Moderni stuburo fiksacijos konstrukcija turėtų pagerinti pooperacinį chirurginį gydymą

Sveikata

Pora paskutinių Respublikinės Klaipėdos ligoninės (RKL) Neurochirurgijos skyriaus vedėjo Jono Milašiaus ir gydytojo neurochirurgo Lino Jonušo atliktų operacijų buvo išskirtinės – stuburo slankstelių fiksavimui neurochirurgai panaudojo naują modernią užpakalinio fiksavimo konstrukciją. Iki šiol tokia konstrukcija Lietuvoje nebuvo naudota.

Neurochirurgijos skyriaus vedėjas Jonas Milašius.

„Naujoji užpakalinio fiksavimo konstrukcija – kur kas lankstesnė, tvirtesnė ir individualiai pritaikoma kiekvienam pacientui. Mus domina ir operacijos rezultatas – tikimės geresnio klinikinio pooperacinio rezultato“, – pranešime spaudai cituojamas Neurochirurgijos skyriaus vedėjas Jonas Milašius.

Stuburo sutvirtinimo operacijos – ne naujiena. Jos atliekamos esant slankstelių pasislinkimui, vadinamajai spondylolistezei, stuburo nestabilumui dėl degeneracinių stuburo susirgimų, dėl disko išvaržų. Operacijos metu, pašalinus disko išvaržą arba išplatinus stuburo kanalą ir pan., visada įvertinamas paciento stuburo stabilumas, kuris gali būti normalus, padidintas arba sumažintas. Tokiu atveju sprendžiamas klausimas dėl slankstelių sutvirtinimo reikalingumo.

„Esant padidintam slankstelių paslankumui, slanksteliai vienas kito atžvilgiu pradeda judėti ir tai sukelia stuburo bei kojų skausmus. Pacientui sunku vaikščioti, nes jaučia nuolatinį stuburo skausmą“, – pasakoja neurochirurgas J. Milašius.

Esant padidėjusiam stuburo stabilumui dažnai slanksteliai sutvirtinami tarpslankstelinio disko implantais. Tačiau jie neužtikrina pakankamo stabilumo esant žymiai didesniam stuburo paslankumui. Tokiais atvejais naudojamos metalo konstrukcijos, bet pasitaiko jų atmetimo reakcijų. Pradėjus naudoti konstrukcijas, pagamintas iš titano, situacija pagerėjo.

Nauja moderni Kheiron kompanijos užpakalinio fiksavimo konstrukcija teikia dar didesnių lūkesčių.

„Naujoji sistema yra lanksti ir suteikia chirurgui daugiau erdvės atlikti tikslesnes korekcijas“, – sako Mindaugas Šukys, bendrovės Sormedica Produktų grupės specialistas Baltijos šalyse.

Nauja konstrukcija Respublikinės Klaipėdos ligoninės neurochirurgai susidomėjo prieš pusantrų metų. Prancūzijoje, kur Liono mieste klaipėdiečiai stebėjo operacijas, ne kartą praktikavosi su modeliu. Į Prancūziją gydytojas L. Jonušas dar kartą vyko šį pavasarį, tačiau, kaip pastebi medikai, „viena yra stebėti per petį, visai kas kita, kai reikia patiems operuoti“.

Linas Jonušas -pirmas iš kairės

Montuojant naują stuburo juosmeninės dalies slankstelių fiksacijos sistemą, RKL neurochirurgams talkino kolega iš Prancūzijos Victoras Loretis. Kilus neaiškumams, jis padėjo patarimais, kaip tinkamai sujungti iš varžtų ir strypų sudarytą konstrukcijos sistemą.

„Pati sistema – labai gera, ji užtikrina slankstelių stabilumą. Naudodami ankstesnes sistemas, susiduriame su tokia problema, kaip varžtų lūžimai. Dėl to po operacijos pacientai skundžiasi atsiradusiais skausmais. Naujoje konstrukcijoje varžtai pagaminti taip, kad minėtos problemos nebelieka. Kolegos iš Prancūzijos, kurie naują konstrukciją naudoja jau keletą metų, sako, kad varžtų lūžimų neturėjo. Tai – labai svarbu. Ir dar: pooperaciniu periodu, pastebėjus, kad varžtas neteisingai įsuktas arba jeigu vystosi kaulų aptirpimas apie varžtą, kuris sukelia sistemos nestabilumą, galima, neišardant visos sistemos, keisti vieną ar kitą varžtą. Sutrumpėja operacijos laikas, pjūvis sumažėja. Tikrai gera naujoji sistema, ją tiesiog reikia įvaldyti“, – sako gydytojas neurochirurgas L. Jonušas.

Moderni šoninio fiksavimo konstrukcija jau naudojama Portugalijoje, Belgijoje, Ispanijoje, Prancūzijoje, Jungtinėje Karalystėje, JAV, Australijoje, Lenkijoje, Vokietijoje, Švedijoje, Norvegijoje, dabar ir Lietuvoje. Šį mėnesį ją pradės naudoti ir Graikijos bei Italijos neurochirurgai.

40 darbo metų skyręs stuburo chirurgijai ir vienas pirmųjų atlikęs ne vieną modernią stuburo operaciją, Respublikinės Klaipėdos ligoninės Neurochirurgijos skyriaus vedėjas J. Milašius pastebi, kad dėl stuburo patologijos kreipiasi labai daug žmonių. Dažniausiai dėl juosmens tarpslankstelinių diskų išvaržos, dėl įgimtų arba įgytų stuburo kanalų susiaurėjimų bei kitos patologijos, kuri pasireiškia stuburo skausmais, kojų tirpimais, vaikščiojimo bei judėjimo apribojimais. Tačiau neurochirurgas pastebi, kad operacija būtina ne visiems pacientams. Gydytojo teigimu, yra menas nuspręsti kuriam pacientui jos reikia, o kuriam – ne.

„90 proc. pacientų nereikia operuoti vien dėl to, kad jie serga nesunkia forma ir juos galima išgydyti be operacijos. Jeigu galima išgydyti be operacijos, tai visada reikia būti sąžiningam ir tą pacientui pasakyti: tęskit gydymą, jūs galite pasveikti. Neoperuotas stuburas visada yra geriau negu operuotas“, – sako Respublikinės Klaipėdos ligoninės Neurochirurgijos skyriaus vedėjas Jonas Milašius.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Sveikata

Buvusi slaugytoja teisybės ieškos ir Žmogaus Teisių Teisme  

Ir apeliacinės instancijos teismas dviem sprendimais patvirtino, kad Brožynų seniūnaitė Irena Gailiutė nepagrįstai bandė atnaujinti pralaimėtas bylas dėl jos atleidimo ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Seniūnaitei atsirūgo bandymas atnaujinti bylą prieš buvusį darbdavį

Brožynų seniūnaitė Irena Gailiutė nesėkmingai bandė atnaujinti dar 2022 metais pralaimėtą bylą dėl jos atleidimo iš Respublikinės Klaipėdos ligoninės. Vietoje ...
2024-02-22
Skaityti daugiau

Sveikata

Mirė Daiva Grigutienė

Respublikinė Klaipėdos ligoninė praneša, jog netikėtai mirė šios įstaigos Fizinės medicinos ir reabilitacijos skyriaus vyresnioji slaugytoja Daiva Grigutienė. Jai buvo ...
2024-01-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This