Karo refleksijos. Nė vienas iš mūsų nenorėjo tuo patikėti

Fotoreportažai, Mums rašo, Svarbu

Nuo karo Ukrainoje pradžios kasdien susirašinėju, bendrauju su bičiuliais Ukrainoje – menininkais, fotografais, menotyrininkais. Kasdien jų klausiu, kaip jie laikosi, ar turi maisto, vandens, vaistų? Ar yra saugūs? Ar paliko pagrindinius miestus, kuriuose pavojinga – Kijivą, Charkivą?

Nemažai jų išvykę į saugesnius miestus – Lvivą, Ivano Frankivską. Kai kas jau išvykęs iš šalies. Tačiau daug menininkų ir fotografų toliau lieka Kijive ir Charkive. Žmonės, kurie gyvenime grožį kuria fotoaparatais, pieštukais, teptukais, dažais ar plunksnomis, lieka gimtuose, įsibrovėlių negailestingai bombarduojamuose miestuose, nes negali kitaip. Nes į rankas ims ginklus ginti savo artimą, savo miestą, savo kultūrą, savo mylimą šalį.

Čia pateikiu fotografo Stanislavo Ostrous‘o pasakojimą apie karą – apie jo pradžią, apie dabartinį Charkivą. Stanislavo pasakojimą lydi jo darytos Charkivo fotografijos.

Darius Vaičekauskas

Nė vienas iš mūsų nenorėjo tuo patikėti

Nė vienas iš mūsų nenorėjo tuo patikėti. Kai visai nesenai mūsų klausė: „Ar tikrai bus karas?“, mes atsakydavome tik taip: „Tikiuosi, kad ne“.

Anos (fotografė Anna Melnykova – D. V. pastaba) fotografijų parodos atidarymas Charkivo savivaldybės galerijoje buvo numatytas vasario 24 dieną. Išvakarėse spėjome išeksponuoti parodą. Buvome labai pavargę, bet patenkinti rezultatu. Ekspozicija atrodė vientisa ir harmoninga. Vakare, grįžę namo, vakarienei nusipirkome butelį vyno. Gražus paskutinės ramios dienos vakaras.

Ketvirtą valandą ryto mus pažadino sprogimų garsai kažkur visai šalia! Žinutės naujienų sraute buvo trumpos, o baisi jų prasmė man netilpo į galvą. Kijivas, Zaporižė, Černigivas, Chersonas, Charkivas bombarduojami! Karas!

Šeštą valandą ryto prie visų bankomatų nusidriekė ilgos tylios eilės. Parduotuvės uždarytos. Viduje matyti, kad prie įėjimo stovi žmonės su ginklais. Mums pavyko pasiimti šiek tiek grynųjų.

Dešimtą valandą ryto buvome susipakavę daiktus ir pasiruošę išvykti. Ką žmogus gali pasiimti su savimi, žinodamas, kad gal niekada nebegrįši? Mums pirmiausia buvo svarbūs foto negatyvai, fotografijos, fotoaparatai. Keletas paprastų daiktų, kaip ruošiantis žygiui – džinsai, megztinis, pora marškinėlių, apatiniai, šiek tiek maisto. Viskas!

Sprogimų garsai nesiliauja. Likti pavojinga. Mūsų namas yra rytinėje miesto pusėje, praktiškai fronto linijoje.

Trumpos žinutės šeimai ir draugams. Kaip laikaisi? Visi gyvi? Išvažiuokite! Gelbėkite vaikus! Saugokite save!

Pusiau tuščias miestas. Eilės. Reti praeiviai su kuprinėmis ir krepšiais. Miesto pakraščiuose kelių kilometrų spūstys gatvėse, keliuose. Ir nuolatinis sprogimų dundesys su sklindančiu dusliu aidu!

Išvažiavome į priemiestį. Į pietvakarius. Čia taip pat girdisi sprogimai, bet palyginti pakankamai ramu. Apžiūrėjome rūsį. Drėgna, purvina, liūdna, bet yra kur atsisėsti.

Kelias dienas stovėjau nesibaigiančiose eilėse, kad kažkaip apsirūpintume atsargomis. Atakuojami keliai. Nėra kuro. Sutrikęs produktų tiekimas. Dauguma parduotuvių nedirba. Kai ką atveža privatūs prekeiviai. Pavyko gauti kiaušinių, sviesto, sūrio, yra miltų ir mielių, galima kepti duoną, bado grėsmė nutolo.

