Laukia neprognozuojamas kruizinių laivų sezonas

Fotoreportažai, Svarbu, Uostas ir jūra

Pirmadienio rytą Klaipėdos uoste po dviejų metų pandeminio sąstingio prasidėjo viltingas kruizinių laivų sezonas – atplaukė nuo 2012-ųjų čia besilankantis laivas „Hamburg“. Manoma, kad šie metai gali būti rekordiniai, tačiau kartu akcentuojama, kad situacija yra itin dinamiška pirmiausia dėl geopolitinės padėties – laivų vizitų gali ir sumažėti, ir išaugti.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Paskutinis priešpandeminis kruizinių laivų sezonas 2019-aisiais prasidėjo balandžio 25-ąją. Tais metais Klaipėdoje lankėsi 51 kruizinis laivas, atplaukė daugiau kaip 68 tūkstančiai turistų. Prasidėjusi pasaulinė koronaviruso pandemija Klaipėdos uostui buvo atnešusi 679 dienų kruizinės laivybos pauzę, kurią nutraukė pernai rugpjūčio 17 d. atplaukęs laivas „Artania“. Be jo Klaipėdoje pernai dar apsilankė tik vienas kruizinis laineris.

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos Tarptautinių ryšių ir protokolo vadovės Kristinos Gontier teigimu, šiems metams buvo užsiregistravę apie 80 laivų, bet manoma, kad apie 20 proc. jų savo rezervacijas turėtų atšaukti. Tokių sprendimų priežastys – įvairios, tačiau pirmiausia viską lemia aštrėjanti geopolitinė situacija regione.

„Laivai užsiregistruoja daugelyje uostų, o paskui pagal situaciją tuos maršrutus keičia, atšaukia įtraukia naujus uostus. Situacija yra labai dinamiška, ypač Baltijos regione. Tikimės, kad sezonas bus rekordinis, jei net keli lavai atsišauks”, – sakė K. Gontier.

„Laivas „Aida” atšaukė savo keturis įplaukimus į Klaipėdą, gegužės 11-ąją turėjęs vykti vizitas irgi atšauktas. Pačios kruizinės kompanijos nusprendė susilaikyti nuo kruizų visose Baltijos šalyse. Daro įtaką karas Ukrainoje ir kad mes turime tokius kaimynus šalia. Dar gali būti visokių situacijų, galime turėti ilgesnį sąrašą laivų. Situacija labai dinamiška ir gali keistis kiekvieną minutę”, – sakė Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro direktorė Romena Savickienė. 

Anot K. Gontier, šiemet Klaipėdos uostas turėtų sulaukti 13 naujų laivų ir dviejų naujų linijų.

Po trijų metų pertraukos klaipėdiečiai balandžio pabaigoje vėl vyks į Majamyje rengiamą tarptautinę kruizinės laivybos parodą.

„Atsigauna sparčiai kruizinė laivyba, nes pandemija baigta, saugumas užtikrintas”, – bendrą tendenciją įvardija K. Gontier.

„Hamburg“ Klaipėdoje paprastai per sezoną lankydavosi tris-keturis kartus, šiemet suplanuotas dar vienas jo vizitas. Jis yra vienas mažesnių, jo ilgis siekia 144 metrus. Tačiau tokio dydžio laivų Klaipėdos uoste šiemet turėtų būti mažuma, mat skaičiuojama, kad net 70 proc. bus didieji – ilgesni nei 200 metrų kruiziniai laineriai.

„Hamburg“ Klaipėdą palikti planuoja pirmadienį, apie 13 val. Per 300 turistų iš Vokietijos 6 valandas praleis Klaipėdoje, Palangoje ir Neringoje.

Per 12 dienų truksiančią kelionę laivas „Hamburg“ dar bus švartuojamas Latvijoje, Estijoje, Suomijoje, Švedijoje. Laivo maršrute taip pat buvo numatyta aplankyti du Rusijos uostus, tačiau dėl karo Ukrainoje, juos „Hamburg“ aplenks.

„Hamburg“ plaukioja su Bahamų vėliava, o jo ilgis siekia 144 metrus. 1997-aisiais pastatytas laivas talpina 420 keleivių. Laivas priklauso Vokietijos kelionių operatoriui „Plantours Kreuzfahrten“, kuris turi 5 laivus ir veikia upinių kruizų Europoje rinkoje.

Paskutinis kruizinis laivas šiemet į Klaipėdą turėtų atplaukti spalio 13 d. Šiemet kruizinių laivų sezonas lydimas ir krantinės remonto darbų. Uosto direkcija buvo skelbusi, kad pernai rudenį pradėti darbai turėtų būti baigti šį pavasarį.  

2023 metų kruizinių laivų sezonui jau yra užsiregistravę daugiau kaip 50 laivų.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Klaipėdą 19-ą kartą pristato kruizinės laivybos parodoje

Šią savaitę Majamyje vyksta didžiausia pasaulyje kruizinei laivybai skirta paroda „Seatrade Cruise Global 2024“. Joje jau 19 kartą dalyvaujantis Klaipėdos ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Politikų tribūna

Per žiemos šventes Klaipėdoje svečiams - nė vieno renginio?

Jau gruodis ne už kalnų, o su juo artėja ir gražiausios metų šventės. Tad visi savo miestuose laukiame šventinės nuotaikos, ...
2023-11-20
Skaityti daugiau

Miestas

Tarptautinę turizmo dieną - nemokamos ekskursijos

Klaipėdos miesto turizmo sektoriaus darbuotojai profesinės šventės laukia, apibendrindami praėjusio turistinio sezono rezultatus. „Nors 2023 m. vasara ir nelepino labai ...
2023-09-14
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This