Pirmadienį Klaipėdoje registravosi 633 pabėgėliai iš Ukrainos (atnaujinta)

Miestas, Svarbu

Antradienį sušaukto Klaipėdos savivaldybės Ekstremalių situacijų komisijos posėdžio metu nuskambėjo ir siūlymas nepaisant tebesitęsiančios pandeminės situacijos pradėti ir kontaktinius civilių mokymus.

Taip pat aptarta situacija priimant pabėgėlius iš Ukrainos.

Antradienį apie 14 val. prie pabėgėlių registracijos centro lauke buvo nutįsusi kelių dešimčių žmonių eilė. Martyno Vainoriaus nuotr.

Pirminė užduotis – pabėgėliai

Pasak komisijos pirmininko Gintaro Neniškio, šiuo metu pirminė užduotis yra pasirūpinti pabėgėliais iš Ukrainos, kuriais negali pasirūpinti visuomeninės organizacijos. Anot jo, savivaldybė yra priskyrusi visą eilę būstų tokiems pabėgėliams, kurie dar nėra išnaudoti, nes nevyriausybinės organizacijos neblogai susitvarko.

Pirmadienį Paryžiaus komunos gatvėje, futbolo mokyklos pastate, pradėjo veikti pabėgėlių priėmimo centras, įkurtas kartu su nevyriausybinėmis organizacijomis ir Vidaus reikalų ministerija. Pasak G. Neniškio, pirmą dieną buvo įvairiausių iššūkių, bet jie esą įveikti ir tądien registravosi 633 pabėgėliai.

„Šiandien sistemos veikia geriau, turėtų būti didesnis skaičius”, – sakė G. Neniškis.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento direktorius Raimundas Grigaliūnas teigė, jog specialistai vertins, ar yra pakankamai patalpų pabėgėliams, kaip reguliuojami srautai, ar naudojamos apsaugos priemonės.

„Kai tokia didelė gausa žmonių vienoje vietoje, labai svarbu valdyti srautus, kiek tai įmanoma, proto ribose, taip pat vėdinti patalpas. Oro lašeliniu būdu plinta ir kiti virusai. Nereikia pamiršti izoliavimo patalpų. Nepulsim aktų surašinėti, bet rūpinsimės, kad būtų sudarytos tinkamos higieninės sąlygos”, – sakė jis.

ATNAUJINTA. Antradienį apie 14 val. prie pabėgėlių registracijos centro lauke buvo nutįsusi kelių dešimčių žmonių eilė. Netoli įėjimo jau stovėjusi iš Kryvyj Riho atvažiavusi moteris sakė, jog į eilė stojo dar prieš 8 valandą ryte – ji tada buvo užsisukusi ir už pastato kampo.

Sporto salė, kurioje vyksta registracija – pilnutėlė. Čia įrengta ir žaidimų zona vaikams, kurių tikrai gausu.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Pirmajam pastato aukšte poroje patalpų yra įrengtos vietos nakvynei iki trijų parų tiems, kurie neturi kur apsistoti.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Būtų palaida bala?

Komisijos posėdžio metu siekta išklausyti ir įvairių ją sudarančių įstaigų bei organizacijų pasiruošimą naujai realybei.

Audronė Karmazinienė, Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos Uosto režimo skyriaus civilinės saugos specialistė, informavo, kad uoste šiuo metu yra 18 civilinių sirenų, iš jų – 13 naujos, kurų yra didesnė girdimumo zona, įsijungia ir žodiniai pranešimai. Uoste esančių penkių pavojingų objektų pasirengimą kasmet tikrina Priešgaisrinės apsaugos departamentas.

Kartu specialistė išdėstė ir savo nuomonę apie pastaruoju metu platinamą informaciją, kad mieste nesant slėptuvių Klaipėdoje gyventojams reikėtų slėptis rūsiuose, požeminiuose garažuose ir panašiose vietose.

„Negalima suvaryti žmonių į rūsius, slėptuvės turi būti įrengtos kaip tikras inžinerinis statinys, užtikrinantis reikiamą deguonies kiekį, oro filtravimą, turi būti dyzeliniai generatoriai. Kas atsakys jei žmonės suvaryti į rūsį ten ir liks?”, – teigė ji.

Tuo metu Klaipėdos priešgaisrinės gelbėjimo valdybos viršininkas Marius Garbenis tokį pasisakymą pavadino paskaita ir patikino, kad situacija yra valdoma, žmonėms visa informacija yra išdėstyta specialiame interneto puslapyje lt72.lt.

Priešingos nuomonės laikėsi Seimo narė Ligita Girskienė, teigusi, kad ir šis posėdis surengtas jos iniciatyva,

„Gaunu labai daug gyventojų kreipimosi, kad jie nežino, kaip turi elgtis ištikus tam tikrai situacijai. <…> Visur mieste tik trypčiojimas, gal galime pradėti veikti, daryti pratybas. Jei tik bus reikalas, bus palaida bala, aš esu įsitikinus. Pateiksiu klausimus raštu, mažiausiai 20″, – teigė ji, išdėsčiusi ir nuomonę, kad į Ekstremalių situacijų komisijos veiklą turi būti įtraukta ir Šaulių sąjunga.

