Kontrolieriai kirto negailestingai: Klaipėdos viešosios teritorijos prižiūrimos atmestinai

Miestas, Svarbu

Klaipėdos gyventojams nuolat skundžiantis dėl tvarkos ir švaros trūkumų viešosiose teritorijose, Savivaldybės kontrolieriaus tarnyba pateikė šių teritorijų tvarkymo ir priežiūros audito ataskaitą. 

Per 500 skundų

Audituotas laikotarpis – 2019 – 2020 m. pirmasis pusmetis. Pasak kontrolierių, per šį laikotarpį savivaldybėje gauta daugiau nei 500 gyventojų skundų dėl nevalomų gatvių, šaligatvių, netvarkomų želdinių, nepjaunamos žolės, šiukšlių prie atliekų konteinerių ir panašiai.

Kontrolieriai nustatė, kad savivaldybės viešųjų pirkimų procedūros šioje srityje vykdytos tinkamai, sisteminių ar reikšmingų teisės aktų pažeidimų nenustatyta, išskyrus pavienius pažeidimus dėl dokumentų viešinimo.

Tačiau konstatavo, jog sutarčių sąlygų vykdymo kontrolė nepakankama. Audituojamu laikotarpiu galiojo 57 sutartys, pagal jas už miesto teritorijų tvarkymą ir priežiūrą sumokėta 8,65 mln. Eur. Miesto tvarkymo skyriaus darbuotojams sutarčių vykdymo kontrolė paskirstoma skyriaus vedėjo pavedimais.

„Nė vienu atveju iš 20 tikrinimui atsirinktų sutarčių kitai sutarties šaliai nebuvo skaičiuoti delspinigiai už terminų nesilaikymą”, – rašoma audito ataskaitoje. Nustatyta ir tai, kad paslaugų sutartyse kontrolė vykdyta nepakankamai.

„Į atliktų paslaugų aktus buvo įtraukti plotai, kuriuose faktiškai buvo vykdomi remonto ar rekonstravimo darbai ir jie nebuvo valomi (pvz., Danės skveras, Vežėjų g., Sukilėlių g., Danės g. automobilių stovėjimo aikštelė prie Muzikinio teatro); įtraukti plotai, kurie faktiškai nevalyti visai ar nuvalyta dalis sutartyje numatyto ploto (nuvalytas tik vienos gatvės pusės šaligatvis, nuvalytas ne visos gatvės plotas, parke nuvalyti tik 1 arba 2 takeliai) arba akte nurodytas didesnis valymų skaičius nei faktiškai valyta”, – kaip netinkamus pavyzdžius pateikė kontrolieriai.

Artūro Šulco nuotr.

Konstatuota, kad Klaipėdos miesto savivaldybės internetinės svetainės teisės aktų viešoje paieškoje pateikiama neaktuali ir klaidinanti informacija apie savivaldybės biudžeto lėšomis prižiūrimas viešąsias vietas ir valymo periodiškumus.

Kontrolieriai įvertino, jog apžiūros dėl teikiamų paslaugų kokybės vykdytos per retai. Audito metu taip pat nustatyta, kad dažnai gyventojų skundai dėl „nenuvalytos, nepabarstytos, todėl slidžios ir nesaugios teritorijos” yra pagrįsti. Kaip ir dėl piktžolėmis apaugusių gėlynų ar šiukšlių krūvų.

Auditoriai surašė išvadą, jog sankcijos už netinkamą sutarčių vykdymą skiriamos, tačiau jų skyrimas savaime negarantuoja kokybiško paslaugų teikimo. 2019 – 2021 m. vykdant 57 su miesto priežiūra ir tvarkymu susijusias sutartis dėl sutarčių sąlygų nesilaikymo skirtos 38 baudos už 45 750 eurų.

Nėra tinkamai reaguojama ir į Viešosios tvarkos skyriaus užfiksuotus pažeidimus, teigiama ataskaitoje. Audituojamu laikotarpiu Viešosios tvarkos skyrius surašė 2242 raštus fiziniams ar juridiniams asmenims bei 370 patikrinimų aktų perdavė Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos atsakingiems asmenims. 

