Teismo sprendimus privaloma vykdyti ne visiems?

Politikų tribūna

Ligita Girskienė, Seimo narė
2022-04-19

Komentarų: 1

Netrukus sueis metai, kaip Klaipėdos miesto savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėją Ireną Šakalienę teismas įpareigojo per 3 mėnesius nuo sprendimo įsiteisėjimo dienos nugriauti naujos statybos dviejų aukštų su mansarda priestatą Klaipėdos miesto centre – K. Donelaičio gatvėje ir sutvarkyti statybvietę. Sprendimas seniausiai įsiteisėjo, o nelegalus statinys stovi kaip stovėjęs. Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI) žadėjusi imtis visų priemonių, kad teismo sprendimas būtų įvykdytas, tyli.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Matant tebestovintį nelegaliai pastatytą statinį, kyla klausimas ar teismų sprendimai Lietuvoje privalomi vykdyti ne visiems? Pabandytų paprastas žmogelis nekreipti dėmesio į teismo sprendimą – būtų antstolių „apkrautas“ baudomis už kiekvieną pradelstą sprendimo nevykdymo dieną.

Generalinė prokuratūra pagal gautą skundą dėl galimo neteisėto nekilnojamojo turto įgijimo tyrimą pradėjo prieš trejus metus. Atlikus tyrimą paaiškėjo, kad Klaipėdos miesto savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė ir jos šeimos nariai galbūt neteisėtai, pasinaudojus tarnybine padėtimi ir turimais ryšiais su institucijomis dėl einamų pareigų, įgijo nekilnojamojo turto Klaipėdos miesto senamiestyje ir pradėjo statybas.

Prokurorai perdavė bylą nagrinėti Klaipėdos apygardos teismui ir prašė pripažinti negaliojančiomis keturias valstybinės žemės sklypo K. Donelaičio g. 12 pirkimo-pardavimo sutartis, panaikinti statybos leidimą bei nugriauti pradėtą statyti priestatą, o be aukciono įgytą didesnį, nei reikėjo pastatui tinkamai eksploatuoti, žemės sklypą, grąžinti valstybei.

Teismas konstatavo, kad valdininkei pardavus valstybinės žemės sklypą ne aukciono būdu, buvo pažeisti visuomeninės naudos, efektyvumo, racionalumo, viešosios teisės principai, naudojant valstybės turtą. Nutartyje teigiama, kad „byloje pakanka įrodymų, kad būtent tokia faktinė situacija, kai lengvatinėmis sąlygomis fiziniams asmenims buvo perleista didesnė nei priklausytų pagal faktines aplinkybes valstybinės žemės sklypo dalis, susiklostė ne tik dėl valstybės institucijų padarytų klaidų, bet ir dėl atsakovės I. Šakalienės bei jos šeimos narių aktyvių veiksmų“.

Teismas nurodė, kad turi būti naikinami trys Nacionalinės žemės tarnybos įsakymai dėl sklypo dalių, esančių Skulptūrų parko prieigose, pardavimo, o leidimas rekonstruoti sklype esantį avarinės būklės statinį teismo buvo pripažintas negaliojančiu. Teisėjų kolegija nutartyje kelis kartus pažymėjo, kad atsakovų užimamos pareigos galėjo lemti byloje aptariamų įvykių eigą.

Šia Klaipėdos miesto savivaldybės valdininkės statybų ir žemės sklypų pirkimų istorija besidomintys klaipėdiečiai kreipėsi į mane prašydami imtis veiksmų, kad už teismo sprendimo vykdymą atsakingų institucijų neveikimas būtų nutrauktas.

Atsižvelgiant į tai, kas išdėstyta, Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos prašiau pradėti tyrimą dėl Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėjos Irenos Šakalienės elgesio atitikties valstybės tarnautojų etikos principams bei galimo viešų ir privačių interesų supainiojimo. Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos prašiau pradėti tarnybinį patikrinimą Irenos Šakalienės atžvilgiu ir taikyti drausminę atsakomybę – atleidimą iš einamų pareigų

Klaipėdos apygardos teismas 2020 m. rugsėjo 7 d. sprendimu civilinėje byloje iš dalies tenkino Generalinės prokuratūros ieškinį, kuriame
atsakovais buvo Klaipėdos miesto savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė ir jos šeimos nariai. Teismas pripažino negaliojančia 2014 m. sausio 17 d. valstybinės žemės sklypo pirkimo-pardavimo sutartį Nr. 356, kuria Mažvydė Šakalytė įgijo iš valstybės, atstovaujamos Nacionalinės žemės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos, 411/1271 dalių žemės sklypo, esančios Klaipėdos mieste, Donelaičio g. 12.

Teismas tai pat pripažino negaliojančia 2014 m. sausio 17 d. valstybinės žemės sklypo pirkimo-pardavimo sutartį, kuria Imantė Šakalytė įgijo iš valstybės, atstovaujamos Nacionalinės žemės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos,389/1271 dalis žemės sklypo, esančio Klaipėdos mieste, Donelaičio g.12.

