Mokslininkų eksperimentas: ar Lietuvoje auginsime daržoves su žuvų pagalba?

Švietimas

Klaipėdos universiteto (KU) mokslininkai 10-yje Lietuvos ūkių vykdo eksperimentinį projektą ir taip „jaukinasi“ naują, ekonominiu bei ekologiniu požiūriais perspektyvią verslo sritį – akvaponiką, kuri jau sėkmingai diegiama Vokietijoje, Belgijoje, Norvegijoje, Didžiojoje Britanijoje, Ispanijoje ir kitose pažangai bei inovacijoms atvirose valstybėse.

Akvaponikos sistema – tai technologija ir procesas, kai drauge auginamos žuvys ir augalai. Tai dviejų sistemų simbiozinis veikimas: augalai gyvena ir auga žuvų dėka, o žuvys – dalinai augalų dėka. Didelį vaidmenį šiame procese atlieka bakterijos, kurios suskaido žuvų išskiriamą amonį į nitritus ir augalams prieinamus nitratus. Akvaponikos sistema garantuoja dviejų vertingų ir kokybiškų maisto produktų (tam tikrų žuvų ir daržovių) gavybą vienoje, daug ploto nereikalaujančioje, vietoje.

KU vykdomo projekto komanda – prof. dr. Asta Klimienė, prof. Ramutis Klimas ir jaunesnysis mokslo darbuotojas Gintautas Narvilas 2020-ųjų pabaigoje įrengė 10 eksperimentinių prototipinių akvaponikos sistemų. Jos prižiūrimos, stebimos, čia nuolat atliekami eksperimentai tiek su augalų, tiek su žuvų rūšių parinkimu bei jų gyvavimo sąlygų pokyčiais. Projektas finišuos kitąmet, o susisteminta jo medžiaga, metodiniai patarimai bus pagrindas, leidžiantis Lietuvos verslui geriau pažinti ir plėtoti akvaponiką.

Klaipėdos rajone Letukų kaime veikiančios bendrovės „Noras LT“, auginančios ir rinkai tiekiančios žuvis, komanda stebi jų valdose vykstantį eksperimentą ir neatmeta, kad netolimoje perspektyvoje akvaponika taps viena iš naujų žuvies auginimo verslo krypčių.

„Apie tai galvojam, renkam informaciją. Jau ketvirtus metus auginame ir rinkai tiekiame alpinę šalvį – lašišinių šeimos gėlavandenę žuvį, kuri įprastai gyvena šaltuose ir itin švariuose vandenyse. Jeigu mums pavyktų suderinti šios žuvų rūšies poreikius, rasti su jais derančias augalininkystės kultūras, galima būtų kalbėti apie praktinį akvaponikos diegimą“,- sako UAB „Noras LT“ gamybos vadovas Karolis Dignaitis.

Projekto vadovė prof. dr. Asta Klimienė sako, jog akvaponikos sistema turi daug galimybių. Ji gali būti diegiama uždarose patalpose, tam gali būti pritaikyti ir atviri vandens telkiniai.

„Dabar mes atliekame eksperimentus su skirtingų rūšių žuvimi. Čia, Letukų kaime, sukurta eksperimentinė žuvies ir augalų auginimo grandinė uždaroje erdvėje, kurios esminė sąlyga – šaltas vanduo, būtinas alpinei šalviai. Skuodo rajone turime sistemą, kurioje augalams reikalingomis organinėmis medžiagomis vandenį prisotina šiltesnį vandenį mėgstantys eršketai. Užsienio šalių patirtis rodo, jog ši metodika gali būti pritaikyta ir kitoms dirbtinėje aplinkoje auginamoms žuvų rūšims“, – pasakoja projekto vadovė.

Anot jos, kol kas didžiausia problema – maistui naudojamų augalų, neturinčių vegetacijos žiemos pauzės, sėklų paieška.

Mokslininkų eksperimentai turėtų parodyti ekonominę metodikos pusę, visus jos pliusus ir minusus. Iš šiuo metu projekte dalyvaujančių verslų dešimtuko diegti naujovę, pasak mokslininkų, rimtai svarsto penktadalis.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Klaipėdos universitetas nusprendė nebešienauti

Klaipėdos universiteto (KU) administracija nusprendė vasarą, kol šalyje vyrauja aukštos temperatūros, nebešienauti savo miestelio teritorijoje esančių žaliųjų plotų ir leisti ...
2023-07-12
Skaityti daugiau

Miestas

Botanikos sode pirmą kartą pražydo ginkmedis

Klaipėdos universiteto (KU) botanikos sodo, šiemet švenčiančio įkūrimo 30-mečio jubiliejų, komanda krykštauja iš džiaugsmo – tikrą dovaną kolektyvui įteikė čia ...
2023-06-09
Skaityti daugiau

Miestas

30-metį švenčiantis Botanikos sodas kviečia kartu kurti žydėjimą

Šis pavasaris Klaipėdos universiteto Botanikos sodui – ypatingas, jubiliejinis. Balandžio 28-ąją sukaks 30 metų nuo miestą praturtinusios ir papuošusios žaliosios ...
2023-04-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This