Merą išvadino nuogu karaliumi ir laivą palikusiu kapitonu

Politika, Svarbu

Didžioji Klaipėdos miesto tarybos narių dalis ketvirtadienį pritarė mero Vytauto Grubliausko praėjusių metų ataskaitai, nors ryškiais epitetais jį vanojo ne tik opozicija, bet ir formaliai valdančiojoje daugumoje dar esantys konservatoriai.

Su visa mero ataskaita galima susipažinti čia

Martyno Vainoriaus nuotr.
Ragino pristatyti bendruomenei

Pristatydamas ją V. Grubliauskas teigė, kad rezultatas, kuriuo tikrai galima džiaugtis, yra po septynerių metų rengimo proceso pagaliau patvirtintas miesto bendrasis planas.

Atsakydamas į prašymą išskirti tris esmines savo iniciatyvas, meras vardijo būrimą ir telkimą Europos jaunimo sostinės veikloms, susitikimus su investuotojais, o didžiausiu ir sudėtingiausiu darbu vadino pandemijos valdymą. 

„Sudėtingi metai daugeliu aspektų, pandeminiai reikalavimai, ribojimai labai trukdė visus darbus”, – teigė meras, pažymėjęs, kad stringančios ir smarkiai brangstančios naujosios mokyklos statybos jam yra vienas skaudžiausių faktorių, kalbant apie konkrečias situacijas. 

V. Grubliauskas pabrėžė, kad nauja Savivaldybės administracijos struktūra turėjo susidurti su pandemija ir 100 proc. tikriausiai nepatenkino politinių lūkesčių, tačiau esamomis sąlygomis esą dirba pakankamai efektyviai.

„Naujų žmonių pritraukimas yra problema, specialistų išsaugojimas yra iššūkis”, – teigė jis. 

Liberalei Alinai Velykienei pareiškus, kad V. Grubliauskas nepristato ataskaitos bendruomenei, kaip tai daro kiti merai ir kaip tai esą numato savivaldos įstatymas, meras tikino, kad teisės aktai „neįvardina konkretaus būdo”.

„Turiu dar laiko, pagalvosiu apie tai. Neturiu nuo ko slėptis”, – teigė V. Grubliauskas, kartu pabrėžęs, kad šiais laikais susipažinti su ataskaita ir užduoti klausimus esą gali kiekvienas.

Politikų žodis 

Liberalas Saulius Budinas teigė, jog perskaitęs tokią ataskaitą pasijuto, kad gyvena supermieste, kuris neturi jokių problemų. Politikas priminė, kad VšĮ „Klaipėdos keleivinis transportas” jau trejus metus neturi nuolatinio vadovo, o „Klaipėdos švenčių” vadovo paieškos esą buvo virtusios „kurioziniu detektyvu”. Priminė jis ir istoriją, kai Koncertų salės vadovu buvo paskirtas Tadas Grabys, „turintis sąsajų” su meru, jo komanda.

„Skaidrumo tai neprideda ir atrodo keistokai”, – sakė S. Budinas.

Liberalas kirto Klaipėdos galvai ir dėl miesto bendrojo plano – esą meras buvo pagrindinis stabdis praėjusioje kadencijoje, kai ne vieno Tarybos posėdžio metu siūlėte atidėti koncepcijos svarstymą. 

Buvęs Savivaldybės administracijos direktorius priekaištavo ir dėl to, kad miestas 770-ąsias įkūrimo metines ir prijungimo prie Lietuvos šimtmetį pasitiks be pilies bokšto, sutvarkytų piliavietės prieigų ir Skulptūrų parko.

„Karalius yra nuogas. Miestas nebeturi rimtų ambicijų, o meras – valdančiosios daugumos”, – teigė S. Budinas, kartu išreiškęs viltį, jog merui „užteks savigarbos” įvykdyti pažadą daugiau nebekandidatuoti į šias pareigas.