Teismas taip pat pritaikė restituciją ir panaikino atsakovės uždarosios akcinės bendrovės „Donelaičio namai“, kurios vadovė yra Klaipėdos miesto savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjos dukra ir atsakovių Mažvydės Šakalytės ir Irmantės Šakalytės sudarytos 2018 m. lapkričio 13 d. akcijų pasirašymo sutarčių dalis minėtų žemės sklypų, esančių adresu Donelaičio g. 12, Klaipėdoje. Nutartimi teismas grąžino atsakovei UAB „Donelaičio namai“ nuosavybėn paprastąsias vardines nematerialiąsias akcijas, kuriomis buvo apmokėtos žemės sklypo dalys. Sugrąžino žemės sklypus valstybei.

Teismas pripažino negaliojančia 2015 m. rugpjūčio 4 d. Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos statytojai Irenai Šakalienei išduoto leidimo rekonstruoti statinį statybos vietoje žemės sklype Donelaičio g. 12, Klaipėdoje, dalį dėl 2-ų aukštų su mansarda priestato, statybos.

Taip pat jis įĮpareigojo statytoją Ireną Šakalienę per 3 mėnesius nuo sprendimo įsiteisėjimo dienos Nacionalinės žemės tarnybos prie Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijos lėšomis nugriauti 2-ų aukštų su mansarda priestatą.

Lietuvos apeliacinis teismas 2021 m. gegužės 27 d. nutartimi iš dalies pakeitė 2020 m. rugsėjo 7 d. Klaipėdos apygardos teismo sprendimą. Teismas taip pat panaikino Nacionalinės žemės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos Klaipėdos miesto ir Neringos skyriaus vedėjo 2013 m. gruodžio 10 d. įsakymą Nr. 13VĮ-(14.13.2)-537 Dėl Klaipėdos apskrities viršininko 2006 m. kovo 31 d. įsakymo Nr. 13.6-1469 „Dėl valstybinės žemės sklypo, esančio K. Donelaičio g. 12, 12A Klaipėdos mieste, įregistravimo, dalių nustatymo ir pardavimo“ pakeitimo.

Teismas tai pat panaikino Nacionalinės žemės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos Klaipėdos miesto ir Neringos skyriaus vedėjo 2014 m. sausio 14 d. įsakymą Nr. 13VĮ-(14.13.2)-31 Dėl valstybinės žemės sklypo K. Donelaičio g. 12 (kadastro Nr. 2101/0003:585), Klaipėdos mieste, pardavimo.

Teismas tai pat panaikino Nacionalinės žemės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos Klaipėdos miesto ir Neringos skyriaus vedėjo 2014 m. sausio 14 d. įsakymą Nr. 13VĮ-(14.13.2)-32 Dėl valstybinės žemės sklypo K. Donelaičio g. 12 (kadastro Nr. 2101/0003:585), Klaipėdos mieste, pardavimo.

Teismas pakeitė sprendimo dalį, kuria reikalavimas pripažinti negaliojančiu leidimą rekonstruoti statinį patenkintas tik iš dalies, šį reikalavimą patenkinti visiškai ir pripažinti 2015 m. rugpjūčio 4 d. Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos statytojai Irenai Šakalienei išduotą leidimą rekonstruoti statinį statybos vietoje žemės sklype, esančiame K. Donelaičio g. 12, Klaipėdoje, negaliojančiu.

Teismas pakeitė sprendimo dalį, kuria statytoja Irena Šakalienė įpareigota atsakovės Nacionalinės žemės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos lėšomis atlikti priestato griovimo darbus, nustatant, kad tokie darbai atlikti statytojos Irenos Šakalienės ir Nacionalinės žemės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos lėšomis, lygiomis dalimis.

Taigi, Klaipėdos apygardos teismas 2020 m. rugsėjo 7 d. sprendimu įpareigojo statytoją Ireną Šakalienę per 3 mėnesius nuo sprendimo įsiteisėjimo dienos nugriauti 2-ų aukštų su mansarda priestatą ir sutvarkyti statybvietę.

Lietuvos apeliacinis teismas 2021 m. gegužės 27 d. nutartimi pakeitė sprendimo dalį, kuria statytoja Irena Šakalienė įpareigota atlikti priestato griovimo darbus, nustatant, kad tokie darbai atliktini statytojos Irenos Šakalienės ir atsakovės Nacionalinės žemės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos lėšomis, lygiomis dalimis. Nugriauti statinį, esantį K. Donelaičio g. 12, Klaipėdoje, įpareigota Irena Šakalienė.

1 Comment

  1. A

    Vis neatsistebiu kiek ilgai tęsiasi šitas cirkas. Miesto tvarkymo vedėja darko miestą. Kas absurdiškesnio gali dar nutikti. Apgailėtina miesto administracija.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Teismo sprendimo nevykdanti Irena Šakalienė panoro atgauti sumokėtą baudą 

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmai atsisakė atnaujinti vieną iš procesų dėl buvusios uostamiesčio savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėjos ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Labrenciškės sklypo istorija: savivaldybei - beveik 9000 eurų sąskaita

Dabartinių Klaipėdos valdančiųjų pagimdytoje byloje, kurios epicentre buvo visuomeninės paskirties sklypas Labrenciškėje, miesto valdžiai teko nuryti karčią piliulę.  Pirmos instancijos ...
2024-03-19
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Klaipėdos teismas neįžvelgė „Tele2“ vadovo kaltės

Klaipėdos apylinkės teismas nusprendė, kad telekomunikacijų bendrovės „Tele2“ vadovas Petras Masiulis nėra vertas baudos už tai, kad ši kompanija kaip ...
2024-03-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This