Ne demokratijos grimasa, o vertybė

Nuomonės

Rytas Staselis
2022-04-20

Komentarų: 2

Vilniaus apygardos teisme (VAT) nagrinėta vadinamoji „politinės korupcijos” byla sugebėjo viešojoje aktualijų erdvėje stumtelėti į šalutinį planą net įvykius Ukrainoje. Tiksliau – VAT trijų teisėjų kolegijos paskelbtas sprendimas išteisinti visus kaltinamuosius.

Priminsiu, kad 2016 m. gegužę tuometis Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis buvo sulaikytas teisėsaugos pareigūnų Vilniaus centre pabendravęs su koncerno „MG Baltic” atstovais, o jo automobilio bagažinėje (arba namuose) buvo atrasta pakuotė nuo alkoholinio gėrimo, pilna pinigų banknotų už bendrą 250 tūkst. eurų sumą.

Eligijus Masiulis. Martyno Vainoriaus nuotr.

Teisėsauga šią istoriją iškart pateikė viešai. Be p. Masiulio tuojau pat buvo sulaikytas tuometis „MG Baltic” viceprezidentas Raimondas Kurlianskis (teisme jo darbinės sąsajos buvo neigiamos, tačiau faktiškai yra žinoma, kad p. Kurlianskis „MG Baltic” vardu kuravo jo valdomus žiniasklaidos aktyvus: 2003-2004 m. žinių agentūrą ELTA, 2006-2017 m. interneto portalą alfa.lt ). Istorija virto „politinės korupcijos” byla, kurioje prokuratūra pateikė kaltinimus korupcija ir prekyba poveikiu ne tik minėtiems veikėjams, bet ir Liberalų sąjūdžiui, keliems partijos atstovams – Šarūnui Gustainiui ir Gintarui Steponavičiui, bet ir buvusiam Darbo partijos funkcionieriui Vytautui Gapšiui.

Tos bylos kaltinimų bendresnė prasmė: „MG Baltic” esą šėrė politikus beigi partijas pinigais bei lengvesne prieiga prie koncerno valdomos televizijos LNK eterio, o už tai ragino politikus Seimui diskutuojant dėl įvairių įstatymų, priimti koncernui palankius sprendimus.

Bylos tyrimas ir nagrinėjimas visu garsu vyko 2016-2022 m. Pasirodė, kad pagrindinius jos veikėjus, vėliau tapusius kaltinamaisiais, teisėsauga sekė iki 2016 m. jau kurį laiką. Teisme kaltinimą palaikė vienas garsiausių šalies prokurorų – Vilniaus apygardos prokuratūros vadovas Justas Laucius.

Ir dabar štai, galima sakyti, visiškas fiasco. Ta proga greičiausiai reiktų atkreipti dėmesį į kelis svarbius visos šios istorijos aspektus.

Pirma. Baudžiamąjį tyrimą pradėjusi Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) – vėl galingai susimovė. Ir dėl to joks teismas nėra niekuo kaltas. Jeigu STT pareigūnai beigi vadovai daugiau dėmesio skiria savo veiklą populiarinti, o ne akylai, pagal procedūrą surinkti įkalčius bei daiktinius įrodymus, tokia tik yra jų viešojo populiarumo kaina.

Nebe pirmą kartą STT spaudos konferencijose pradėtos bylos pavirsta sukiužusiais oro balionais. Jeigu taip yra su garsiausias nacionaliniu lygiu tyrimais, galime tik įsivaizduoti, kas vyksta šalies periferijoje, kurioje ir kritinio mąstymo, ir visuomenės kontrolės yra nepalyginamai mažiau nei Vilniuje.

Šia proga verta prisiminti neseniai sukiužusias bylas prieš verslo struktūros lyderį Andrių Romanovskį ir vieną Panevėžio konservatorių lyderių – Vitą Matuzą. Arba garsiai prieš Šakių rajono merą  Juozą Bertašių pradėtą ir faktiškai šnipštu pasibaigusį STT tyrimą. Ponas Bertašius pernai rudenį mirė ir, ko gero, bendravimas su šia institucija tardymo izoliatoriuje jam sveikatos nepridėjo.

Antra vertus, šią bylą nagrinėję teisėjai, manding, yra verti didžiulės pagarbos, kad vertino pateiktus faktus pagal įstatymo raidę, o ne susiformavusią didumos visuomenės nuotaiką. Nes teismo sprendimas yra ne grimasa, o demokratijos vertybė.

Ir trečia: kada mūsų prokurorai išmoks ir išdrįs paskui rusų karo laivą ta pačia kryptimi pasiųsti STT „piarščikus”, pamatę tokios kokybės tyrimus. Juk prokuroro misija – ne tik kulniuoti į teismus su bylos medžiaga, bet ir nutraukti tyrimus, kurie, jų akimis, turėtų būti akivaizdžiai neperspektyvūs.

2 Comments

  1. Titas

    Dar vienas korupcijos dangstymas argumentuojant, kad liaudis kvaila. Ši metodika jau daug metų sėkmingai taikoma, formuojant nuomonę. Reikia tik susitarimo, kad progresyvųjį visuomenės sluoksnį atstovaujantys politikai ir nuomonės formuotojai tam pritartų, o visi prieštaraujantys patektų į tą patį sluoksnį kaip „patvoriniai violetiniai“. Taigi daugumai nebelieka jokių klausimų ir tampa aišku, kurią pusę palaikyti. Įdomu, kaip korupcijos suvokimo indeksui.

    Reply
  2. Rokas Arbušis

    Pritariu.
    Ne teismas kaltas, jei STT broką daro.
    Jei teismas ne pagal įstatymus (juos atnaujinti naudinga, sutinku), o pagal liaudies nuomonę veiktų, netoli iki „troikos”.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Nuomonės

Niūri karo nuojauta Artimuosiuose Rytuose

Naktį iš šeštadienio į sekmadienį (balandžio 13-14 d.) raketinės atakos, kurią surengė Iranas prieš Izraelio valstybę, metu nuo keturių iki ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Regionas, Svarbu

Ar Kretingos meras iš tiesų atsikratė teisėsaugos pretenzijų? (dar atnaujinta)

Praėjusią savaitę Klaipėdos apylinkės teismas palaimino prokuratūros ir Kretingos rajono mero Antano Kalniaus taikos sutartį, kurios šiam politikui prireikė dėl ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

ELTA

Eligijus Masiulis: ilgas teisminis procesas jau savaime žmogui yra bausmė

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) pirmadienį toliau nagrinėjo nuteistųjų vadinamojoje „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje kasacinius skundus. Buvęs Liberalų sąjūdžio lyderis ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This