Artūro Šulco nuotr.

Auditoriai, peržiūrėję 220 atrinktų pranešimų, nustatė, kas 130 iš jų buvo susiję su audituojamu objektu. Iš jų tik 3 atvejais po pranešimo gavimo nuvykta į nurodytą vietą per 5 dienų laikotarpį ir nė vienu atveju pagal perduotą informaciją nebuvo taikytos sankcijos.

Taip pat konstatuota, kad už prekes ir paslaugas apmokėta pagal sutarčių įkainius, „tačiau už didesnius kiekius, viršytos sutarčių maksimalios lėšų ribos”. O „Klaipėdos baseino ir Pilies uosto, ir Danės upės krantinių valdytojams perduoti valdyti teritorijų plotai dubliuojasi su viešosiomis teritorijomis, kurių valymą organizuoja Klaipėdos miesto savivaldybės administracija”. 

15 iš 33 atvejų Klaipėdos miesto savivaldybės strateginių veiklos planų metinėse ataskaitose pateiktos neteisingos faktinės rodiklių reikšmės.

Po audito Savivaldybės kontrolierius pateikė atitinkamas rekomendacijos Klaipėdos miesto savivaldybės administracijai.

Perdavė STT

Antradienį svarstant ataskaitą savivaldybės Kontrolės komitete pasigirdo balsų, ar nereiktų už rastus trūkumus patraukti atsakomybėn savivaldybės administracijos, perduoti medžiagą teisėtvarkos institucijoms.

Andrius Dobranskis, administracijos direktoriaus pavaduotojas, reaguodamas į tai, teigė, jog „gavome labai aiškias pastabas, rekomendacijas, jas įgyvendinsime”.

Komiteto nariai kalbėjo, kad „ataskaita šiurpina”, kad jie mato „sistemingą nedarbą”, apie ką byloja gauti 500 gyventojų skundų.

Savivaldybės kontrolierė D. Čeporiūtė akcentavo, kad valomų gatvių, šaligatvių ilgiai sutartyse skiriasi nuo faktinių, įrašytų oficialiuose dokumentuose.

Į klausimą, kokia žala buvo padaryta dėl nustatytų kiekių neatitikimo, kontrolierė negalėjo atsakyti, nes esą nepakanka duomenų. Ji patikino, kad audito medžiaga jau perduota Specialiųjų tyrimo tarnybai.

10 Comments

  1. Rita

    Šitiek medžių Malūno- Trinyčių parke iškirto… Ar matot nors vieną atsodintą? NEMATOME, nors gyvename čia pusė šimto metų. Stenduose infoaracija, nuotraukos apie čia perinčius, gyvenančius paukščius… Bet tai juk melas, neliko medžių, ir paukščių gal trečdalis koks likęs! elas, farsas, akių dūmimas. realybė parko takeliuose važnėjančios mašinos. ypač rytais. Kam vargti kamščiuose važiuojant į darbą, jei įsijungus avarinius žibintus keliauji greitai ir be trukdžių. O dar bjauriau, kad neliko valytojų su maišais, bet atsirado stambiagabritinis „Ecoservice” transportas.Ttų šiukšlių labai mažai prirenka, bet užtat važiuojama per takus dideliais automobiliais.Betikslis kuro deginimas, tarša.

    Reply
  2. Irute

    Vilniečių iniciatyva buvo vertinamas didžiųjų miestų švaros indeksas.Buvo nustatyta , kad Klaipėda vienas švariausių ir tvarkingiausių miestų.Tobulėjimui ribų nėra

    Reply
  3. T

    Šiukšlės ir dulkės, dar tokio nevalytos Klaipėdos nebuvo.

    Reply
  4. D.Ž.

