Monumento kariams likimą nulems miestiečių apklausa?

Miestas, Svarbu

Po įvairių pasitarimų maratono Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas sako, jog Skulptūrų parke esančio II pasaulinio karo metu žuvusių Raudonosios armijos karių atminimui skirto memorialo likimas turėtų būti nulemtas dviem esminiais žingsniais. Pirmiausiai pasiūlymus turi suformuluoti specialistų komisija, o dėl jų turės pasisakyti miestiečiai surengtos apklausos būdu.

Savivalda iki šiol negavo prašymo surengti tradicinį minėjimą gegužės 9-ąją. Martyno Vainoriaus nuotr.

Daug aistrų keliantį klausimą V. Grubliauskas antradienį aptarė su miesto Taryboje esančių frakcijų pirmininkais, o trečiadienį pasikvietė į rotušę buvusius miesto vadovus. Į šį susitikimą atėjo pirmosios po nepriklausomybės išrinktos miesto Tarybos pirmininkas Vytautas Čepas bei buvę merai Rimantas Taraškevičius, Povilas Vasiliauskas, Jurgis Aušra ir Benediktas Petrauskas.

„Visi priėjome vieningos nuomonės, kad kapinėms reikia suteikti kapinių statusą, kad saugotume ramybę, kad nebūtų mitinguojama, sakomos kokios politinės kalbos, kad būtų normalios kapinėse. Reikia įtraukti į projektą, kuris yra dėl Skulptūrų parko teritorijos ir sutvarkyti, kad nebūtų politinių orgijų, politinių kalbų sakymo vieta. Kaip tai padaryti jau yra specialistų, istorikų klausimas, kad žuvę kareiviai, jauni vyrai gautų ramybę. Aš manau, kad būtų galima palikti tą kardą, įsmeigtą į žemę, nes tai yra taikos, ramybės simbolis. Patarėme merui, kad labai svarbu padaryti apklausą, kad žmonės galėtų laisvai išreikšti savo nuomonę. Bet ne iš vieno klausimo – versti ar neversti, kad būtų alternatyvūs klausimai. Reikėtų, kad būtų daugiau diskusijų spaudoje, televizijoje, kad taptume normalūs žmonės, o ne politikuojantys monstrai, kad kapai yra kapai, tegul guli jauni vyrukai ramybėje, ko čia draskytis”, – po už uždarų durų vykusio pokalbio sakė V. Čepas.

Jis sakė naudodamasis proga norintis kreiptis į „radikaliau nusiteikusius klaipėdiškius”.

„Nežiūrint į tai, kad vyksta karas Ukrainoje, kad rusai elgiasi kaip žvėrys, mes vis tiek čia turime išlikti žmonėmis. Čia turime elgtis kultūringai, pagal visuotines moralines normas, nesidraskyti, nepykti, nedaryti jokių akcijų, netapyti tų paminklų, kaip patys rusai buvo padarę 1991 metais su kariniais dažais. Tai parodys mūsų kultūrą, ar ji aukšta, ar tik vaidiname, kad esame aukštos kultūros žmonės”, – sakė itin sudėtingu laikotarpiu miesto Tarybai dirigavęs V. Čepas.

Tuo metu V. Grubliauskas teigė jau iš karto kilus iniciatyvai dėl tokių paminklų šalinimo visoje Lietuvoje sunkiais įsivaizdavęs „tokio svarbaus, jautraus, rezonansinio klausimo sprendimą užsklendžiant jį vien tik politiniame-administraciniame lygmenyje”.

Pasak mero, mažų mažiausiai reikia išgirsti ekspertų, kurie turi padėti suvokti, kas turi būti atlikta ir kas palikta, nuomonę bei nebijoti paklausti klaipėdiečių nuomonės, kaip jie mato šitos vietos perspektyvą, kokią alternatyvą jie rinktųsi.

