Miestas už spygliuotos vielos arba Klaipėda, žvelgiant iš uosto

Fotoreportažai, Nuomonės, Svarbu

Teisingiau, iš Memelio priemiesčio, senosios mažosios Vitės. Iš tos vietos, kur kadaise būta gyvybės, kur vingiavo mažos gatvelės, kurių vienokias ar kitokias liekanas galima rasti ir šiandien: Stalių, Titnago, Plytų, Uosto, Gegužės, M. Šerniaus, Sankryžos ir kitos.

Artūro Šulco nuotr.

Pavadinimai keitėsi, o nepamatuota pramonės, tiksliau, Klaipėdos uosto, plėtra sovietmečiu bei per pastaruosius 20 metų šį rajonėlį pavertė apleista dykviete, kurios deramai neprižiūri nei turtingasis uostas, nei savivaldybė.

Artūro Šulco nuotr.

Betoninė poros metrų aukščio tvora skaičiuoja jau daugiau nei 50 metų. Ją vainikuoja to paties amžiaus spygliuota viela. 

Artūro Šulco nuotr.

Nors kitose ilgo mūsų uosto vietose tvoros jau kadais pakeistos moderniomis, šiuolaikiškomis, čia palikta toji betoninė senolė. Gal tai – paveldas, šaiposi kai kurie niekšai…

Ir tai – pačiame klestinčios Klaipėdos centre.

Pralėkdami prošal automobiliais, vežami autobusais, mes nematome palei tą tvorą suverstų šiukšlių, statybinių atliekų, griuvėsių, nejaukių valkatų migių.

Artūro Šulco nuotr.

Tačiau čia pasivaikščioti verta. Vien dėl to, kad pažvelgtum į savo miestą pro spygliuotos vielos tvoras. O ir tam, kad pro tos tvoros spragas pamatytum, kas vyksta uosto krantinėse.

Artūro Šulco nuotr.

Nuo spygliuotos betoninės tvoros iki Kuršių marių vietomis – tik kokie 200 metrų, o gal ir dar mažiau. Matosi marių vanduo.

Artūro Šulco nuotr.

Stebina ir tai, kad nors uostas nuolat skundžiasi vietos krovai stoka, bet už tos tvoros seniai „dirvonuoja” nemenki plotai. 

Artūro Šulco nuotr.

Ant marių kranto dar matosi didžiulės atviros birių krovinių kaugės, aukšti kranai.

Artūro Šulco nuotr.

Puikus turistinis maršrutas tiek mūsų šalies piliečiams, tiek užsieniečiams. O ypač – klaipėdiečiams ir klaipėdiškiams: istorijos pamokos, kaip nereikia elgtis su paveldu. Ir ką reiškia nežabota pramonės veikla.

Artūro Šulco nuotr.

Yra išlikę senų medžių, menančių gal net prieškarį. Kai kurių šaknys tvirtai užbetonuotos. Užtat piktžolių – nors vežimais vežk. Kaip ir šiukšlių.

Artūro Šulco nuotr.

Vietomis yra išlikę gatvių grindinių. Ant jų – asfalto sluoksnio mozaikos. Anei jų miestas tvarko, anei uostas rūpinasi, tik lėkdami automobiliai išdrasko.

Artūro Šulco nuotr.

Vienas senas didžiulis pastatas lyg ir pradėtas tvarkyti. Kitas – lyg ir griaunamas. Bet panašu, kad jį paliko ir pamiršo.

Artūro Šulco nuotr.

Klaipėdos miestas neturi nei strategijos, nei planų, kaip tvarkyti/netvarkyti šio istorinio, sovietinio ir postsovietinio paveldo. Dalis teritorijos tampa tiesiog dykra Klaipėdoje, šiemet laukiančioje 770-ojo gimtadienio.

6 Comments

  1. Dėl aiškumo

    Autorius Šulcas valdžioje nėra tik paskutinius 4 metus, ir pradėjo pastebėti kaip:- Betoninė poros metrų aukščio tvora skaičiuoja jau daugiau nei 50 metų. Ją vainikuoja to paties amžiaus spygliuota viela. KĄ VEIKEI ŠULCAI KAI BUVAI VALDŽIOJE?

    Reply
  2. Leonas

    Nebuvot Tarptautinėje Perkėloje…. . Ir dar uosto direkcija skundžiasi, kad trūksta teritorijų

    Reply
  3. Nesistebiu

    O ko norėti, atsiprašant, iš miestą ir net visą Lietuvą valdančių mužikų ir mužikių kultūros??

    Reply
  4. Baisu

    Man vis nukrypsta žvilgsnis į netvarkomą Klasco teritoriją. Visi pastatai, tvoros aprūkę, langai nekeisti 50 metų. Tikras sovietinis lageris. Tikrai miesto nepuošia. Matosi, kad Lubienė neinvestuoja nei euro, tik siurbia pinigus.

    Reply
  5. Klaipėda yra uosto patvorys su privažiavimo keliais prie uosto.

    Kam dar neaišku?

    Reply
  6. Na

    Vaikštinėjom šiame rajone gal prieš 5m., tai reiškia niekas nepasikeitė…Ir berniukų gimnazija užkišta už pastato monstro, atbulom rankom paremontuota iš išorės, ir gabalėlis akmeninio grindinio, ir… Liūdna, pikta. Abejingumas miesto praeičiai, dabarčiai ir atečiai.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Spyglys

Girulių milijonieriai šiepia dantis į Kūdikių namus?*

Jau kuris laikas sklinda gandai, kad Kūdikių namų Giruliuose žemė ir pastatai parūpo vietos milijonieriams. Ir jie kurpia gudrų planą, ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Svarbu, Švietimas

Pagaliau imsis naujo darželio statybų Tauralaukyje

Baigiant statyti beveik dukart nuo pirminės kainos pabrangusią naująją mokyklą Senvagės gatvėje Tauralaukio progimnazija planuoja persikraustymo į ją darbus. O ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This