Rodys filmą apie Antaną Mončį

Kultūra

Klaipėdos žiūrovų balandžio 20 d. laukia neeilinis kino renginys – filmo apie iškilų mūsų kraštietį Antaną Mončį premjera, kurią dovanoja kino juostos „Mončys. Žemaitis iš Paryžiaus“ kūrėjai ir kino klubas „8 ½”.

Režisieriaus dokumentalisto Lino Mikutos filmas skirtas įamžinti žemaičio nuo Darbėnų, tapusio vienu iškiliausių išeivijos menininkų, Antano Mončio asmenybę.

Palikęs Lietuvą po sovietinės okupacijos, jis 1950 m. atkeliavo į Paryžių, kur gyveno ir kūrė iki pat mirties 1993 m. 

Filme atskleidžiamos tampriai persipynusi Mončio lietuviška prigimtis ir prancūziška asmenybė. Jos stiprybės Antanas sėmėsi iš Mončių sodybos medžių ir ąžuolų Mančiuose netoli Darbėnų.

„Visa jėga – šaknyse“, – sakė A. Mončys. Menininko kūrybos braižą formavo modernistinės Paryžiaus meno idėjos, kurios virto jo sukurtomis   unikaliomis medžio skulptūromis, figūrinėmis kompozicijomis, reljefais, antkapiais, kaukėmis, iliustracijomis. Visose jose lengvai galima atsekti lietuviškos archaikos, žemaitiškos pagonybės ir mitų dvasią.

Filme daugybė archyvinių kino kadrų su A. Mončio pasakojimais, bendražygių prisiminimų. Nors menininko gyvenime buvo daug skaudžių akimirkų, filme gausu šviesių epizodų, viename iš kurių menininko jaunystės draugės, dvi prancūzų seserys papasakojo linksmą istoriją, kaip vyrus iš pabėgėlių stovyklos, kurioje kurį laiką praleido Mončys, atveždavo į gubernatoriaus namų vakarėlius, nes damoms trūko šokių partnerių. Jie baigėsi tuo, kad mėlynakį lietuvį įsimylėjo gubernatoriaus dukra, nors šis įvykis ir nevirto vedybomis.

Beje, Palangoje 1999 m. buvo atidarytas A.Mončio kūrybos muziejus, prie kurio atsiradimo ranką pridėjo kitas iškilus Prancūzijos lietuvis- pasaulinio garso semiotikas Algirdas Julius Greimas. Tai jis šią idėją pamėtėjo Mončio seseriai Birutei. 

Muziejaus ekspozicijoje – menininko po mirties Lietuvai padovanoti darbai: per 200 skulptūrų, piešinių, grafikos darbų, koliažų, švilpių, kaukių…Muziejumi iki šiol rūpinasi ir skulptoriaus dukterėčia Loreta, ir sūnus, prancūzų aktorius Žanas Kristupas Mončys.

„Aš pasirinkau neištaigų gyvenimą, kad galėčiau daryti, ką noriu“, – sakė A.Mončys.

Filmo pristatyme kitą trečiadienį, balandžio 20 d., 18 val., Kultūros fabrike dalyvaus filmo režisierius, klaipėdietis Linas Mikuta ir filmo operatorė Kristina Sereikaitė.

Bilietus platina tiketa.lt, klubo nariams taikoma 50 proc. nuolaida.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Japoniškame sode Kretingos rajone pražydo sakuros

Sakuros žiedas – vienas svarbiausių simbolių Japonijoje, simbolizuojantis besikeičiantį gyvenimo ciklą. Gėrėjimosi sakurų žiedais šventė Japonijoje vadinama hanami – pažodžiui „žiedų žiūrėjimas“. ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

Mums rašo

Kuriuo keliu nueis Kretingos rajono savivalda?

Darbėnai, kaip ir daugelis Lietuvos miestelių, seniūnijų turi savo herbą. Darbėnų herbas atvaizduoja keturių kelių susikirtimus, ir ne be reikalo. ...
2024-03-19
Skaityti daugiau

Spyglys

Kodėl Darbėnai prieš vandenilį protestuoja, o Klaipėda tyli?*

Nors prie Naujosios perkėlos į Smiltynę neilgai trukus bus pradėta vandenilio gamyklos statyba, Klaipėdos gyventojai, kitaip nei Darbėnų liaudis, protestų ...
2024-03-09
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This