Pastarosios Vakarų (jūros) šaulių 3-iosios rinktinės vadas Rolandas Lukšas domėjosi, ar Savivaldybės administracija yra turėjusi kontaktus su Klaipėdai priskirtu karo komendantu.

Brigados „Žemaitija” atstovai, dalyvavę šiame posėdyje, patvirtino, kad visur Lietuvoje yra paskirti karo komendantai, bet tai yra konfidenciali informacija.

„Planai visi parengti ir numatyti, mes pasiruošę juos vykdyti. Mes mielai sudalyvausime visose pratybose”, – teigė kariškiai.

G. Neniškis taip pat tikino, kad yra suderinti visi gyventojų evakuacijos planai, tačiau jie yra po žyma slaptai.

„Tokie mokymai būtų daromi visos Lietuvos mastu, tokie veiksmai derinami, nereikėtų politikuoti”, – teigė jis, reaguodamas į Seimo narės klausimą, ar rengiami gyventojų mokymai.

Lietuvos didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų bataliono vadas, pulkininkas leitenantas Tomas Auželis sakė primygtinai rekomenduojantis susitikti su slapta informacija galintiems dirbti asmenims „kitame formate”. Dragūnai esą gali suteikti tokiam pasitarimui ir patalpas, atitinkančias saugumo reikalavimus,

„Riba tarp nepaprastosios ir karo padėties yra 100 kilometrų. Nebus taip, kad kariuomenė viską darys, o kiti ne. Seniai jau reikėjo tai padaryti, siūlau susitikti kitame formate ir dėti ant stalo, ką turime ir ką galime padaryti”, – teigė vadas.

G. Neniškis patikino, kad šiuo pasiūlymu tikrai bus pasinaudota. Taip pat, jo teigimu, visuomenės sveikatos specialistai jau turėtų reaguoti į besikeičiančią situaciją ir reikėtų jau leisti pereiti prie kontaktinių civilinės saugos mokymų, kurie pandemijos metu buvo virtę tik popieriniais.

INFORMACIJA

Savanorystės koordinavimo centras „Stiprūs kartu“ informuoja, kad Lietuvoje pastogė jau suteikta maždaug 4000 pabėgėlių iš Ukrainos, tačiau prieglobsčio ieškančių ukrainiečių skaičius tik auga, todėl šallyje ieškoma daugiau laikinai būstą galinčių suteikti gyventojų. 

„Pastaruoju metu mums kasdien pavyksta patenkinti maždaug po 160 prašymų apsistoti. Kadangi už kiekvieno tokio atvejo stovi bent keli nuo karo bėgantys žmonės, galima sakyti, kad geranoriški Lietuvos gyventojai pastogę kasdien suteikia 500 karo pabėgėlių. <…> Dar apie 1000 užsiregistravusių žmonių yra pakeliui į Lietuvą arba laukia saugaus humanitarinio koridoriaus“, ‒ pranešime cituojamas „Stiprūs kartu“ savanorių koordinatorius Paulius Tamolė.

Jo teigimu, karui nesiliaujant, „Stiprūs kartu“ sukauptas būstų rezervas sparčiai tirpsta ‒ šiuo metu ypač stinga pastogės Vilniuje ir Klaipėdoje.

„Kviečiame svetainėje stipruskartu.lt registruotis žmones, galinčius pasidalinti laisvu būstu. Karas Ukrainoje nesibaigė, tikrojo pabėgėlių srauto Lietuva dar nepajuto, tad negalime atsipalaiduoti“, ‒ tvirtina „Stiprūs kartu“ savanorių koordinatorius.

 Į pagalbą teikiančių organizacijų gretas stoja ir su pandemija padėjusi kovoti karštoji linija 1808. 

„Mažiausiai 20 mūsų operatorių atsilieps į pabėgėlių skambučius ir padės jiems rasti pastogę“, ‒ sako karštosios linijos 1808 vadovė Greta Beinaravičiūtė.

Tuo metu Užimtumo tarnyba pranešė, kad Lietuvos darbdaviai paskelbė daugiau nei 5,2 tūkst. laisvų darbo vietų, kuriose galėtų dirbti nuo karo bėgantys Ukrainos gyventojai. Dauguma jų – moterims pritaikytos darbo vietos. Klaipėdoje registruotos 238 tokios laisvos darbo vietos, Neringoje – 116.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

Gero maisto festivalyje - maisto gaminių įvairovė

Balandžio 6 d. Klaipėdos „Akropolis“  lankytojus pakvies į naują renginį – gastronomijai dedikuotą Gero maisto festivalį. Atėjusieji į renginį galės ...
2024-03-19
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Labrenciškės sklypo istorija: savivaldybei - beveik 9000 eurų sąskaita

Dabartinių Klaipėdos valdančiųjų pagimdytoje byloje, kurios epicentre buvo visuomeninės paskirties sklypas Labrenciškėje, miesto valdžiai teko nuryti karčią piliulę.  Pirmos instancijos ...
2024-03-19
Skaityti daugiau

Svarbu, Veidai

Už pagalbą judrėniškiams dėkinga ukrainietė gamina veganišką šokoladą

Natalija Charčenko iš Sumų srities, prieš dvejus metus apsigyvenusi Judrėnuose, čia tęsia savo veiklą, kuria užsiiminėjo ir Ukrainoje – gamina ...
2024-03-16
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This