Jūrinio sektoriaus darbuotojų rengimo centrui – Pauliaus Lindenau vardas

Uostas ir jūra

Klaipėdoje įprasminamas žymaus laivų statytojo Pauliaus Lindenau atminimas: jo vardu pavadintas Jūrinio sektoriaus darbuotojų rengimo centras – profesinio rengimo mokykla, orientuota į inžineriją, laivybą, jūrinę pramonę, laivų statybą, transporto, technologijų ir paslaugų sektorių.

P. Lindenau anūkas Konrad Göke žada Klaipėdai padovanoti istorinę Lindenau laivų statyklos vėliavą.

Šiais metais yra minimos 140-osios P. Lindenau gimimo metinės. Tuometiniame Mėmelyje P. Lindenau kartu su partneriais laivų statyklą įkūrė po Pirmojo pasaulinio karo – 1919 metais,  po metų kompleksą papildė liejykla, kalvė, stalių dirbtuvės, elektros jėgainė, montavimo, laivų statybos halė, mašinų fabrikas, kiti įrengimai. Laivų statykla čia veikė iki 1944 – ųjų rudens. Per ketvirtį amžiaus joje buvo pastatyta daugiau kaip pusšimtis laivų, tarp kurių ir ledlaužiai, greitaeigiai kateriai, skirti Lietuvos muitininkams, Lietuvos kariuomenės pontonai, taip pat įvairūs kranai. Klaipėdos uoste būdavo statomi ne tik laivai, bet ir autobusai,  žemės ūkio technika.  Istoriniai šaltiniai byloja, kad per visus jos gyvavimo metus, statykloje dirbo apie 1000 darbuotojų.

„P. Lindenau – išskirtinė asmenybė, kurios dėka Lietuvoje prieš daugiau kaip šimtą metų prasidėjo proveržis laivų statybos ir remonto srityse. Vadintis šio jūrinės inžinerijos profesionalo vardu mums ne tik garbė, bet ir įsipareigojimas užtikrinti profesinio rengimo tradicijų tęstinumą, dar labiau populiarinti specialybes, kurios susijusios su jūrine inžinerija ir pramone. Nuoširdžiai dėkojame Lietuvos Respublikos Vokietijos Federacinėje Respublikoje ambasados komandai, kuri geranoriškai padėjo surasti Vokietijoje esančius P. Lindenau palikuonis – jie su dideliu džiaugsmu sutiko žinią apie Klaipėdoje įamžinamą jų protėvio atminimą“, – pranešime pažymi Egidijus Skarbalius, Klaipėdos Pauliaus Lindenau mokymo centro vadovas.

Jūrinio sektoriaus darbuotojų rengimo centras įsteigtas 2020 metais, sujungus dvi ilgaamžes profesinio rengimo tradicijas turinčias įstaigas – Klaipėdos laivininkų ir Klaipėdos laivų statybos ir remonto mokyklas.

Šiuo metu centras rengia suvirintojus, elektrikus, laivų korpusų surinkėjus, laivų elektrikus, laivų sistemų ir įrengimų montuotojus, metalo apdirbimo staklininkus, laivų motoristus, santechnikus,  šildymo, vėdinimo, oro kondicionavimo sistemų montuotojus, ekspeditorius, jūreivius, laivo virėjus.  Šiemet ketinama pasiūlyti ir naujų perspektyvių specialybių, tokių, kaip jūrų uosto krovinių logistas ir laivo keleivius aptarnaujantis darbuotojas (stiuardas), netrukus planuojama ir visiška naujovė – specialybės, susijusios su alternatyviąja energetika.

Visi, norintys iš arčiau susipažinti su Klaipėdos Pauliaus Lindenau mokymo centru ir jo galimybėmis, kviečiami balandžio 8-ąją, penktadienį, atvykti į Klaipėdos „Švyturio” arenoje vyksiančią Studijų regatą. Tradicinė studijų mugė penktadienį šurmuliuos nuo 10 iki 15 val.

„Džiaugiamės, kad mūsų senelio, Klaipėdoje įkūrusio sėkmingą laivų statybos pramonę, atminimas ir prasmingi darbai sulaukia pripažinimo. Mūsų šeimai Lindenau laivų statybos istorija ir Lietuva yra labai artima. Prieš kelerius metus viešėjome Klaipėdoje ir Kuršių Nerijoje, labai tikimės, kad ir šiais metais apsilankysime Lietuvoje – labai norėtume savo vaikams parodyti bent dalelę Jūsų šalies, kuri taip glaudžiai susijusi su mūsų šeimos istorija“, – laiške rašė P. Lindenau anūkas Konrad Göke, kuris patikino Klaipėdai norintis padovanoti istorinę Lindenau laivų statyklos vėliavą.

Paulius Lindenau (dešinėje) su savo šeima.

INFORMACIJA

1918 m. P. Lindenau jis įsigijo Klaipėdos laivų dailidžių kooperatinės bendrovės teritoriją, o 1919 m. joje įkūrė savo laivų statyklą, pavadintą „Schiffswerft Memel Lindenau&Cie., Eizen- und Holzschiffbau, Maschinenfabrik und Giesserei“ („Klaipėdos laivų statykla Lindenau &Cie. Geležinių ir medinių laivų statyba, mašinų fabrikas ir liejykla“).

1920 m. čia pastatyta liejykla, kalvė, stalių dirbtuvės, elektros jėgainė, montavimo ir laivų statybos halės, mašinų cechas ir kiti įrengimai.
1922 m. rudenį Hamburgo laivininkystės bendrovės „Hapag“ užsakymu P. Lindenau laivų statykloje nuleistas pirmasis Klaipėdoje pastatytas plieninis jūrinis laivas – 69 m ilgio krovininis garlaivis „Cattaro“.

Per ketvirtį amžiaus P. Lindenau laivų statykloje buvo pastatyta daugiau kaip pusšimtis laivų. Taip pat čia būdavo surenkami ir autobusai bei žemės ūkio technika.

P. Lindenau laivų statykla Klaipėdoje veikė iki 1944-ųjų. Karo akivaizdoje P. Linenau susikvietė savo darbuotojus su šeimomis, sukrovė dalį vertingiausios įrangos, prie jūrinio vilkiko prikabino abu plaukiojančius dokus ir Baltijos jūra leidosi į Gotenhafeną (Gdynę). Iš ten vilkstinė pasiekė Kylio uostą Vokietijoje, kur prasidėjo naujas įmonės istorijos etapas.

Ten, vėliau pasikeitus savininkams, laivų statykla veikia dar ir šiandien.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Švietimas

Būsimus stiuardus italai mokė maisto paslapčių

Klaipėdos Pauliaus Lindenau mokymo centras toliau stiprina tarptautinius ryšius ir semiasi patirties iš partnerių užsienyje. Šiomis dienomis uostamiestyje vieši maisto ...
2024-03-13
Skaityti daugiau

Švietimas

Pauliaus Lindenau mokymo centras – Lietuvos profesinių mokyklų augimo lyderis

Žurnalas „Reitingai“ paskelbė metinę statistiką, kuri atskleidžia, kurios šalies profesinio rengimo mokyklos augo labiausiai. Reitingo viršuje – Klaipėdos Pauliaus Lindenau ...
2023-12-20
Skaityti daugiau

Švietimas

Septyniolikmetis klaipėdietis – vienas geriausių Lietuvos santechnikų

Klaipėdos Pauliaus Lindenau mokymo centras, jau daug metų sėkmingai rengiantis santechnikus, pasiekė įspūdingą pergalę tarptautiniame santechnikų čempionate „Plumber 2023“. Pirmakursis ...
2023-11-24
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This