Įteisino tiesioginius merų rinkimus, į Seimą – nuo 21 metų

Politika

Seimas ketvirtadienį galutiniame balsavime priėmė Konstitucijos pataisas, kuriomis siekiama sudaryti konstitucinį pagrindą tiesioginiams savivaldybių merų rinkimams.

Už pagrindinio šalies dokumento pakeitimus vieningai balsavo 135 Seimo nariai.

Konstitucijoje naujomis pataisomis nutarta nustatyti, kad savivaldos teisė įgyvendinama ne tik per savivaldybių tarybas, bet ir per savivaldybių merus.

Projektas buvo parengtas įvertinus 2021 m. balandžio 19 d. Konstitucinio Teismo nutarimą, kuriuo jis pripažino, kad Vietos savivaldos ir Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymų svarbiausiosios nuostatos, susijusios su savivaldybių merų rinkimais ir įgaliojimais, prieštarauja Konstitucijos 119 straipsniui, įtvirtinančiam konstitucinius vietos savivaldos pagrindus. Šis Konstitucinio Teismo nutarimas oficialiai bus paskelbtas ir įsigalios 2023 m. gegužės 3 d.

Pagal Seimo statutą, Konstitucijos keitimo įstatymo projektas laikomas Seimo priimtu, jeigu kiekvieno balsavimo metu už projektą balsavo ne mažiau kaip 2/3 visų Seimo narių, t. y. 94 parlamentarai.

Be to, ketvirtadienį Seimas pajaunino piliečių, norinčių tapti Seimo nariais, amžių – dabar tai galima bus padaryti jau nuo 21 metų.

3 Comments

  1. Anonimas

    Seimas tai šeimos verslas , tėvas , sūnus , dabar ir anūkas

    Reply
  2. Anonimas

    Išsipildė vieno iš veikėjų žodžiai… Kas.tik nori gali valdyti valstybę.. deja bet realijas tokia kad neturint gyvenimiškos.patirties negali valdyti/vadovauti.

    Reply
    • Praeivis

      Sakyčiau, buvo būtina priimti tokias pataisas, kad į seimą tik nuo 70 metų ir tik Caritas nariams. Šeimamaršininkai, neturintys legalaus nuosavo verslo arba nuolatinio užsiėmimo taip pat tinka. Įvesti griežtus filtrus, kad į seimą jokiu būdu nepakliūtų verslininkai, mokslininkai, veganai su vegetarais, menininkai bei žurnalistai, ne tik buvusių seimūnų palikuonys bet ir jų šeimų nariai iki 6 kartos, taip pat bendrapavardžiai, įskaitant ir moteriškąją pavardės formą. Visus kandidatus pirmiausia tikrinti melo detektoriumi, sijoti archyvų duomenis iki 6 kartos, griežtai atmesti visus, turinčius giminių rasiejoje, o ypač JAV. Dėl skaidrumo garantijos tada dar patikrinti ir iškvosti įkaitinta geležimi.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Siūloma pratęsti draudimą retransliuoti rusiškus ir baltarusiškus TV kanalus

Vyriausybė pritaria siūlymui pratęsti draudimą retransliuoti Rusijos ir Baltarusijos kanalų programas. Šiuo metu numatyta, kad pastarasis ribojimas galioja iki 2024 ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

ELTA

Arvydas Pocius vadovaus Seimo komitetui

Seimas antradienį apsisprendė buvusį kariuomenės vadą, Klaipėdoje išrinktą konservatorių Arvydą Pocių skirti Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininku. Už ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

Švietimas

Klaipėdoje - pirmasis šalyje metodinis STEAM centras

Pernai rugsėjį veiklą pradėjusi Klaipėdos universiteto (KU) metodinio STEAM centro komanda balandžio 12 d. simboliniu juostos kirpimu pažymės pirmojo Lietuvoje ...
2024-04-02
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This