Teismas panaikino tik vieną baudą Respublikinės Klaipėdos ligoninės vadovui

Svarbu, Sveikata

Klaipėdos apylinkės teismas penktadienį paskelbė, kad Valstybinės darbo inspekcija (VDI) buvo nepagrįstai paskyrusi 240 eurų baudą Respublikinės Klaipėdos ligoninės vadovui Dariui Steponkui, tačiau didesnė – 900 eurų – bauda pripažinta pagrįsta. 

Teismas konstatavo, kad pagrįstas yra tik vienas Darbo inspekcijos įvardintų Dariaus Steponkaus pažeidimų, bet už tai jis baudos nėra vertas. 

VDI atlikto tyrimo metu buvo nustačiusi, kad ligoninė neapmokėjo išlaidų už periodinius sveikatos patikrinimus bei nemokėjo vidutinio darbo užmokesčio už COVID-19 testavimuisi poilsio dienomis sugaištą laiką Urologijos skyriaus bendrosios praktikos slaugytojai, neapmokėjo jos kelionės išlaidų. Nuobauda buvo skirta ir už tai, kad ligoninės vadovybė per du mėnesius neįvykdė reikalavimo „atlikti psichosocialinių rizikos veiksnių įvertinimą, t. y. atlikti psichosocialinių veiksnių profesinės rizikos tyrimą, nustatyti rizikos veiksnių pasireiškimo tikimybę ir dydį, numatyti ir įgyvendinti efektyvias (pakankamas) prevencines priemones nustatytai rizikai pašalinti ar sumažinti”.

VDI nutarime buvo nurodoma, kad „įstaigoje pakartotinai pasireiškė įvairūs psichosocialiniai rizikos veiksniai (konfliktai, psichologinis smurtas darbe ir kt.) darbuotojų tarpusavio santykiuose su darbdavio administracijos pareigūnais (įmonės administracijos vadovu (-ais) bei skyrių vadovais)”. Konstatuota, kad nuo 2020 m. spalio buvo nagrinėjamas ne vienas šios ligoninės darbuotojų skundas dėl to, kad jie darbe patiria psichologinį poveikį, pasireiškiantį įvairiomis formomis.

Už nurodymų nevykdymą vyr. gydytojui buvo paskirta 900 eurų dydžio bauda, už darbuotojų saugos ir sveikatos norminių teisės aktų pažeidimą– 240 eurų dydžio bauda, tačiau galutinai jas subendrinus buvo nustatyta mažesnė – 900 eurų bauda.

Nesutikdamas su tokia sankcija D. Steponkus pateikė skundą teismui ir aiškino, kad jau buvo suplanuoti atitinkami parengiamieji darbai ir jų vykdymo grafikas, buvo numatytas atitinkamų paslaugų pirkimas ir atlikti trys profesinės rizikos vertinimai.

Taip pat akcentuota, kad COVID-19 tyrimai buvo atliekami pačioje ligoninėje, o išlaidų už periodinius sveikatos tikrinimus darbuotoja nepatyrė, nes jie apmokami iš valstybės biudžeto.

Bylą išnagrinėjusi teisėja Laimutė Venckuvienė konstatavo, kad surinkti duomenys leidžia daryti pagrįstą išvadą, jog D. Steponkus padarė jam inkriminuojamą administracinį nusižengimą – nevykdė pareigūnų teisėtų nurodymų ir reikalavimų ar vykdė juos netinkamai, o VDI surašytas protokolas yra aiškus ir pagrįstas. Tuo metu darbo įstatymų, darbuotojų saugos ir sveikatos norminių teisės aktų pažeidimo D. Steponkaus veiksmuose teismas neįžvelgė. 

Anot teismo, iš byloje esančių duomenų matyti, jog minėtoji slaugytoja nesikreipė į įstaigos vadovybę dėl vidutinio darbo užmokesčio už sveikatos patikrinimams sugaištą laiką, taip pat neteikė prašymų dėl netinkamo laiko COVID-19 ligos mėginiui paėmimo pakeitimo kitu laiku. Kartu pabrėžta, kad ji COVID-19 testą galėjo atlikti ir mobiliajame punkte arba kitoje asmens sveikatos priežiūros įstaigoje jai priimtinu laiku. Ji, beje, tokia galimybe buvo pasinaudojusi.

Teismas nusprendė skundą tenkinti iš dalies – panaikinti tas VDI nutarimo dalis, kuriomis D. Steponkui buvo skirta 240 eurų bauda ir galutinis subendrinimas.  

Toks nutarimas dar gali būti skundžiamas Klaipėdos apygardos teismui. 

2 Comments

  1. Consciencia

    Jau kiek laiko praėjo kai jis dirba čia, jokių konkursų tie patys skyrių vadovai, kai jis atėjo žmonės vylėsi, kad kas nors pasikeis, o dabar po tiek laiko matome, kad papraščiausia marionetė senūjų vilkų, jam toli toli iki Sakalausko. Pasikvetė savo žmones iš buvusios darbovietės tai senieji vilkai dergisi iš jų, o ponui Steponkui nemotais. Prie Sakalausko, kad ir kaip griežtai buvo bet dabar supratome kodėl griežtais, nes kai ponas Steponkus atėjo tai palaida bala ligoninėje.

    Reply
  2. Konservatoriu standartai

    O tai Petrošiui tinka? Ir kolektyvo nusiskundimai neįdomūs. Čia kaip taip?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Temos

Déjà vu: vėl kalbama apie mobingą ligoninėje (dar atnaujinta)

Valstybinė darbo inspekcija (VDI) pradėjo tyrimą dėl skundo, kad Klaipėdos universiteto ligoninėje (KUL) galimai vykdomas mobingas.  Šios įstaigos vadovas dr. ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

„Mobingo problema“ savivaldybėje: užteko mokymų?

Sausio viduryje kilęs ažiotažas dėl naujosios Klaipėdos valdančiosios daugumos esą vykdomo mobingo Savivaldybės administracijoje bent jau instituciniame lygyje užsibaigė. Per ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Seniūnaitei atsirūgo bandymas atnaujinti bylą prieš buvusį darbdavį

Brožynų seniūnaitė Irena Gailiutė nesėkmingai bandė atnaujinti dar 2022 metais pralaimėtą bylą dėl jos atleidimo iš Respublikinės Klaipėdos ligoninės. Vietoje ...
2024-02-22
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This