„Frakcijų vadovai turi skirtingų nuomonių – kai kurie norėtų veiksmo kiek įmanoma greičiau, o po to žiūrėti, kas iš to gausis, kiti žiūri santūriau, bet bendra nuostata, kad nieko nedaryti nesiūlo niekas. Klausimas tik taktika, kaip tai reikėtų daryti. Vienu balsu sutariama, kad tai yra kapinės, grąžinkime jų tvarkas, suvokiant, kad tai yra miesto centras, kartu ieškome sprendimų demilitarizuoti ir depolitizuoti šitą erdvę, kuri turi sakralumo”, – kalbėjo V. Grubliauskas.

Pasak jo, į klausimą, kas turtų būti palikta ir ko tikrai neturėtų būti, turi atsakyti archeologai, istorikai ir paveldo specialistai.

„Niekas net nesiūlo jokių perlaidojimų. Klausimas – ar palikti kardą, ar palikti kareivų skulptūrinę grupę, ar palikti žvaigždę kaip amžinosios ugnies simbolį. Nuomonių yra visokių. Skulptūrų parko rekonstrukcija gali būti įrankiu, galimybe, kuri padėtų spręsti viską civilizuotai. Sprendimai turi būti labai pamatuoti, kad padarius juos nereikėtų gręžiotis atgal”, – sakė meras.

Jis teigė iš pradžių turėjęs mintį, kad klaipėdiečių apklausoje turėtų būti vos ne vienas klausimas, ar jie mano, kad kapinės ir turi būti kapinėmis, o ne ceremonialo vieta, tačiau po pasitarimų jau mano, kad klausimai turėtų būti keli. Ir dėl jų formulavimo turėtų pasisakyti minėta darbo grupė, kurią meras tikisi suformuoti jau šiomis dienomis. Joje politikų nebus.

„Girdėjau iš kai kurių frakcijų, kad apklausa tik laiko tempimas. Jei dėl švyturio, Girulių klausėme ir kantriai laukėme du-tris mėnesius, čia turi būti operatyviai organizuojama”, – teigė meras, kurio nuomone, tokia apklausa gali vykti gegužę.

Kartu jis patvirtino, kad iki šiol savivalda negavo prašymo surengti tradicinį minėjimą gegužės 9-ąją.

„Negali būti ir nebus tokio gegužės 9-osios renginio, kaip buvo iki šiol. Būtų logiška ir teisinga pradėti naują tradiciją elgtis kaip kapinėse, nereikėtų jokios akcijos ir iš kitos puses. Atnešti gėlių niekam nedraudžiama, pabūti, parymoti niekam nedraudžiama, bet kokių nors politinių manifestacijų, mitingų reikėtų pradėti vengti jau nuo šių metų. Nenorėčiau, kad būtų prašymų ir iš kitos pusės. Visokių iniciatyvų tenka girdėti, kad apgaubti, nudažyti, apšviesti. Pradėkime elgtis kaip civilizuota tauta civilizuotoje valstybėje elgiasi kapinėse”, – sakė V. Grubliauskas.

32 Comments

  1. Klaipėdietė

    „Jei šalia yra palaidojimai, pakaktų esančius sovietų armijos monumentus „neutralizuoti“ informacinėmis lentomis su maždaug tokiu tekstu: „Čia palaidoti sovietinės armijos kareiviai, atnešę mums 50 metų trukusią okupaciją. Tegul Dievas būna jiems teisėjas.“ Dar su išvardintais skaičiais ir faktais. Ir pakaktų.”
    K. Sabaliauskaitė

    Reply
  2. Todas

    Parką reikia radikaliai pertvarkyti. Pirmiausia, reikia panaikinti Raudonąją armiją šlovinančius paminklus. Antra, reikia, pagaliau, sugrąžinti parko, kaip kapinių, identitetą: normaliai, vokiečių karių kapinių pavyzdžiu (t. y., be jokių propagandinių išsidirbinėjimų), sutvarkyti raudonarmiečių kapines; pašalinti šiai vietai netinkančius objektus, kaip krepšinio aikštelę; suteikti normalų pavadinimą – pvz., Klaipėdos rimties parkas (Vilniaus Tuskulėnų rimties parko pavyzdžiu).

