ką, kol surasi gali ir nebereikėti, o jeigu ir pavyktų įeiti, tai namui užgriuvus kaip išlysti būtų dar neaiškiau. Galų gale, ten pilna visokių vamzdžių, tai ir dujų gali prieiti, ir užsemti gali, kol kas atkapstys.

    Reply
  3. Silkė

    Valdininkai yra- darbo rezultatų lygiai nulis jau daug dešimtmečių- ar čia ne sabotažas?????

    Reply
  4. Gyventojas

    Taip mano vaikystėje Priestoties g. Dvi slėptuves buvo. Kadangi mes netoliese gyvenome, matydavome kaip slėptuvės vedindavo, atveždavo binto , vatos, mums vaikams buvo įdomu. Dabar labai įdomu ar Klaipėdoje vykdomos civilinės saugos departamento funkcijos, jeigu taip , tai apart darbo su popieriais , kas padaryta, esant nestabiliai situacijai mieste?

    Reply
  5. Aušra

    Kai dirbau Klaipėdos regos ugdymo centre tai vaikus siūlė vesti pas kiemsargę į namus priešais darželį, karo atvėju. Kiemsargė jau nebedirba, o tai kur dabar darželio vaikus ves? Juokas pro ašaras. Ponia Bilotaitė drąsi moteris, su reguliuos visus. Rašykite jai laiškus su paklausimas. Darbas su rinkėjais turi būti kokybiškas ir atsakingas. Kur man slėptis su senais žmonėmis?

    Reply
  6. Amen

    Tai vis gi: Ką veikia tas savivaldybės Civilinės saugos skytius, kurima ponas Kryževičius vadovauja? Kai buvo pučas, kaip ar ėjome į Laisvę, Vytautas epas gebėųo susitvarkyti mieste. Nebuvo nei mobiliųjų, nei kompų, bet nebuvo tokių „makaronių” popierinių klerkų

    Reply
  7. Makaronai

    Yra slėptuvė gelezinkelio stoty, kur skveras prie autobusų stoteles(prie nebeveikiancio viešojo tualeto, raudonų plytų) , ten matosi kauburelis ir metalinės durys, tik stovio nezinau. Nemanau, kad privatizuota, nes ten niekas neuzstatyta. Anksciau eidama pro šalį matydavau atidarytas duris-vedindavo.
    Ant kalniuko prie geležinkelio dispečerines, kur Baltlanta, Liepų g. yra irgi sleptuve. Kauburelis leidziantis nuo kalno po kaire puse. Jis buvo priziurimas, po to sake, kad buvo uzpiltas vandeniu.Pravedindavo, isdziudavo, po to jau nebezinau koks likimas ir koks ten stovis. Tiesiog yra tų vietų t. y. sleptuvių ir ne viena mieste, o kai labai blogai, galima pasislepti ir tokiose, kad tik saugiau. Jau geriau nei sporto salej ar darzelyje.Tai gal jie ir privatizavo sau, juk neprivatizavo paprastas zmogelis is gatves. Jie tures sau priziuretą ir saugią vietelę. O mes kur? Sedekim namie ir klausykim radijos?

    Reply
  8. TURINT TOKIUS CIVILINĖS SAUGOS GENEROLUS-BELIKS PAS KAIMYNKA PO KALDRA SLĖPTIS.

    .

    Reply
  9. zuze

    įdomu, ką mieste veikia 9 specialistai + budintis civilinės saugos spec. , jeigu į jų funkcijas neįeina rūpintis slėptuvėmis. Aplamai, kaip galima organizuoti veiklą civilinės saugos, jeigu nėra kur slėptis ???
    Kaip jie deklaruoja, kad galima slėptis mokyklose, tai įdomu, kuo mokykla skiriasi nuo namo? Suprantu, jeigu būtų rūsiai, požymiai, bet kiek žinau , slėptis reikėtų salėse, Kas čia per nesąmonė????
    Yra įkurtas skyrius, tačiau visai neaišku, ką jis veikia (skyrius yra pačioje savivaldybės admiistracijoje)

    Reply
    • Anonimas

      mieste ir pačiame jo centre yra ne vienas pavojingas objektas todėl net ne dėl galimo karo yra patvirtintas civilinės saugos planas už kurį atsakingas tiesiogiai savivaldybės administracijos direktorius ir visiems veiksmams vadovautų jis ( gal jis to net nežino). Miesto tarybos politikai galėtų/turėtų pasiteirauti viešai ir supažindinti žmones. Kelis kartus teko būti civilinės saugos skyriuje tai tie dėdės baisiai užpyko, kad sudrumsčiau jiems ramybę ir sutrukdžiau jiems žaisti kompiuterinius žaidimus. Šiaip tai ten algas ima visiški moliai.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Klaipėdoje šiemet - ženkliai mažiau renginių

„Biškį bauginantis toks skaičius yra… Ankstesni metai buvo žymiai turtingesni šventėmis”, – Miesto ūkio ir aplinkosaugos komiteto nariams trečiadienį sakė ...
2024-03-20
Skaityti daugiau

Verslas

Gero maisto festivalyje - maisto gaminių įvairovė

Balandžio 6 d. Klaipėdos „Akropolis“  lankytojus pakvies į naują renginį – gastronomijai dedikuotą Gero maisto festivalį. Atėjusieji į renginį galės ...
2024-03-19
Skaityti daugiau

Svarbu, Veidai

Už pagalbą judrėniškiams dėkinga ukrainietė gamina veganišką šokoladą

Natalija Charčenko iš Sumų srities, prieš dvejus metus apsigyvenusi Judrėnuose, čia tęsia savo veiklą, kuria užsiiminėjo ir Ukrainoje – gamina ...
2024-03-16
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This