Po kelių dienų jaudulys atslūgo. Prasidėjo civilių gyventojų evakuacija. Norint įsėsti į traukinį, eilėje reikia stovėti apie dešimt valandų. Nusprendėme pasilikti. Privalau gauti akreditaciją iš Ukrainos ginkluotųjų pajėgų spaudos centro. Džiaugiuosi, jog bičiulis Darius iš Klaipėdos padėjo gauti prašymą spaudos centrui nuo portalo „Atvira Klaipėda“ redakcijos. Tačiau tai dar ne viskas. Reikalingos apsauginės priemonės darbui po priešiška ugnimi. Neperšaunama liemenė ir šalmas su užrašu „Press“.

Sutvarkęs visus dokumentus, palaukiau dar kelias dienas ir nusprendžiau eiti fotografuoti, rizikuodamas savo gyvybe. Pateisinti beprotišką
norą patekti į bombarduojamą miestą buvo rastas gyvenimiškas pretekstas. Mūsų name kaimynų šildymo sistema nebeveikia, nes lauke, nepaisant pavasario, šalna iki dešimties laipsnių, o penktame aukšte, mūsų bute turime vožtuvą šildymo sistemos oro nuleidimui. Taigi, reikia eiti. Juk žmonės šąla savo butuose.

Traukiniai vėluoja, bet važiuoja. Ir štai mes mieste, stotis nepažeista, stoties aikštė taip pat. Į centrą einame Poltavos keliu. Pakeliui pasitaiko
veikianti parduotuvė „Biskvitas“. Dabar turime sausainių prie arbatos vakarui. Nenustebkite, bet sausainiai – tai mažas didelis džiaugsmas, nes karas vargina ne tik fiziškai, bet ir emociškai.

Labai noriu, kad dingtų nesibaigiantys rūpesčiai ir baimės dėl artimųjų, kad nebebūtų siaubingų naujienų ir išeičių paieškų iš nuolat ir nenuspėjamai besikeičiančių gyvenimo sąlygų. Maži paprasti džiaugsmai kaip puodelis geros kavos su gardžiais sausainiais suteikia jėgų neišprotėti, gyventi toliau.

Miesto centras tylus ir tuščias. Tai tarsi ankstyvas savaitgalio rytas. Reti praeiviai ir tokie pat reti automobiliai, lekiantys beprotišku greičiu. Karinė technika. Komunalininkai kastuvais braižo asfaltą. Išdaužyti vitrininiai langai, viduje matosi suniokoti baldai, sugriuvusios lubos, sulaužyti stelažai su drabužiais mados butikuose, visur dulkės, dūmai, stiklo šukės. Kaukia sirenos, aviacijos antskrydis.

Laipteliais leidžiamės žemyn, įeiname į rūsį, kuris buvo išnuomotas kaip ofisas, sirena nutyla ir tyloje mus pasiekia duslus pertraukų aidas, laukiame ir judame toliau.

Savivaldybės galerijoje langai uždengti metalinėmis langinėmis, tačiau nuplėšta viena viršutinė varčia, langas pusiau atidarytas. Bandome žvalgytis, ar nepažeisti darbai, kuriuos pavyko pakabinome parodai, bet atvira anga aukštai, nieko nesimato.

Už pastato kampo prasideda pragaras. Sugriautas ir apdegintas Ukrainos saugumo tarnybos pastato fasadas, tokius mačiau tik senuose filmuose apie karą, bet čia Charkivas ir visa tai matau savo akimis. Ore tvyro degėsių kvapas. Padarome kelias nuotraukas ir kylame toliau Sumų gatve. Einame pro T. Ševčenkos parką, jis nepažeistas, skaisčiai šviečia saulė, nepaisant šalčio ir stipraus vėjo, atrodo, kad jau pavasaris.

Tai galėtų būti paprastas ir malonus pasivaikščiojimas po miestą, tačiau pastatų langai, paskubomis užkalti bet kuo, stiklų traškėjimas po kojomis ir sprogimų ūžesys grąžina mus į tikrovę.

Charkivo regiono valstybinės administracijos pastatas – atskridusios trys raketos iš eilės pastato kairįjį sparną ir kiemą pavertė griuvėsiais. Aplink pastato perimetrą išsidėsčiusi kariuomenė. Be akreditacijos geriau net nebandyti ką nors fotografuoti.