    Reply
  3. Irute

    Siuo itemptu laikotarpiu siulau palikt kaip yra,netampykit ruskiu uz plauku

    Reply
  4. Anonimas

    Pritariu Vytautui L. čia senosios Mėmelio kapinės , o tie žuvę kareivukai kaip ir 1923 m. tipo sukilėliai yra okupantai , o senasias kapines ardė ne rusai o lietuviai , tai dabar vėl ardysim nes daugiau nieko nesugalvojam . Kapinėse atgulė įvairių tautybių ir tikėjimų žmonės ,tegul taip ir lieka . O paminklas, čia labai subtilus dalykas . Tegul daro miestiečiu mini referenduma , kaip žmonės nuspręs taip bus . O buvusiu partiniu veikėju nuomonė čia neturėtu būti pirmoje vietoje . Lietuviai mėgsta sakyti kad vokiečiai yra barbarai kurie viską naikino ir griovė, verčiau pažiurėkit i save .

    Reply
    • Anonimui

      Tai nelabai kas siūlo palaikus iškelti. Tvarkomas tuoj bus Skulptūrų parkas, vietoj kapinių įrengtas, tai siūlau prie parko prijungti ir šiuos okupantų palaikus, kokią kuklią lentelę palikus.

  5. Vytautas L.

    Šitas Raudonosios kariuomenės , kuri iš prigimties yra Okupacinė , kardas yra baisus ginklas , pakeltas virš Senųjų (Mėmelio) Klaipėdos kapinių Ir simbolis , skirtas žudymui , mirčiai ir nelaimėms ! Jis – agresyvusis Kardas , Ramybės ir Rimties Senųjų kapinių aplinkoje bei erdvėje niekaip netinka ir negalimas …
    Kitas Baisuoklis , tai okupacinio įvaizdžio butaforinės statulos – kareiviai raudonarmiečiai . Čia – Kapinėse jos visiškai netinka . Nebent Grūto parke …

    Reply
  6. Anonimas

    Padaryčiau tik vieną dalyką. Prie kardo pertvarkyčiau aikštelę taip, kad joje negalėtų vykti didelio koloradų sambūrio (tikrųjų karo dalyvių beveik nelikę). Paties memorialo neliesčiau. Kapai neliečiami. Jokių ala Sūduvio laivo egzpertų šiam reikalui nereikia, kaip ir išlaidauti griovimams.

    Reply
  7. Jonas

    Protingas sprendimas daryti gyventojų apklausą, o ne priiminėti politinį sprendimą. Kitas dalykas, apie kurį verta pamąstyti – rusiškos mokyklos, kurių Klaipėdoje yra berods 10, proporciškai daugiausia Lietuvoje. Ar tikrai yra toks didelis ir pastovus valdiškų rusiškų mokyklų poreikis Klaipėdoje?

    Reply
  8. Apgailetini.

    Taip taip,reikia mieste kuo daugiau OKUPANTU paminklu !!

    Reply
  9. Rimantas

    Atsargiai, tokie labiausiai pavojingi su Putinu pažiūriu . Kaip su Ukraina…

    Reply
  10. Justina

    Senai gėdą daro šis paminklas ir ypatingai einantys švęsti dienos, kurią apverkti reikia. Na gerai, gal istorija nesidomėjo, bet po nūdienos įvykių, manau kiekvienam Klaipėdos rusui bus suprantama, kodėl nereikia tokių paminklų. Dėl kaštų, ramiai, nuvertinui savanorių tikrai atsiras daug.

    Reply
    • Jūs apie ką ?

      Kokią istoriją mokėtės ? Nežinote ką fašistai padarė su Pirčiupio kaimo gyventojais ? Nežinote Panerių tragedijos ? Esate apgailėtini . Ateina paminėti žuvusius prieš fašizmą ! Pergalės prieš fašizmą .