Nina Puteikienė teigė, kad mero veiksmai kultūros srityje, skiriant įstaigų vadovus, užgožė net pandemiją. Ji priminė ir Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pradėtą tyrimą dėl jau buvusio „Klaipėdos švenčių” vadovo Liutauro Galinio, kuris vadovavo tik kelis mėnesius, veiksmų, ir T. Grabio sąsajas,  pasisakymus, dviprasmiškus nurodymus darbuotojams dėl dalyvavimo Ukrainos palaikymo akcijose. O Kultūrų komunikacijų centre esą vyko „mobingo dramos”.

Anot N. Puteikienės, merui pavyko suskaldyti Klaipėdos kultūros bendruomenę, ko iki tol nebuvo niekada.

V. Grubliauskas teigė negalintis sutikti su vertinimu, kad kultūros bendruomenė yra susiskaldžiusi. Kartu jis svarstė, kad kažin, ar gausesnės komisijos būtų išrinkusios kitus vadovus bei priminė, kad konkursai nebuvo apskųsti.

„Darbe žmogus gal atsiskleidžia, ne viską gali pamatyti konkurse, juo labiau, kad juose nedalyvauju”, – sakė V. Grubliauskas. 

Jam teko atsakyti ir į A. Velykienės klausimą apie naujausią skandalą – įtarimus savivaldybės valdomų bendrovių Klaipėdos autobusų parkas ir „Gatvių apšvietimas” vadovui Vaidui Ramanauskui. Politikė teiravosi, ar jis „išlaisvins darbuotojus nuo korupcija įtariamo vadovo”, kuriam esą yra apribotas bendravimas su pavaldiniais.

Akcentavęs, kad nušalinimas nuo pareigų privalo turėti pagrindą, meras teigė, jog, jo žiniomis, abiejų įmonių valdybos kreipėsi į STT, kad ši suteiktų informaciją, ar yra teikimas nušalinimui, paaiškintų įtarimų esmę. Atsakymas esą turėtų pasiekti jau artimiausiu metu ir tai taps pagrindu „vienokiems ar kitokiems sprendimas”.

„Nušalinus be pagrindo tektų grąžinti prarastas lėšas. Be abejo, džiaugsmo, atsiprašau už tokį terminą, nėra, net jei tai tik dėl šeimyninio verslo. Šešėlis krenta ant savivaldybės pavaldumo įmonės. Tačiau teisinėje valstybėje reikia teisinio pagrindo, turi būti atlikta teisiniais būdais”, – teigė meras. 

Frakcijos „Klaipėdiečiams” (eksvalstiečiai) vardu kalbėjęs Arvydas Vaitkus teigė, jog valdančioji dauguma jau kurį laiką nebėra valdančioji, todėl opozicija visada esą palaikė visus sprendimus, kurie skaidrūs ir naudingi klaipėdiečiams. Kartu jis konstatavo, kad miestą yra apėmusi „ilgalaikė stagnacija”. Anot A. Vaitkaus, pernai liko nepanaudota 19 milijonų eurų, nors buvo daug nuskriaustų, finansavimo negavusių sektorių. 

Jo teigimu, buvo padaryta ir daug gerų darbų, bet be opozicijos palaikymo nė vieno svarbiausio nebūtų pavykę atlikti.

„Nepritarimas ataskaitai nieko nekeičia, pritarsiu, kaip ir pernai. Merą išrinks žmonės, jie ir įvertins”, – reziumavo A. Vaitkus. 

Valdančiajai daugumai formaliai vis dar priklausančių konservatorių vardu kalbėjęs frakcijos pirmininkas Aidas Kaveckis teigė, jog mato daug priežasčių nepritarti ataskaitai. Esą mero pozicija krizių akivaizdoje nuvylė, trūko lyderystės burti bendruomenę, verslus.

Anot A. Kaveckio, V. Grubliauskas nenorėjo girdėti skundų iš Klaipėdos universitetinės ligoninės, nes vienintelis tikslas buvo nepajudinti šios ligoninės vadovų. Klaipėda esą vos per plauką neteko galimybės reformuoti ligoninių tinklą, o tokiam pasipriešinimui buvo diriguojama iš rotušės.

„Rodos, kad kapitonas jau seniai paliko savo laivą”, – sakė A. Kaveckis, bet kartu pareiškė, kad balsuos už mero ataskaitą, kad būtų galima susitelkti ir tęsti pradėtus darbus. 

