Nemokamų užsiėmimų metu paaugliai išmoksta naujam gyvenimui prikelti dviračius

Miestas

Išmokti susiremontuoti dviratį, restauruoti jį, ar net susikurti jį pačiam – Klaipėdos labdaros ir paramos fondas „Dienvidis“ kviečia 14-18 metų jaunuolius į tokius užsiėmimus po pamokų. Užsiėmimus veda Eugenijus Šuldiakovas, besidomintis tvarumu ir mokantis paauglius, kaip prikelti seną dviratę transporto priemonę naujam gyvenimui.

Dirbtuvėse stovi keli dviračių rėmai. Paaugliai juos nutrynė ir paruošė dažymui. Keli dviračiai paruošti Klaipėdos šviesų festivaliui, papuošė miestą.

„Atėję čia vaikai gali išmokti paprastų paprasčiausių įgūdžių, kaip kad dirbti su elementariais įrankiais. Yra paauglių, kurie nė rankose nėra jų turėję. Išmokome kaip paruošti dviratį, kaip jį restauruoti, kaip sutvarkyti. Kaip ištiesinti ratą. Tai paprasti įgūdžiai, kurie reikalingi žmogui, ypatingai važinėjančiam dviračiais“, – teigia E. Šuldiakovas.

Eugenijus pastebėjo, kad Klaipėdoje dviračių meistrų paklausa – milžiniška. Jų tiesiog trūksta.

„Tad viena mūsų veiklos idėjų – padėti paaugliams gauti įgūdžius tam, kad jie galėtų patys suremontuoti dviratį, suteikti jam estetinę formą, net ir padaryti jį išskirtiniu“, – pasakojo užsiėmimų vadovas.

Tvarų gyvenimo būdą propaguojantis E. Šuldiakovas pats apvažiuoja atliekų aikšteles, kur surenka nebereikalingus, šeimininkų išmestus dviračius. Meistras kartu su jaunuoliais juos prikelia naujam gyvenimui.

E. Šuldiakovas pasakojo jau sulaukęs ir kelių rimtų užsakymų – yra norinčių nusipirkti paauglių suremontuotus dviračius.

„Norėtume, kad šis užsiėmimas leistų jaunuoliams ir užsidirbti. Atėję jie ne tik naudingai praleistų laiką, pabendrautų, bet ir galėtų vieną kitą eurą gauti“, – svarstė pašnekovas.

Išmokti meistravimo galima pradėti ir nuo savo dviračio – atsivežti jį ir kartu susiremontuoti.

Užsiėmimais susidomėjo ir kelios merginos, lankančios meno mokyklą. Jas labiausiai domina galimybė dekoruoti dviračius. Į dviračių dirbtuves gali atvykti paaugliai nuo 14 metų amžiaus, tiek merginos, tiek vaikinai. Užsiėmimai yra nemokami, tad kviečiami visi norintys išmokti meistrauti arba prisijungti prie meistraujančios ir įdomiai laiką leidžiančios bendruomenės.

„Propaguojame tvarumo ekonomiką – išmetamas daiktas gali būti dar kartą panaudojamas, gali puošti aplinką ir būti naudingas ne vienus metus“, – vardijo E. Šuldiakovas.

Jis pastebėjo, kad vaikų santykis su technika dabar – silpnokas. Dažnai tik atėję jie nežino nuo ko pradėti, kokį įrankį paimti, kaip jis vadinasi. Tačiau tam ir įkūrėme dirbtuves, tam ir esu aš, kad padėčiau jaunimui išmokti naudoti įrankiais ir kažką įdomaus jais naudojantis sukurti.

„Kas yra sunkiausia? Turbūt juos patraukti nuo telefonų“, – juokėsi užsiėmimų vadovas.

Tačiau neretai nutinka taip, kad jaunuoliai nė nepajunta, kaip prabėga laikas ir užsibūna ilgėliau.

„Dienvidžio“ direktorės pavaduotoja Viktorija Gedminė pasakojo, kad kartu tobulėja ne tik kasdieniai įgūdžiai bet ir gludinami paauglių socialiniai gebėjimai.

„Jie ateina į užsiėmimus ne kaip į klasės aplinką, o į laisve, kūryba alsuojančią erdvę. Paprastai dauguma veiklų dienos centruose organizuojama moterų, tad atėję pas Eugenijų paaugliai ir vyriškai pabendrauja“, – pastebėjo V. Gedminė.

E. Šuldiakovas neslėpė turįs svajonių: vaikų prikelti dviračiai galėtų būti pardavinėjami aukcionuose. Svajoja ir apie dirbtuves, kuriose gendantį dviratį ar susuktą ratą sutaisytų to jau išmokę jaunuoliai. Šiuo metu užsiėmimai vyksta Liberi vaikų ir jaunimo dienos centre adresu S. Šimkaus g. 17A, Klaipėda.

Gauti daugiau informacijos apie užsiėmimus ir registruotis į juos galima telefonu tel. (+370) 671 86785 arba Labdaros ir paramos fonde „Dienvidis“ Žilvičių g. 22, Klaipėda.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Transportas

Daugėja minančių dviračius

Susisiekimo ministerija ir šalies savivaldybės skatina dviračių transportą kaip alternatyvą kasdienėms kelionėms automobiliais. Pasak ministerijos pranešimo, vieningas požiūris į dviračių ...
2023-11-07
Skaityti daugiau

Transportas

Paspirtukininkai nerimą kelia medikams ir policijos pareigūnams

Vasarą uostamiesčio ligoninių medikai fiksuoja paspirtukininkų bei dviratininkų traumų sezono piką. Klaipėdos universiteto ligoninės ir Klaipėdos vaikų ligoninės medikai skaičiuoja, ...
2023-07-31
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Dviračių saugyklos sparčiai pildosi

Norintieji laikyti dviračius prieš porą savaičių pagaliau atidarytose dviračių saugyklose, pastatytose renovuotame Rumpiškės kvartale, turėtų paskubėti – jose greitai gali ...
2023-06-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This