Klaipėdos rusakalbiai ministrei pasakojo apie nerimą ir baimę

Miestas, Svarbu

Nerimas ir baimė – šie žodžiai dažniausiai skambėjo iš Klaipėdos rusakalbių bendruomenių atstovų lūpų antradienį vykusio susitikimo su vidaus reikalų ministre Agne Bilotaite metu.

Artūro Šulco nuotr.

„Rusakalbiai nėra Kremlius ir nėra Putinas, – kalbėjo ministrė. – Jie nėra atsakingi, už tai, kas vyksta Ukrainoje, nėra atsakingi už tą karą.”

Ministrė stengėsi nuraminti bendruomenes ir kvietė būti tolerantiškais vieni kitiems.

Artūro Šulco nuotr.

Ugdymo įstaigų, kuriose pamokos vyksta rusų kalba, vadovai pasakojo apie tai, kaip čia adaptuojasi pabėgėlių iš Ukrainos vaikai, kuriems sudėtinga dalyvauti pamokose rusų kalba, nes iki tol mokėsi ukrainietiškai. A. Bilotaitė žadėjo su kolege švietimo, mokslo ir sporto ministre operatyviai spręsti pedagogų išsakytas problemas.

„Yra įvairių situacijų, yra įvairių baimių, – kalbėjo Tautinių kultūrų centro direktorė Jelena Butkevičienė. – Bet mes stengiamės”.

Ji pasakojo ir apie kovo 6 d. centro organizuotą Ukrainos palaikymo akciją. 

Bene visi bendruomenių atstovai išsakė leitmotyvą: „Reikia išgyventi šį momentą ir judėti toliau”.

Artūro Šulco nuotr.

Į klausimą, kaip vertina Rusijos oficialius pranešimus, neva Lietuvoje draudžiama kalbėti rusiškai, Aleksej Žuravel atsakė: „Negaliu kalbėti už visus, bet pas mus Jūreivystės akademijoje, Klaipėdoje, nieko tokio nėra, viskas puiku”. Jis į Klaipėdą atvyko prieš metus studijuoti.

Aleksej teigia, kad Klaipėdoje gyvena apie 3 proc. baltarusių. Dauguma palaiko ukrainiečius. Lietuvos jūrų akademijos bendrabutyje jaunimas įkūrė informacijos pabėgėliams centrą, savanoriauja, padeda, kuo gali. Tačiau jis taip pat sakė, kad rusakalbių bendruomenė patyrė šoką ir baimę po Rusijos agresijos Ukrainoje.

Kiti bendruomenių atstovai kalbėjo santūriau, o susitikime dalyvavę stačiatikių hierarchai iš Vilniaus, Kauno ir Mažeikių kvietė žiniasklaidą labai atsargiai rinktis žodžius, nušviesti situacijas, kad nekiltų nereikalingų įtampų.

Atviriausiai kalbėjo Marija Serebriakova, rusų folkloro asociacijos prezidentė.

„Aš matau susiskaldymą. Mes visi apie tai žinome, tik nepasakome. Vyksta informacinis karas”, – teigė moteris. 

Jos nuomone, dabar yra svarbiausia išsaugoti „tą gražų mūsų Klaipėdos tarpnacionalinį pasaulį”.

6 Comments

  1. Edgaras

    Deja,ministrė labai klysta.mūsų rusakalbiai būtent ir yra karas ir putinas.visi už putiną ir jo veiksmus.jie atvirai pritaria okupacijai,džiaugiasi pasiekimais fronte.ir atvirai nemėgsta mūsų.tik kodėl čia gyvena,neaišku.mėgsta matyt sotų gyvenimą,be karų,o gryžus į rusiją tai nelabai pavyktų.jei lietuvje,neduok dieve aišku,kas nutiktu,tai jie pirmieji iškeltu vėliavas pasitikti rusų armiją.

    Reply
  2. Vaizdelis slogus.

    Sujudo Lietuvos priešu gretos,kodel tada jie nebando palaikyti Ukrainos?

    Reply
  3. Simona

    Ačiū, kad lankotės. Nebijokite, ministre, mes kasdien sekame Smiltelės ir Liepų g., kiek lengvųjų automobilių atvažiuoja ir išvažiuoja. Čia davatkos dirba iš peties.

    Reply
  4. Tokia tiesa

    Ne viena rusakalbi gyvenanti Klaipedoje esu girdejusi kaip jie palaiko Rusija. Pateisina ju sukelta kara.

    Reply
  5. Equalizer

    O popai dabar yra rusakalbiu bendruomenes atstovai????

    Reply
  6. būkim biedni bet teisingi

    kad rusakalbių bendruomenėje yra daug mirtinų Lietuvos priešų pamatysime gegužės 9 prie „kardo”. pykite nepykite, bet ukrainos cerkvių „dvasininkai” slėpė rusijos kareiviųs, dirbo signalizuotojais taikantis bombarduoti miestą ir t.t. tik nesakykite kad visi rusakalbiai nekati ir pūkuoti geraširdžiai žmogeliukai, kad nėra jokių „naše klaipeda”. po galais negi šventa dvasia pastoviai balsuodavo už atvirą Lietuvos valstybės priešininką Titovą.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Klaipėda svetinga rusiškoms organizacijoms

Trijų nevyriausybinių organizacijų patalpų panaudos sutartys su Klaipėdos miesto savivaldybe baigėsi: su Antihitlerinės koalicijos šalių Antrojo pasaulinio karo dalyvių Klaipėdos ...
2024-02-12
Skaityti daugiau

Kultūra

Kas bevertins Klaipėdos kultūros ir meno projektus?

Šiems projektams vertinti prireiks gerokai daugiau „ne visai kultūros žmonių”, negu jų buvo dar prieš Kalėdas mero tik iš „valdiškų” ...
2024-01-29
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Agnė Bilotaitė: stipriname jūros sienos apsaugą

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė darbo vizitu lankosi Klaipėdoje, kur dalyvavo VSAT Pakrančių apsaugos pasienio rinktinės atkūrimo ir vado pristatymo ...
2024-01-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This