Santuokų rūmai išsikels į piliavietę?

Miestas, Svarbu

Kasmet vis labiau eižėjant Stasio Šimkaus gatvėje esantiems Klaipėdos Santuokų rūmams, miesto valdžia vėl suskato ieškoti naujos vietos. Šįkart meras Vytautas Grubliauskas ir Savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis žvalgėsi piliavietėje.

Svečių būta nemažai. Artūro Šulco nuotr.

Čia jų laukė pakankamai skeptiškai nusiteikę Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus direktorius dr. Jonas Genys ir Santuokų rūmų šeimininkė Gražina Misevičienė bei kiti suinteresuoti asmenys. Svečiai nesugaišo daug laiko apžiūrėdami piliavietės patalpas – visi ne kartą jas yra matę.

J. Genys, kurio vadovaujama įstaiga šiuos metu disponuoja visomis piliavietėje esančiomis patalpomis (tarp jų – ir konferencijų sale), teigė sunkiai įsivaizduojantis, kaip čia galėtų vykti nuolatinės santuokų ceremonijos. Juolab, kaip jas suderinti su muziejų lankytojų srautais. Tačiau jis sakė, kad jei savininkas – savivaldybė priims tokį sprendimą, teks juo ir vadovautis.

Visgi norint piliavietėje įkurdinti Santuokų rūmus, nemažai patalpų reikėtų pertvarkyti.

„Nespėjome pastatyti, atkurti, o jau planuojame, kaip griauti”,- pusiau juokais, pusiau rimtai kalbėjo direktorius.

Jo manymu, santuokoms gal tiktų Memelio pilies didysis bokštas, kurio atstatymui savivaldybė kol kas nesėkmingai ieško rangovo.

„Tiesa, jis bus nešildomas”, – bekylantį susirinkusiųjų entuziazmą apramino J. Genys.

G. Misevičienė taip pat sakė sunkiai įsivaizduojanti santuokas piliavietėje. Pasak jos, čia tiesiog yra ankšta, o į santuokos ceremonijas susirenka nemažai žmonių. Ir šiuo metu, sutuoktiniams pageidaujat, ceremonijos atliekamos piliavietėje. Todėl Civilinės metrikacijos skyriaus darbuotojai gerai žino jos patalpų pranašumus ir trūkumus.

Meras pakvietė visus nepriiminėti skubių sprendimų, nemanyti, kad viskas jau nuspręsta – kol kas tiesiog svarstomos galimybės, kur Santuokų rūmai galėtų išsikelti. Administracijos direktorius labiau domėjosi požeminių piliavietės patalpų patvarumu: jis yra ir Ekstremalių situacijų komisijos pirmininkas, o požemiai gali būti reikalingi iškilus įvairioms grėsmėms.

Apžiūrėję piliavietę svečiai išvyko į Santuokų rūmus – apžiūrėti, kokia jų būklė šiandien, kiek tame „fronte” santuokos dar galės vykti.

Naujos vietos Klaipėdos santuokų rūmams ieškoma jau ne pirmas dešimtmetis. Kažkada Civilinės metrikacijos skyriaus darbuotojams, o taip pat ir savivaldybei patraukliausiai atrodė Rotušės (Dangės g. 17) patalpos, kurioje dabar reziduoja meras ir jo komanda.

Klaipėdos miesto Santuokų rūmai. Artūro Šulco nuotr.

Ypač patraukli vieta Rotušėje galėtų būti buvusi Karalienės Luizės salė – ji tebėra išlikusi. Joje šiandien yra įsikūrusi Savivaldybės kontrolieriaus tarnyba. Kalbėta, kad reikėtų tik palyginti nedidelių investicijų šiai salei suremontuoti.  Tuomet pastatas Dangės g. 17 dar priklausė valstybei. Dabar jis grįžo savivaldybės nuosavybėn.

Klaipėdos santuokų rūmai buvo pastatyti 1980 m. Pastato architektas – Ramūnas Kraniauskas.

13 Comments

  1. Violeta

    Nesąmonė!!! Tai atvira patyčia iš klaipėdiečių. Tai tiesiog pareiškimas ieškotis santuokai kito miesto ar kaip? Kas nagus ištiesė ant nuostabaus pastato ir dar gražesnio interjero!! Viską užstatykit išpjaukit. Argi ne pasityčiojimas atiduoti santuokoms skirtą aikštę parkingui. Rupūžės

    Reply
  2. V ir Gis

    Taigi Jūros gatvėje pastatas atsilaisvino . Santuokų rūmams gal nelabai tiktų,bet kongui su svečiais paviešėti ir pamąstyti būtų pats tas.