    • Apie tą

      Didesnės nelaimės ir tragedijos žmonijai nei rusofašizmas nėra. Tegul dega pragare ši nelaimes kitiems nešanti tauta. Ukrainoje jie dabar surengė dešimtis tokių pirčiupių. Tegul būna prakeiktas rusiškasis fašizmas. O tą paminklą okupantams demontuoti nedelsiant.

    • V.V

      Justina, neskubėk ir paskaityk bent Vikipediją, žemiau tik dalis straipsnio

      https://lt.wikipedia.org/wiki/Generalinis_planas_Ost

      Nacistinės Vokietijos teisininko ir politinio veikėjo E. Wetzelio įsitikinimu, turėjo įvykti visos estų ir dalies latvių tautos germanizacija. Tačiau lietuvių tauta šiuo klausimu buvo mažiau pageidautina, nes „turėjo per daug slaviško kraujo“. H. Himlerio manymu, „beveik visa lietuvių tauta turėjo būti deportuota į Rytus“.[6] H. Himleris žiūrėjo teigiamai į Elzaso, Lotaringijos (Prancūzijos regionai), Viršutinės Krainos ir Pietų Štirijos teritorijų (Slovėnijos regionai), Bohemijos bei Moravijos (Čekijos regionai) gyventojų germanizaciją, tuo tarpu Lietuvos populiaciją vertindamas kaip „menkavertę rasę“.

    • Tam v v

      Suprantu, begalinis noras sukiršinti Lietuvą su Vakarais. Nepavyks. Vokietija iki šiol atgailauja už tai, ką padarė karo metu. Jų kelių einanti Rusija to nesuvokia, ir tik subyrėjusi ir demilitarizuora, kaip ir denacifikuota, ji nekels grėsmės žmonijai.

    • V.V

      Atsakymas ponui „Tam v v (IP: 78.56.19.8)”
      Citata: „Suprantu, begalinis noras sukiršinti Lietuvą su Vakarais. Nepavyks.” – keista išvada, Lietuva jau seniai yra pilnavertė vakarų dalis, atsiprašau, bet argumentas idiotiškas, bet jei manai, kad mes ne Vakarai… Tada tinka

      Citata: „Vokietija iki šiol atgailauja už tai, ką padarė karo metu.” – TAI TIESA, Vokietija padarė neįtikėtinai daug šia kryptimi, įskaitant sovietų karių laidojimo vietas. ( https://en.wikipedia.org/wiki/Treptower_Park )

      Citata: ” Jų kelių einanti Rusija to nesuvokia, ir tik subyrėjusi ir demilitarizuora, kaip ir denacifikuota, ji nekels grėsmės žmonijai.” – puiki idėja, kaip ją įgyvendinti? Karas? Tada reikia pamiršti visus šiuos ginčus, šiaip po branduolinės katastrofos vargu ar kas liks

      Kalbant apie patį memorialą, tai manau, kad tai turėtų būti susitaikymo vieta, vietoj bronzinių skulptūrų reikėtų pastatyti paminklą vokiečių kariams, priešingoje pusėje – paminklą kare žuvusiems Klaipėdos krašto gyventojams, bet ir tiems, kurie kentėjo nuo režimo…

  11. Audrius Vaišvila

    Mero pasakymą, kad tai labai jautrus klausimas ir reikalinga miestiečių apklausa, vertinčiau šios dienos kontekste, kaip pataikavimą Rusijai. Atleiskit Mere, šį situacija ne džiazo festivalio pertraukėlė, kur galit kalbėti bet ką ir temti laiką. Čia reikalingi ryžtingi sprendimai.