Judita Simonavičiūtė savo ruožtu teigė, kad ją pritrenkė tokia A. Kaveckio kalba ir ji liko taip ir nesupratusi, ką pastarasis norėjo pasakyti. Politikė teigė, kad kur kas labiau pyksta ant Savivaldybės administracijos, o ne mero, nes jos teikiami sprendimo projektai esą skaldo Tarybos narius.

„Gal liksit ir vienas, mere, po tokio konservatorių pareiškimo ir vertinimo. Jie turėtų palikti tas pozicijas, kurias yra užėmę”, – teigė J. Simonavičiūtė. 

Rimantas Taraškevičius taip pat pasidalino savo įžvalga, kad „valdančioji dauguma gal daugiau subyrės”.

„Siūlau merą aprengti, palinkėti jam sėkmės ateinančiais sudėtingais metais ir pritarti ataskaitai vieningai”, – teigė jis.

Vaida Raugelė savo ruožtu teigė, kad šeši konservatoriai nuolat šokdino visą koaliciją, gavo išsvajotas darbo vietas ir galiausiai patvirtino patyrusių politikų prognozes, kad kadencijos pabaigoje dėl viso kaltins tik merą. 

„Gėdos ir sąžinės turėkit, mylėkit savo miestą, o ne darbo vietas”, – rėžė ji. 

Pasisakydama A. Velykienė teigė, jog didžiausia mero klaida buvo tai, kad jis neorganizavo gyvų Tarybos posėdžių.

„Vadybinių požiūriu yra labai blogų dalykų. Administracijos vadovybė kartu su kai kuriais vadovais toleruoja ir praktikuoja alkoholio vartojimą po darbo administracijos patalpose užsirakinus kabinetuose ir man tai kelia didžiulį nerimą. Kodėl taip leidžiate nualinti jaunus žmones ir bujoti tiems, kurie neturi kompetencijos? Su tokia vadyba nusiritome 10-15 metų atgal. Laikas sugrąžinti visus darbuotojus į darbo vietas ir normalų darbo rimtą”, – rimtus kaltinimus žėrė A. Velykienė. 

Nebėra kam griūti?

Reziumuodamas V. Grubliauskas teigė, kad tyla šiuo atveju būtų iškalbingiausia kalba, nes nors ir teko daug matyti bei patirti, bet vis dar yra, kas nustebina.

„Šita koalicija tiek nusilpo, kad ji neturi jėgų ir sugriūti. Ar bėra čia dar kam griūti?” – sakė meras, dėkojęs opozicijos atstovams, kurie svarbiausiais klausimais leido priimti sprendimus.

Jis sakė galintis dar kartą patvirtini, kad neplanuoja ketvirtą kartą pretenduoti į mero poziciją.

Meras taip pat teigė nerimastingai išklausęs A. Velykienės pasisakymą Savivaldybės administracijos atžvilgiu ir pavadino tai sukrečiančiais dalykais, kuriems reikia rimto patikrinimo.

Už mero ataskaitą balsavo 27 politikai, prieš buvo tik Jurijus Šeršniovas, susilaikė trys liberalai – S. Budinas, Edmunas Kvederis ir Lina Skrupskelienė. 

Po šio balsavimo V. Raugelė V. Grubliauską paragino tapti „visos Tarybos meru”.

27 Comments

  1. oi oi Velykienė

    kai pati negali gert tai dabar kaip kokia senė vydūnininkė medžios ir puls visus kas kažkur slapta kažkiek įkals?:D)Dar Kepeninį pasimk jei eis/girdėjau ka jei jūroj žiemą nesimaudai tai anas su tokiais nedraugauja/

    Reply
  2. Rūpintojėlis

    Apgailėtinas Grubliausko vadovavimas, šeimos džiazo klestėjimo metai. Liūdna. Net nedrįso pajudinti KU ligoninės sovietmečio „dinozauro? Janušonio… Kur čia judinsi, kai taip gražiai abu pluša dėl miesto. Kur Przidentas savo muzikantą išsisųs? Į ES dirbti? Juk tiek atkakliai buvo norėta sočios”komandiruotės…

    Reply
    • Simonavičiūtė nustebo

      Dar viena ………Simonavičiūtė ,,nustebo”, kai Kaveckas užsiminė kiek laiko meras vilkino Janušonio ir ligoninės reikalus ir ti visiškai įremtas į kampą ,,ale”pritarė. Gėda kai tokie dinozaurai sėdi.

