Ar „Sūduvis“ parplauks į Dangę iki Jūros šventės?

Miestas, Svarbu

Nors praėjusių metų spalį buvo žadėta, kad buvęs Lietuvos karo laivas  „Sūduvis“ į Dangę atplauks jau šį pavasarį ir taps lankytojų centru, situacija pasikeitė: greičiausiai jo sulauksime tik rudenį.

Laivas „Sūduvis”, Karinėms jūrų pajėgoms tarnavęs 20 metų, į Klaipėdos senamiestį atplauks ilgam. KJP nuotrauka

Pasak Olgos Žalienės, Lietuvos jūrų muziejaus, kuris „Sūduvį” praėjusių  metų vidurvasarį perėmė iš Karinių jūrų pajėgų, direktorės, yra du šio laivo atvykimo scenarijai: šių metų vasaros pabaiga arba ruduo. Reikalai užstrigo, nes net trejetą kartų teko skelbti viešuosius pirkimus, kol galų gale buvo rastas rangovas, kuris Dangės krantinę, esančią prie Pilies tilto, kitapus Karlskronos aikštės, suremontuos ir pritaikys šiam laivui švartuoti.

Tačiau Klaipėdos mero pavaduotojas Arūnas Barbšys viliasi, kad „Sūduvis“ galėtų parplaukti į Dangę ir iki Jūros šventės. Esą, gali ir rangovas dirbti sparčiau, ir paveldosaugos bei kitos institucijos, derinančios krantinės pritaikymo projektą, galėtų parašus raityti operatyviau.

Pirmadienį tuo klausimu buvo sušauktas savivaldybės, Lietuvos jūrų muziejaus ir jo rangovo atstovų pasitarimas. Jame dalyvavęs A. Barbšys „Atvirai Klaipėdai” sakė, kad, vis dėlto, rasta galimybė atplukdyti „Sūduvį” ir iki Jūros šventės. Žinoma, jeigu rangovas suskubs parengti vietos, kur Dangės krantinėje numatomos įrengti jungtys požeminėms komunikacijoms, archeologijos projektą, o savivaldybė nedelsdama išduos leidimą žemės darbams.

Apie planus, jog karinę tarnybą baigęs laivas „Sūduvis“ galėtų tapti klaipėdiečių ir turistų traukos objektu, prabilta prieš maždaug trejus metus. Tuomet į Klaipėdos savivaldybę kreipėsi Lietuvos jūrų muziejus, nes jis buvo pasirengęs perimti laivą savo žinion ir prašė surasti vietą, kurioje jis galėtų būti nuolat prišvartuotas.

Po ilgų diskusijų buvo nutarta, jog 60 metrų ilgio Dangės krantinės, prie kurios bus švartuojamas „Sūduvis“, panaudos sutartis tarp Klaipėdos savivaldybės ir Lietuvos jūrų muziejaus bus pasirašyta tik dvejiems metams su galimybe ją pratęsti dar trejiems metams. Tokia sutartis buvo pasirašyta pernai sausį.

INFORMACIJA

Lietuvos karinės jūrų pajėgos pirmąjį „Lindau“ klasės priešmininį laivą, pavadintą vardu „Sūduvis“ (M52), iš Vokietijos gavo 1999 m. birželį. Šiek tiek anksčiau – tų pačių metų gegužę buvo įkurtas Karinių jūrų pajėgų priešmininių laivų divizionas.

Laivas „Sūduvis“ (M52) buvo pastatytas 1958 m. Vokietijos kariniam laivynui. 1978-1979 m. laivas buvo modernizuotas iš minų traluotojo į minų paieškos laivą. Laivo „Sūduvis“ (M52) krikštatėviais tapo Vilkaviškio rajono atstovai. „Sūduvio“ ilgis siekia 47,1 metro, plotis – 8,3 m.

10 Comments

  1. Tomas

    Gal dar po tanką pastatome centrinėse aikštėse? Turit laivų muzijų ten ir laikykit.

    Reply
  2. Na

    gal ne taip svarbu ar iki šventės ar ne, bet perteklinį patriotizmą demonstruodama miesto tarybą sprendimą jau priėmė. Anksčiau ar vėliau stovės. O dar išlaidos krantinės pritaikymui. Vienop nepalieka jausmas, kad tas laivas visai ne Dangės upės, senamiesčio mastelio – lyg sena lydeka kambario nedideliame akvariume. Ir ne žuvis, o tik iškamša. Keistoka militaristinė iškamša ir tame karo fone, „laisve alsuojančiame ” uostamiestyje. Tiek daug postringaujame apie poreikį gaivinti laivybą upėje, bet upėn merkiame negyvą militaristinę relikviją. Nejau tam nėra tinkamesnės vietos ir dar visai negalime be stabų? Simboliška – karo laivas miesto rotušės, valdžios namo pašonėje.

    Reply
  3. J

    Geda,klounu valdzia

    Reply
  4. konservatorių išmislas

    geldą pastatyti miesto centre, tiesiog kai jie valdžioje matome kad paskutinius keturis metus dedasi valdžioje, gėda.

    Reply
  5. Anonimas

    Kvailių valdžia.

    Reply
  6. O

    Pas mus mieste daug dėmesio skiriama simboliams, bet nepriklausomybė jau baigesi kažkodėl ?

    Reply
  7. Cheche

    Bus puikus taikinys bombai miesto centre.

    Reply
  8. Anonimas

    Gal užteks iš kažkada buvusio normalaus miesto daryti kičą? Baikite daryti miestą imitacijomia, nevietoje statomais laivais

    Reply
  9. Di

    Nei laukiame,nei reikia.O miesto valdžiai reikėtų rimtais reikalais užsiimti,problemas spręsti.

    Reply
  10. T

    Skaitai ir negali patikėti savivaldybės tarybos juokdariais.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Jūrų muziejus pradeda naują sezoną

Nuo šio trečiadienio – balandžio 17 dienos – Lietuvos jūrų muziejus pradeda 45-ąjį sezoną, dirbdamas ne tik savaitgalį, o nuo ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Miestas

Atidarys parodą, skirtą narytės NATO 20-mečiui

Balandžio 5-ąją, penktadienį, 16 val., šalia laivo-muziejaus M52 ,,Sūduvis“ Lietuvos jūrų muziejus atidarys lauko parodą ,,NATO jūroje saugo“, skirtą Lietuvos ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

Švietimas

Jūrų muziejus kviečia mokytojus registruotis edukacinėms veikloms

Lietuvos jūrų muziejus, bendradarbiaudamas su Klaipėdos miesto pedagogų švietimo ir kultūros centru, balandžio 4 dieną rengia patyriminę-metodinę dieną, skirtą mokytojams. ...
2024-03-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This