    Reply
    • Vaišvila,

      ar jau apsirūpinai miltais kad būtų kuo kovot su rusais, jeigu ką? Galėsi ne tik pakartotinai apibarstyt jais Titovą, bet ir visus rusus…jeigu užsuks pasižiūrėt į mus pakeliui į Kaliningradą :D) Dabar jeigu jau vietoj nerimsti, tai nulėk, ir apibarstyk bent tą paminklą, kurį tokie kaip tu šmikiai nori sunaikint. Kol dar nenukėlė..:D) Gal tada geriau jausiesi, ligoni :D)

    • Sakyčiau puikus pono Vaišvilos

      vertybinės politikos pavyzdys, kaip liberalios demokratijos vėliavų fone reikia kovoti su mirusiųjų kaulais .. :)) SKUBIAI !!!! Gal laikas jau būtų visoje ES įteisinti liberalios „šventosios inkvizicijos” teismo institutą ?

    • Rimantas

      Sutinku, tuoj baigsis jo partijos valdžia. Kiek spės pridirbs, ruošia naujus š. su savaldybė. Pamiršo meras, kad rusai lietuvius vežė 1945-1951 į Sibirą. ? Tie kovojo, juos išvežė ir į Sibirą 20 metų. Jei rusai užims Lietuvą ir duosiu ginklą vietiniams rusams, ar jie kovos Lietuvą ?

  12. Cha

    Liberalus konservynas padarys viską kad karių-išvaduotojų atminimas būtų išniekintas o visų tautų žuvusieji būtu paversti ,,rusų okupantais”

    Reply
    • Antanas

      Nepatinka kardas gražinkit borusija vietoj žvejo

  13. Žilvinas Giruliškis

    Debile, tai tau reikia Lenino aikštėje? Paprašyk Čep0 atitemps iš Grūto parko ir pastatys po tavo sumauto namo langais ir dar patranką . Galėsi bučiuoti jam į subinę ir internacionalą giedoti.

    Reply
    • Lina

      Nieko sau. Negi yra dar lietuvių kuriems reikia Lenino? Aš apšalusi.

    • Linai,

      O aš apšąlau nuo patryjotų neraštingumo ir teksto nesuvokimo . Tekstas per ilgas ? Nebandėte skaityti ? Komentarai ir antraštė ?

  14. Vytautas

    Ką ten Čepas sako? Juk pats prieš 30metų nuvertė Leniną ir patranką. Dabar suokia apie kapų ramybę.

    Reply
    • pas Čepą

      dar išliko kažkoks padorumas ir sąžinė ko negalima pasakyti nei apie vieną valdantyjį..

  15. Artiomas

    Kapinėse reikia saugoti ramybę. Kaip yra suprantama ramybė, kai su orkestru sveikiname buvusiose kapinėse 1923 metų sukilimą?

    Reply
  16. T

    Tiksliai ,juk turim pinigų apklausom kaip šieno, savivaldybės d……i toliau siautėja

    Reply
  17. Sigitas

    Tiesiog tą monumentą su kardu reikėtu nuspalvilti GELTONĄ-ŽALIĄ-RAUDONĄ spalvomis ir viskas.

    Reply
    • Gal patryjotai sigitai

      galėtų išmokti lietuviškai rašyti ir tik tada siūlyti ? Ar žino patryjotai sigitai ką monumentas simbolizuoja ? Apgailėtini …

    • Sigitui

      Savo subine nusidažyk. Kad ir vaivorykštės spalvom. O ne broileriška idiotizma rodyk. Nusiraminkite pagaliau psixai-kovotojai su paminklais

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Verslas

Senąją pirtį valdys transportininkai

Klaipėdos miesto taryba ketvirtadienį pritarė mero siūlymui reorganizuoti  UAB „Vildmina“, valdančią pirtį Trilapiop gatvėje, prijungiant ją prie savivaldybės bendrovės „Klaipėdos ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Spyglys

Eksmeras užsigeidė atsivesdinti Sporto skyriaus vedėją*

„Tikiuosi, neateisime iki tokios stadijos, kad reikės prašyti administracijos direktoriaus, kad atvesdintų jus į virtualią komiteto posėdžio erdvę”, – taip ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This