Komitetuose – priekaištai dėl planų ukrainiečiams skirti stipendijas (atnaujinta)

Kultūra, Svarbu

Trečiadienį vykusio Klaipėdos miesto tarybos Finansų ir ekonomikos komiteto posėdžio metu liberalas Saulius Budinas suabejojo, ar reikia skirti nuo Rusijos pradėto karo pabėgusiems Ukrainos meno kūrėjams stipendijas, siekiančias po 1000 eurų per mėnesį. Esą todėl, kad Klaipėdos meno kūrėjai gauna mažesnes stipendijas.

Ir nors projekto rengėjai aiškino, kad ukrainiečių padėtis nepalyginamai sunkesnė, kad jiems stipendijos būtų skirtos tik pusei metų, o klaipėdiečiams skiriama dvejiems metams, komiteto narių tai neįtikino.

Vicemeras Arūnas Barbšys pasiūlė stipendijas pabėgėliams nuo karo Ukrainoje sumažinti iki 580 eurų. Ir komitetas bendru sutarimu patvirtino tokį sprendimo projektą.

Aiškinamajame rašte taip pat dėstoma, kad ateityje ši priemonė esą prisidėtų prie Vakarų Europos menininkų kūrybos sklaidos Klaipėdoje, skatintų dvišalį ir tarptautinį bendradarbiavimą kultūros ir kitose srityse.

Komitetas leidosi į diskusijas ir dėl kaštų, kuriuos miesto biudžetas esą patirs leidusi ukrainiečiams, pasitraukusiems iš gimtinės dėl Rusijos karinių veiksmų, nemokamai apsigyventi savivaldybės valdomose gyvenamose patalpose.

Šiuo metu savivaldybė turi beveik 70 tokių būstų, kurie yra neužimti, nes rengiamasi juos remontuoti. Savivaldybės administracija teigia, kad dėl to, jog jie bus nemokamai šešiems mėnesiams išnuomoti pabėgėliams nuo karo, biudžetas nuostolių nepatirs.

Tačiau komiteto nariai skrupulingai skaičiavo, kad nuostolių bus, nes reikės sumokėti komunalinius mokesčius. Tik patikinti, kad ukrainiečiai tuos mokesčius turės susimokėti patys, sprendimo projektui pritarė.

ATNAUJINTA. Sprendimo projektas dėl stipendijų ketvirtadienį nesulaukė palaikymo ir Kultūros, švietimo ir sporto komitete. Nina Puteikienė piktinosi, kad šis klausimas nėra aptartas Kultūros ir meno taryboje.

Ir nors šios tarybos pirmininkas Jonas Genys tvirtino, jog jos nariams ši idėja buvo pristatyta ir yra bene visiems priimtina, Judita Simonavičiūtė pasiūlė svarstymą atidėti. Komitetas nutarė šį klausimą svarstyti tik po to, kai bus gautas formalus Kultūros ir meno tarybos pritarimas.

Galutinius sprendimus turėtų priimti miesto Taryba kitą savaitę. 

3 Comments

  1. Stebėtojas

    Kaunas ativavė Paštą ukrainiečiams menininkas vykdyti savo veiklą. Išmintingas sprendimas. Gal ir mes siūlom savo Pašto pastatą. Už nuomą nereiks mokėti. O stipendijos veiklai gali sumažėti per pusę.

    Reply
  2. N.Puteikienė

    Ar galima būtų jau baigti klaidinti AK skaitytojus? Dėka tokių rašinių AK praranda savo ne vienerius metus kurtą įvaizdį (ir turinį). Sprendimo tekstas skamba taip: „3. Gauti stipendijas turi teisę pilnamečiai kultūros ir meno kūrėjai: … Europos Sąjungos valstybių ar trečiųjų valstybių piliečiai, jeigu jų veiklos objektas yra menas ar kultūra bei jų sklaida ir jeigu jie tikslingai atvyksta kurti į Klaipėdą ir yra pakviesti Lietuvoje registruotos kultūros organizacijos.” O apie Ukrainos menininkus rašoma tik aiškinamajame rašte. Taryba balsuoja ne už aiškinamąjį raštą, o už sprendimą. Klaipėdiečiai menininkai gauna 580 eur stipendiją, o atvykę pvz. iš Rusijos ar Madagaskaro gauna 1000 eur. Europos komisija: „Trečiosios šalies pilietis: bet kuris pilietis, kuris nėra ES šalies pilietis.”

    Reply
  3. Simona

    Klausimas kam tos stipendijos bus išleidžiamos? Jeigu apmokėti už nuomą, kurią brangiai gali pasiūlyti klaipėdiečiai nuomininkai, tai ne ukrainiečiams o klaipediečiams bus skiriami šie pinigai.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

„Nemigą" rodys Klaipėdoje ir Šilutėje

Balandžio 25 – gegužės 3 d. Lietuvoje bus parodytas Lietuvos ir Ukrainos kūrėjų garso ir judesio spektaklis „Nemiga“. Sukurtas per ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

ELTA

Naują atmintiną dieną siūloma skirti Vilko vaikams

Į atmintinų dienų sąrašą siūloma įtraukti Vilko vaikų atminimui skirtą dieną. Jei Seimas pritartų, ji būtų minima rugsėjo 14-ąją. Siekiant ...
2024-04-21
Skaityti daugiau

ELTA

Sutarė bendradarbiauti stiprinant energetinę infrastruktūrą Baltijos jūroje

Aštuonių Baltijos jūros valstybių energetikos ministrai ir jų atstovai pasirašė Vilniaus deklaraciją dėl bendradarbiavimo plečiant energetinę infrastruktūrą Baltijos jūroje. Ji ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This