Padėka iš Mikolajivo: „… laimingi, nes nesame bėdoje palikti vieni“

Švietimas

Klaipėdos universitetas (KU) elektroniniu laišku sulaukė patvirtinimo, kad už kovo 11-ąją vykusios solidarumo su Ukraina akcijos „Laisvės barščiai“ metu surinktus pinigus nupirktos ir partneriams į Ukrainos miestą Mikolajivą išsiųstos medicinos priemonės, vaikams skirtos prekės, ilgai negendantys maisto produktai ir Pagalbos ukrainiečiams Klaipėdoje centro perduoti miegmaišiai pasiekė adresatus.

Į KU atidarytą sąskaitą studentams iš Ukrainos ir jų artimiesiems remti iki šios dienos paaukoti 4097 eurai. Per „Laisvės barščių“ akciją surinkta 1861,3 Eur. Pusė šios sumos pervesta į paramos sąskaitą, pusė buvo skirta maisto produktams bei medikamentams, išsiųstiems į Mikolajivo valstybinį laivų statybos universitetą, nupirkti.

Martyno Vainoriaus nuotr.

„Dėkojame už pagalbą ir palaikymą. Patikėkite, tokioje situacijoje mūsų kolektyvui ir studentams svarbi bet kokia pagalba! Visi buvome labai laimingi, nes nesame bėdoje palikti vieni“,- rašoma padėkos laiške iš Mikolajivo valstybinio laivų statybos universiteto.

Jo Tarptautinio bendradarbiavimo centro vadovas Michailas Mykhailovas padėtį krašte apibūdina kaip sudėtingą ir neleidžiančią atsipalaiduoti. Anot jo, Rusijos pajėgos labai aktyviai užvaldo Chersono miestą ir sritį bei dalį Mikolajivo srities, kuria ten logistikos centrus.

„Bet mes laikysimės, Ukraina laimės! Mums dabar labiausiai trūksta vaistų, maisto ir vaikų priežiūros priemonių. Gautą pagalbą pirmiausiai paskirstom savo darbuotojams ir jų šeimų nariams. Seneliams ir ligoniams studentai pagalbą išnešioja po namus. Paramos siuntos, kurios gaunamos miesto ar srities valdžios adresu, skirstomos ten, bet ją gauti ganėtinai sudėtinga, ypač seneliams ar ligoniams, nes jie tiesiog nepajėgūs išstovėti ilgose eilėse“,- situaciją Mikolajive aprašo M. Mykhailovas.

KU Socialinių ir humanitarinių mokslų fakultete praėjusią savaitę lietuvių kalbos jau pradėjo mokytis pirmosios dvi nuo karo pabėgusių ukrainiečių grupės. Žmonių, pageidaujančių mokytis bendravimui reikalingo lietuvių kalbos pradžiamokslio, sąrašai pildosi kiekvieną dieną ir, neabejojama, jog čia netrukus mokslus pradės dar kelios grupės. Lituanistikos ir užsienio kalbų centro vadovė Jūratė Derukaitė sako, jog šiuo metu su pabėgėliais iš Ukrainos dirba trys dėstytojai, ieškoma dar pagalbininkų.

„Nesam turėję tokios situacijos: žmonės rašo, skambina, prašosi. Jiems tai labai svarbu. Norint bent kiek orientuotis naujoje aplinkoje, kalba
reikalinga. Puikiai tai suprantam, sudarom grupes ir dirbam. Jau po pirmųjų susitikimų matom atsirandančias šypsenas. Kalbos mokymasis – irgi savotiška terapija, atitraukianti nuo nerimastingų minčių“, – sako J. Derukaitė.

Lietuvių kalbos kursai pabėgėliams iš Ukrainos – nemokami. Mokymai organizuojami ir nuotoliniu, ir kontaktiniu būdais, pamokos grupėms vyksta du kartus per savaitę.

KU priėmė ir savo bendrabučiuose jau apgyvendino 7 iš Ukrainos pasitraukusius studentų šeimų narius bei artimuosius.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Nuomonės

Šimtas respublikonų „prieš“

Ar nepavėlavo amerikiečiai? Frontas Ukrainoje braška kaip niekada anksčiau; pranešama apie Rusijos pajėgų lėtą judėjimą pirmyn Donecko srityje, ukrainiečiam tragiškai ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Kultūra

„Nemigą" rodys Klaipėdoje ir Šilutėje

Balandžio 25 – gegužės 3 d. Lietuvoje bus parodytas Lietuvos ir Ukrainos kūrėjų garso ir judesio spektaklis „Nemiga“. Sukurtas per ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

ELTA

Naują atmintiną dieną siūloma skirti Vilko vaikams

Į atmintinų dienų sąrašą siūloma įtraukti Vilko vaikų atminimui skirtą dieną. Jei Seimas pritartų, ji būtų minima rugsėjo 14-ąją. Siekiant ...
2024-04-21
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This