„Neteisingai” apsvarstė bankrutavusios „Geotermos” palikimą

Miestas, Svarbu

Klaipėdos miesto tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo komitetas pirmadienį atsisakė priimti sprendimą dėl bankrutavusios bendrovės „Geoterma” perdavimo naudoti ir disponuoti patikėjimo teise savivaldybės valdomai AB „Klaipėdos energija“.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Pasak komiteto narės Elidos Mantulovos, „kitą kartą tuos sprendimus jau  teisingai apsvarstytus paleisim…”. Mat Klaipėdos miesto tarybai dar nėra pateiktas kitas sprendimo projektas – dėl bendradarbiavimo sutarties tarp savivaldybės ir Klaipėdos universiteto, kurioje būtų aptariamas energetikams neperduodamų gręžinių naudojimas geoterminei energijai išgauti. Dauguma komiteto narių mano, kad tie sprendimai „turi eiti kartu”.

Nors ir Savivaldybės administracijos Turto valdymo skyriaus vedėjas Edvardas Simokaitis, ir AB „Klaipėdos energija“ generalinis direktorius Antanas Katinas tvirtino, kad nukėlinėjant sprendimus prarandamas laikas finansų paieškoms, kad sprendimai greit bus parengti, komiteto narių tai neįtikino. 

Klaipėdos miesto tarybai pateiktas sprendimo projektas dėl bankrutavusios bendrovės „Geoterma” perdavimo naudoti ir disponuoti patikėjimo teise AB „Klaipėdos energija“. „Geotermos” teritorija Lypkių g. 17 yra šalia Lypkių rajoninės katilinės. Jas jungia bendri šilumos tiekimo tinklai.

Bendra likutinė „Klaipėdos energijai“ perduodamo turto vertė – 1 858 389, 58 Eur. Pateiktuose dokumentuose nurodoma, kad objekte yra sumontuoti trys vandens šildymo katilai, deginantys gamtines dujas, kurių instaliuota šilumos generavimo galia po 16 MW. 

„Vizualiai katilai atrodo patenkinamos būklės, todėl jie galėtų būti panaudoti kaip optimalus variantas AB „Klaipėdos energija“ Lypkių rajoninėje katilinėje esančio didelio našumo vandens šildymo katilo KVGM-100 Nr.1, kurio instaliuota šilumos generavimo galia 116,3 MW pakeitimui. Klaipėdos m. centralizuoto šilumos tiekimo (CŠT) sistemoje trūksta nedidelės galios dujinių katilų, kurie galėtų patenkinti trūkstamus mažus Klaipėdos m. CŠT sistemos šilumos poreikius, atsirandančius piko valandomis”, – rašoma dokumentuose.

Taip pat teigiama, kad Lypkių katilinės vandens šildymo katilas yra per didelio našumo, kad galėtų patenkinti mažus Klaipėdos miesto šilumos poreikius. Be to, pagal šiemet įsigaliojančius aplinkosauginius reikalavimus šiam katilui reikėtų pakeisti dujų degiklius.

Teigiama, kad šį turtą perdavus AB „Klaipėdos energija“, įmonė galėtų nuodugniai įvertinti įrenginių būklę ir ruoštis jų veiklos atnaujinimui.

„Turto perdavimas įmonei valdyti pagal turto patikėjimo sutartį yra pirminis veiksmas, – rašoma aiškinamajame rašte. –  Klaipėdos miesto savivaldybės administracija toliau rengs dokumentus dėl šio turto perdavimo AB „Klaipėdos energija“ didinant įmonės įstatinį kapitalą.”

„Klaipėdos energija“ nurodo, kad perduodamo turto vertė ir galimi amortizaciniai atskaitymai neturės įtakos šilumos tiekimo kainai.

INFORMACIJA

Pernai vasarį Klaipėdos miesto taryba vienbalsiai nusprendė sutikti perimti savivaldybės nuosavybėn bankrutavusios UAB „Geoterma“ ilgalaikį materialųjį turtą. Vyriausybė atitinkamą sprendimą priėmė pernai gruodį.

Tarp Turto banko ir Klaipėdos miesto savivaldybės nurodyto turto perdavimo – priėmimo aktas buvo pasirašytas vasario 10 d.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Idėja apie transporto eismą Mažvydo alėja - neužmiršta

„Arūnas Tuma kažkuriame posėdyje sakė, kad reikės ir Mažvydo alėją perkasti”, – Klaipėdos miesto tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Spyglys

Klaipėdos mero ir Tarybos nuveiktų darbų recenzija*

Atidžiau perskaičius Klaipėdos miesto savivaldybės pranešimą apie jos tarybos ir mero per metus nuveiktus darbus akivaizdžiai matyti bandymai figos lapu ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Atgimimo aikštės konkursas „pakibo“ dėl vieno dokumento

Nors kovo 7 d. Klaipėdos savivaldybė teigė, jog maždaug po mėnesio paaiškės, ar konkurso dalyvių pateikti pasiūlymai atitinka visus reikalavimus ir ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This