    Paneigti negalima dėl straipsnio aktualumo , svarbos. Bet.. Bet , kai pamatai autorių Artūrą Š. tai tuoj prisimeni jo 30 m. darbą savivaldybėje.. Jau ir mero pareigas ėjusį… Kodėl ,klausyk, tada nieko nedarei kad miestas gražėtų, sveikėtų?? O dar ir kitiems kurie tai darė – trukdei…. Klaipėda taip apsileido, ją apleido buvę ir esami savivaldybės vadovai tokie kaip šis… Dabar kad viską pakeisti – sunkoka… Bet galima… Te dirba visi per 400 sav. tarnautojų sąžiningai ir atsakingai ir tegul vykdo savo pareigines funkcijas.
    Gaila, man tokių žmonių kurie pradeda atgailauti per vėlai kaip Artūras Š. Savo fb paskyroje jis rašo : ” Mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa…” Ir tai man atrodo, kad jis tyčiojasi iš tikinčiųjų kurie tardami šią frazę mušasi į krūtinę….

    Reply
  5. Rokas

    Nesenai teko pasivaikščioti Danės pietine pakrante…, tai vaizdeliai tiek šiame, tiek kitame krante kaip kokioje indijoje… Krante kelios firmeles ir aplink šiukšlynas

    Reply
  6. You

    Rinkimai prasidėjo, balsavimo dėžės ruošiamos! Medžiai, švara, ekologija ant bangos. Balsuojam!

    Reply
  7. Tai kad Dobranskis ir neniškis

    užimti kaip daugiau iškirsti miesto medžių. Tūkstančiais išvogta mūsų turto

    Reply
  8. Klaipėdietis

    Uostamiestis niekada nepasižymėjo švara , nors negailestingai kertama jau daugelį metų . Gavo išvadas ir spręs ir kokia čia sensacija.

    Reply
    • xy

      nesutinku. gal jūs nelabai didelio stažo klaipėdietis. kadangi man jau virš 60, prisimenu, kaip grįžusi iš sesijos Vilniuje akivaizdžiai pamatydavau kokia tvarkinga, švari Klaipėda, lyginant su sostine.

    • yz >>xy

      Tikriausiai, prisimenate Žalio ir Lichtinšaino laikus? Tada miesto vadovai kažkaip gebėjo „pramušti” stagnuojančią sovietinę rutiną, aptekusią visokiausiais ideologiniais štampais, bet ne noru padaryti kažką gero žmogui. Ir padarė jie miestui tikrai nemažai. Ką beveiksi, dabar ne visada pavyksta surinkti iniciatyvią ir darbingą komandą, juk ir karalius kažkada išrinkdavo netikusius. Bėda ta, kad veiklūs ir protingi dažniausiai nenori kandidatuoti į jokius valdžios postus, kad juos ten stumdytų ir spardytų kvailesnieji. Tokioje terpėje nuveikti kažin ką rimtesnio sunkoka. Antra vertus, palyginkime, prieškario Lietuvoje miestų magistratai ir burmistrų komandos buvo nedidelės, lėšų irgi turėjo nedaug, tačiau tik per dvidešimtį nepriklausomybės metų sugebėjo sutvarkyti ir pastatyti miestus taip, kad netgi dabar dar stebimės.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Medžių kirtimas: sprendžia vykdomoji institucija - meras

Želdynų komisijos išvada nėra galutinis žodis, nes vykdančioji institucija gali priimti kitokį sprendimą – tai yra reglamentuota įstatymu. O Vietos ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Politikai pritarė „kosminės kainos“ socialinio būsto statybai

„Net šiurpuliukai per kūną nuėjo: ar tai tiesa, kad skaičiuojamoji vienos kv. metro kaina – virš 4 tūkstančių eurų?”- taip ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Miestas

Kurie kiemai, gatvės ir dviračių takai bus tvarkomi pirmiausiai?

Uostamiesčio savivaldybės administracijos direktorius patvirtino vietinės reikšmės kelių ir gatvių tiesimo, rekonstravimo, taisymo (remonto) prioritetinių darbų 2024–2026 m. eiliškumo sąrašą. ...
2024-03-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This