Praeiname pro šalį, keli artimiausi kvartalai su apgriuvusiais istoriniais pastatais, sankryžos išdėlioti prieštankiniai ežiai. Iki namų dar toli, per Botanikos sodą ir apšaudomą Pavlovo lauką. Mus sustabdo policija. Tikrina dokumentus, apžiūri daiktus. Suprantame, kad viskas dėl fotoaparatų. Rodome spaudos korteles. Tik mūsų foto technikos patikrinimas sukelia policijos suglumimą. Juostinis fotoaparatas? Jūs rimtai? Mus nufotografuoja ir paleidžia. Dar truputis ir mes namie. Mūsų namas stovi nesugriautas.

Stanislav Ostrous
2022-03-20
Charkivas, Ukraina

4 Comments

  1. Pensininkas.

    11.43 val. – Popiežius: „Išlaidų ginklams didinimas yra beprotybė“
    „Mes ir toliau valdome pasaulį kaip „šachmatų lentą“, kurioje galingieji tiria būdus, kaip išplėsti savo dominavimą kitų nenaudai“. Taip popiežius Pranciškus audiencijoje priėmė Italijos moterų centrą. „Todėl tikrasis atsakymas yra ne kiti ginklai, kitos sankcijos“, – pabrėžė popiežius, kuris tada pridūrė manžetę: „Man buvo gėda, kai perskaičiau, kad grupė valstybių susikompromitavo išleisti, manau, 2 proc. tūkstančiui BVP ginklams pirkti kaip atsaką į tai, kas vyksta. Beprotybė ».
    https://components2.corriereobjects.it/rcs_cor_elezioni-layout/v1/assets/img/ext/logos/logo_corriere-black.svg(CORRIERE DELLA SERA, Italija.

    Reply
    • Šventas Petras

      Vata, tu vata, kodėl tavasis popiežius tada nesustabdo vaikų žudymo Ukrainoje. Gal galėtų nors nuvažiuot ir su savo lazda rusofašistų raketas numušinėti?

    • Pensininkas.

      Vašingtonas gauna naudos iš Ukrainos nelaimės: „Global Times“ redakcija
      Pagal „Global Times“.
      Paskelbta: 2022 m. kovo 24 d. 00:04

      Iki kovo 24 dienos Rusijos ir Ukrainos konfliktas truko mėnesį. Visi taiką mylintys žmonės pasaulyje tikisi, kad šis kruvinas konfliktas, kurio buvo galima išvengti, netrukus gali baigtis. Tačiau JAV ir NATO, kurios turi raktą į Rusijos ir Ukrainos konflikto sprendimą, nesiėmė jokių praktinių žingsnių, kad užbaigtų karą. Vietoj to, jie vis dar intensyvina prieštaravimus ir eskaluoja konfrontaciją, kurdami kliūtis deryboms tarp Rusijos ir Ukrainos.
      JAV prezidentas Joe Bidenas trečiadienį išvyko į Europą, kur dalyvaus NATO viršūnių susitikime, G7 viršūnių susitikime ir Europos Vadovų Tarybos susitikime. Remiantis žiniasklaidos pranešimais, Bidenas bendradarbiaus su Europos sąjungininkais, kad koordinuotų kito etapo karinę pagalbą Ukrainai, ir paskelbs apie naują sankcijų Rusijai etapą. Mėnesiui pasibaigus konfliktui, Bidenas įvykdė intensyvų diplomatinį puolimą Europoje, tačiau jo darbotvarkėje nėra nieko, kas būtų susiję su žibalo neįpylimu į ugnį.
      Kalbėdamas apie Bideno kelionę į Europą, JAV patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake’as Sullivanas sakė, kad Ukrainos laukia sunkios dienos, nes „šis karas nesibaigs lengvai ar greitai“. Tai ne tiek JAV „nuosprendis“, kiek kruopščiai vadovaujamas Vašingtono nurodymas. Vašingtonas nori, kad karas nesibaigtų, todėl gali maksimaliai panaudoti konfliktą, kad įgytų iš jo geopolitinę vertę. Kitaip tariant, ji siekia gauti naudos iš Ukrainos nelaimės.
      Dėl to JAV ir Europa gali atrodyti artimos, tačiau jų esminiai skirtumai gilėja. Kol Vašingtonas yra apsėstas dėl Rusijos ir Ukrainos derybų vilkinimo, Europa nori saugumo ir stabilumo. Europoje pasigirsta prieškarinių balsų, tarp jų ir nepritarimas Vašingtono ginklų tiekimui Ukrainai. Vis daugiau europiečių supranta, kad aklai ginklų siuntimas į Ukrainą juda priešinga jų siekiamiems saugumo tikslams.