    Reply
  3. Arunas Tuma

    Sutinku 100 procentų su komentatoriaus „Plius minus” teiginiu. Perskaičius straipnį kilo klausimų. Pirma tai, kad kažkas nusižiūrėjo vietą miesto centre. Per tokį „viražą” kažkas lauks užsislėpčs, kol bus šis pastatas su visa jo teritorija parduodamas aukcione, o dar baisiau, jei bus sugalvota kokiai tai visuomeninei organizacijai perduotas …
    Toliau… Kodėl neiškomas būdas kaip gražiai tą pastatą su visa teritorija sutvarkyti, kad žmonės nusprendę rimtam gyvenimo žingsniui tiesiog trykštu iš laimės tuokdamiesi gražioje aplinkoje? Tas pastatas tik tam buvo pritaikytas ir įdėjus pastangų ji labai gražiai ir nebrangiai galima būtų atnaujinti, pritaikant visas XXI amžiaus technologijas ir statybinias medžiagas. Ne tokius pastatus pertvarko, ar atrestauruoja, tik reikia noro tai daryti. Patirtis rodo, kad nereikia viską griauti, parduoti, ar nudergus ieškoti kitų pastatų kur vėl dešimtmetį galėsi dergti. Asmeniškai jei vyktu toks „viražas”, skaityčiau, kad tai nusikaltimas prieš Klaipėdiečius.

    Reply
  4. plius minus

    O kuo jau dabartiniai santuokų rūmai nebetinka. Tai istorija ir architektūra ir visas kompleksas tam buvo statytas ir įrengtas Architekto Kraniausko ir skulporių, dailininkų ir dizainerių pagalba. O dabar nugyvenome, metame ir ieškome ką naują nugyventi. Kaip Kaliningrado srityje rusiukai elgėsi po karo . Aukštesnę obelį nupjaudavo, kad lipti į ją nereikėtų …. Garbė tam kas savo turtą prižiūri. Tai mūsų istoriją ir ją reikia saugoti ir puoselėti .
    Kvailystės visiškos ir ciniškas Neūkiškumo demonstravimo. Manau Mero „patarėjai” tai perskaitys ir tikrai susivoks kur jį čia bandoma įvelti.

    Reply
  5. Klausimėlis

    O bažnyčioje jau ne mada ženytis?

    Reply
  6. Marijus

    Klaipėdos liberastai su triūbininku rado eilinį pinigų „įsisavinimo” šaltinį? Trumpiau – pasivogt….

    Reply
  7. Aušra

    Tobula!!!!!!!!!

    Reply
  8. Jie daro gėdą miestui

    – toks galėtų būti šios foto pavadinimas. Jonas G. šiuo klausimu visiškai teisus nors ir tradiciškai kukliai abejojantis tokia valdžios vyrų užmačia. Buvusios pilies centre stovinčias ventkameras sutvarkyti , archelogiją – miestas atseit neturi lėšų, o naujų kliedesių finansavimui galimybės yra? Miestas atsikovojo piliavietės teritoriją ir dabar vis ateinantys nauji politikai kiša į tą pilį kas kam atliko, o bendros vieningos pilies atstatymo koncepcijos taip miestas ir neturi. Tai akmuo visų pirma į aibes valdiškų kėdžių užsėdusio J.Genio sovietinį nostalgijos istorinį daržą. Kas ten galu gale kada nors bus? Kas čia per pilies atkūrimo vadovas su tokia baudžiauninko pozicija – „…savivaldybė priims tokį sprendimą, teks juo ir vadovautis..”? Tuo pat kasmet „pasitvarkymui” milijonai kišami. Kažkam šovė į galvą rinkimams pasipuikuoti ir suręsti muliažinį bokštą, o ką ten veikti neaišku ir tada, ai – bus apžvalga. O kodėl pilyje tada nepadarius ir žuvies ar skudurų turgaus, kazino? Išvyti iš esamų patalpų jaunavedžių ceremonijas idėja sklandė jau nuo Taraškevičiaus meravimo laikų ir tuomet kažkam labai panižo vietoje esamų santuokos rūmų suręsti daugiabutį. Tada neišdrįso, o koks Grubliausko tikslas ir sumanymas dabar? Beje, miestas nemažai pinigų investavo ir į Mažvydo alėjos tvarkymą ir „gaivinimą” ir ar šiandien tai toks neatidėliotinas klausimas mieste, kad tokios komandos imituodamos darbą varlinėja fotkindamosios piliavietėje? Tad pirmas klausimas gal turėtų būti ne KUR, o KODĖL?

    Reply
  9. Algis

    Zemes lopinelis butinai turi likti vienai valdininkei

    Reply
  10. Kl

    Įdeali vieta, nes visi jaunavedžiai po ceremonijos pasiplaukioja laiveliais, pasidaro prie jChtų ir pasukamo tiltelio nuotraukų ir tada važiuoja š ęsti.

    Reply
  11. Anonimas

    Ko blogai senieji santuokos rūmai? Jie specialiai šiai paskirčiai buvo statomi. Tereikia suremontuoti, o ne laukti , kol pastatas sutrunys. Nereikia miestiečiams kokio nors naujo monstro toje vietoje.

    Reply
  12. Paštininkas

    Centrinis paštas visų laukia nesulaukia !

    Reply
    • Gydytoja

      Žiauriai geras pasiūlymas!

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika, Svarbu

Klaipėdos meras: „Esu stabdis pinigų taškymui ir kreiviems projektams“ 

Pirmus savo darbo metus apžvelgęs uostamiesčio meras Arvydas Vaitkus teigia, jog pajuto, kad ši kėdė nėra pati minkščiausia, bet labai prasminga. ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Transportas

Integruotiesiems maršrutiniams taksi – 6 metai

Antradienį sukanka 6 metai, kai į viešąjį Klaipėdos transportą kaip integruota jo dalis įsiliejo maršrutiniai taksi. Per tą laiką M5, ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This