  3. Anonimas

    Gal jau laikas būtų suprasti kad butaforijos pilies bokštas yra ir bus tik turistų pajuokos objektas, tad galima sakyti gerai kad dabai nepradėti.kaip ir Skulptūrų parke..visuose parkuose kur atnaujintos ..tik sugadintos, istrinkeliavote. Darbai nekokybiški, medžiagos pigios nors sąmatos dideles. Darbai atlikti kad atlaikytų garantinį laikotarpį..

    Reply
  4. Viola da Gamba

    Aš, kai grįžtu iš užsienių, tai prašau nevežti per centrą, nes nenoriu matyti apgailėtinai apleistą miestą. Jūs pažvelkite nuo Biržos tilto. Ką matote? Už nugaros – kadais sudegęs kino teatras Baltija, kurio belikusi viena siena…. viena siena……. apdengtas tinklu :))))) žvelgiam toliau – Lenino aikštė, kaip buvo, tai ir liko …Lenino tik be stovylos. toliau – kampinis namas kur picerija apačioje ( kairėje pusėje) nuostabiai aptrupėjęs ir apleistas jau keletas metų. Puiki vizitinė miesto kortelė. Toliau einame. Prie Mažvydo alėjos, bet jau dešinėje pusėje – seniausiai miestiečių apleistas žiurkynas ir bomžynas – buvęs bendrabutis. Dar toliau – jau J.Janonio gatvės kampe – nepaaiškinamas šedevras – klaiki arkada, šalia apleistas pilkas namas , pažvelgus per sankryžą – nugyventas, tuščias buvęs viešbutis… Nuostabus vaizdas ir prieš Koncertų salę – turbūt, 100 metų apleistas bravoras ar kas ten toks. Tai toks centrių centriausia Klaipėdos didmiesčio dalis. Kvieskime Netflix – galės filmuoti savo filmus ne apleistame Palangos Lino baseine, o Klaipėdos centre – tikrai yr kur. AČIŪ MERUI UŽ NEPAMIRŠTAMĄ DARBĄ.

    Reply
    • Anonimas

      Viskas teisingai pastebėta…kokia gėda turėtų būti ekskursijų vadovams,kasmet rodyti nusiurusi miestą,vad.senamiestis…..ziauru.

    • Tik posajūdinio

      prixvatizavimo dėka galime dabar ,,pasigėrėti”tokiomis Klaipėdos centro vietomis. Sulindę prie prix’proceso veikėjai pasiėmė už dyką pastatus ir jau virš 30 metų juos pūdo laukdami kol gaus savo susigalvotų milijonų kainas, kurias mokės sulėkę iš pasaulio turtuoliai. Kad sugrius – irgi ne bėda. Dar geriau. Daugelis pastatų yra Paveldo objektai todėl juos galima remontuoti-atstatyti tik išlaikant autentiką…Taip ir gaunasi kad apverktinos būklės pastatų atstatymas yra brangus o savininkai(kaip ir pradžioje pirkimo istorijos)visai negalvoja į juos kišti pinigus. Na o savivaldybė…Savivaldybė tik džiaugiasi kad nuosavybė ne jų ir laikas nuo laiko imituoja susirūpinimą senamiesčiu ir kt.griuvančiomis miesto vietomis

    • Visiškai pritariu

      Aprašėte viską labai tiksliai. Gėda, akių nėra kur dėti dėl tokio apleisto miesto centro.

  5. Vadovui

    turi rūpėti miesto gerovė, o ne asmeniniai interesai. Ir netgi ne jo partijos nuomonė.

    Reply
  6. Čerlis

    Klaipėda labai išgarsėjo kas gryšta iš užsienio labai džeugesi bet dar yra kur stengtis su renovacijiom senamiestis turi būti sutvarkytas namai nudažyti stogai pakeisti ,kaimynines Lenkijos ir maži miestelei žiba mes dar aciliekam,viskas priklauso nuovaldančiu

    Reply
    • Viola da Gamba

      Ar jūs lankėte mokyklą?