      Be to, ilgalaikių ekstremalių sankcijų rezultatas turi būti tas, kad JAV praturtėja, Europa apmoka sąskaitas, o Ukraina nukraujuoja. Vašingtonas negali nuslėpti šių menkų idėjų.

      Taip pat dėl ​​šios priežasties Bidenas turi „stabilizuoti“ Europą, kai jos ketinimai svyruoja. Nesunku įsivaizduoti, kad Vašingtonas iš savo kišenės ištrauks „transatlantinę draugystę“, „demokratinį aljansą“ ir kitas mažas korteles ir išdalins jas draugams kaip bilietus į pasaulio VIP klubą, naudodamas iliuzinę „garbę“ išgauti. dideli „mokesčiai”. Vašingtonas taip pat daro stiprų spaudimą neutralioms šalims, kurios „neprisijungia prie klubo“, viena vertus, kritikuodamas Indiją už „drebančią“ ir, kita vertus, sukeldamas sensacingą Kinijos „grėsmę“ taikai. Ar tai ne tipiškas mafijos požiūris?
      Kaip sakoma: „Atplėšti mazgą turi darytojas“. Rusijos ir Ukrainos konfliktas yra JAV ir Rusijos konflikto suaktyvėjimo rezultatas, o problemos raktas yra JAV rankose. Jei Vašingtonas tikrai nori, kad Ukrainos žmonių „sunkios dienos“ nesitęstų, kodėl jis pasirinko „koordinuotis“ su Europa, kad nusiųstų ginklus Ukrainai ir sankcijas Rusijai, ir atsisakė tiesiogiai kalbėtis su Rusija? Atsakymas aiškus: JAV nenori tikrų taikos derybų. Štai kodėl galima įžvelgti tokį absurdišką scenarijų: nepaisant to, kad Vašingtonas žino, kur yra išeitis iš Rusijos ir Ukrainos konflikto, Vašingtonas vis dar desperatiškai šluosto akligatvio gale užrašytą ženklą „Keliauti draudžiama“.
      Vašingtonas puikiai surengė šou – propagavo hegemoniją prisidengdamas „demokratija“ ir užsidirbo turtus iš karo vardan „taikos“. Tačiau tai nereiškia, kad toks požiūris niekada nebus pasenęs. Laikui bėgant žmonės galiausiai tai pamatys. Rusijos ir Ukrainos konflikto raida parodys, kad Vašingtonas yra karo kurstytojas.

    • Pensinyke, kaip senas, taip ir durnas

      „Nori taikos – ruoškis karui.” Sena, kaip pasaulis patarlė, bet iki skausmo teisinga. Kol visi liūliavosi saldžiose „šaltojo karo” pabaigos sapnuose, rusai, kiniečiai ir dar keli jų klapčiukai ginklavosi bei su tų pačių miegalių pagalba augino raumenis. Ką gi, plėšrūnai užaugo ir ėmė kandžiotis. Suvaldyti juos bus labai sunku ir labai brangu, pasaulio „aukso amžius” labai neskaniai atsirūgs visiems, o ypač tiems, kurie per anksti patikėjo, kad nebesaugoma laisvė ir demokratija yra amžina duotybė, kuri ir nekainuoja, ir niekas nebenorės kažką gero nugvelbti nuo artimo ar tolimo savo. Prisiminkite ir pokario partizanų šūkį „Tas laisvės nevertas, kas negina jos!”

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

Gero maisto festivalyje - maisto gaminių įvairovė

Balandžio 6 d. Klaipėdos „Akropolis“  lankytojus pakvies į naują renginį – gastronomijai dedikuotą Gero maisto festivalį. Atėjusieji į renginį galės ...
2024-03-19
Skaityti daugiau

Svarbu, Veidai

Už pagalbą judrėniškiams dėkinga ukrainietė gamina veganišką šokoladą

Natalija Charčenko iš Sumų srities, prieš dvejus metus apsigyvenusi Judrėnuose, čia tęsia savo veiklą, kuria užsiiminėjo ir Ukrainoje – gamina ...
2024-03-16
Skaityti daugiau

ELTA

Įtariama, kad per Lietuvą gali būti vežami grūdai iš okupuotų Ukrainos teritorijų

Žemės ūkio ministerija praneša, kad reaguodama į gautą informaciją apie galimai Rusijos per Baltijos jūros uostus realizuojamus iš okupuotų Ukrainos ...
2024-03-06
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This