  7. klaipėdietė

    paskelbė ,kad neis,nes žino,kad niekas nerinks,tai reikia užbėgti taip visiems ,,už akių,,…o visumoj,tokio cirko dar nebuvo,kad adm,direktoriui laikoma vieta buvusioje darbovietėje,kur matyta,kur girdėta.

    Reply
    • Klaipėdietei

      Kas būtų- jeigu būtų ! Muilo burbulų istorijos nedomina ir net vargina.

    • Na taip

      Vieta KKT direktoriui bus laikoma iki kito pavasario… Taip buvo pažadėta vienos suaitarimo metu. Meras – žodžio žmogus. Pritariu- tikras cirkas. Kaip ir Lauciuvienės amžina vieta savivaldybės Kanto bibliotekoje. Kiek poniutei metų? Ar ypatingi vadybiniai gebėjimai?

  8. Anonimas

    Klaipėda jūrų miestas ir jame yra laivų, tai eik……. .

    Reply
  9. kaveeeeckis

    jis valdantysis ar ne, vicemeras konservatorius ar ne??? Kiek sau priekaištų šiandien šovė konservatoriai.

    Reply
  10. Klaipėdietis

    Kokia bus Klaipėda – svarbu kiekvienam miesto gyventojui. Bet pastebėjau, kad daugiausia ardėsi , tie deputatai, kurie miesto labui nieko reikšmingo nenuveikė. Miestui reikalingi nauji lyderiai, kurie mažiau kalbėtų, bet veiktų!

    Reply
    • pritariu

      Pritariu Klaipėdiečiui!

    • Nepritariu

      Kas tie naujie lyderiai kurie tyliai veikia?

  11. Na ir duoda

    Mūsų meras. „..tikrai galima džiaugtis, yra …pagaliau patvirtintas miesto bendrasis planas…“ – toks koks dabar yra geriau jis niekada nebūtų patvirtintas. Miesto žmonėms tai pats blogiausias miesto bendrasis planas iš visų iki šiol buvusių.
    „…meras vardijo būrimą ir telkimą Europos jaunimo sostinės veikloms…“ – o naudos iš to akis badantis likęs šiukšlynas Atgimimimo aikštėje.
    „..meras vardijo sutikimus su investuotojais…“ – susitikimai investitoriams ir miestui nėra rezultatas, o į miestą atėjo tik keli tokie ir dėl to, kad Klaipėdoje nekeliami jokie reikalavimai, ambicijos ir lengviausia (pigiausia) padaryti kvadratinius metrus.

    Reply
    • Nepritariu

      Normalu viskas su aikste, panasu, kad jusu tikslas, kad mieste nieko nebutu.

  12. Vida

    Ir ačiū Aukščiausiajam,kad susiprotejai nebekelt savo kandidatūros į mero postą,o tai suniokotum ir pribaigtum Klaipėdą suvisam.Visiskai niekam tikęs meras buvai.

    Reply
    • Nepritariu

      O ka kt.merai tokio jau padare?

  13. T

    Didesnio nevykėlio Klaipėda neturėjo. Apgailėtinas diletantas.

    Reply
    • Pensininkas

      Girti ir apsirūkę komentarų neturėtų rašyti.

    • to pensininkas

      Teisingai,.neberasykite komentarų

    • Geras pavyzdys

      Atsiminkite kaip atrodė Kaunas, kai ilgus metus meru buvo Kupčinskas. Visi tyčiodavosi iš Kauno, kaip dabar tyčiojasi iš Klaipėdos.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Pirtį reikėjo perduoti vaistininkams, o ne teismų vanojamam šoferiui*

„Gal galima būtų sujungti vaistines su pirtimi”, – šaipėsi Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narys Artūras Razbadauskas ketvirtadienį vykusio Klaipėdos valdžios ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Senąją pirtį valdys transportininkai

Klaipėdos miesto taryba ketvirtadienį pritarė mero siūlymui reorganizuoti  UAB „Vildmina“, valdančią pirtį Trilapiop gatvėje, prijungiant ją prie savivaldybės bendrovės „Klaipėdos ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This