Už netinkamą užterštų laivų vandenų tvarkymą – 25 000 eurų bauda

Svarbu, Uostas ir jūra

Regionų apygardos administracinio teismo Klaipėdos rūmai konstatavo, kad Aplinkos apsaugos departamentas (AAD) pagrįstai nubaudė UAB „Barocenas“ 25 000 eurų dydžio bauda už tai, kad įmonė laive „Jakai“ laikė iš kitų laivų surinktus naftos produktais užterštus vandenis, nors neturėjo atitinkamo leidimo.

Martyno Vainoriaus nuotr.

„Barocenas“ kreipėsi į minėtąjį teismą ir prašė panaikinti AAD jai surašytą protokolą. Bendrovė tvirtino, kad 2020 m. lapkričio 16 d. aplinkosaugininkams imant mėginius iš laivo „Jakai“ buvo padaryti šiurkštūs pažeidimai ir dėl to suformuluota klaidinga išvada, kad laive buvo ir paprastos nuotekos, ir pavojingos atliekos (liijaliniai vandenys – naftos produktais užterštas vanduo). „Barocenas“ aiškino, kad nevykdo pavojingų atliekų laikymo veiklos, todėl jai esą taršos integruotos prevencijos kontrolės (TIPK) leidimas nėra reikalingas.

Anot įmonės, ji 2020 m. lapkričio 9 d. iš laivo „Sten Frigg“ buvo priėmusi 144 kub. m paprastų nuotekų, o kitą dieną iš laivo „Alma“ – 18 kub. m paprastų nuotekų. Lapkričio 15 d. buvo priimta dar 11,24 kub. m paprastų nuotekų iš laivo „Sten Suomi“. Jas visas vėliau AB „Klaipėdos vanduo“ priėmė kaip paprastas nuotekas, tačiau AAD specialistai padarė išvadą, kad laive buvo vien tik naftos produktais užterštos nuotekos.

Tuo metu AAD teismui nurodė, kad 2020 m. lapkričio 16 d. Klaipėdos uoste buvo fiksuotas incidentas, kai į akvatoriją išsiliejo teršalai, todėl paraleliai buvo atliktas ir neplaninis laivo „Jakai“ patikrinimas. Mėginiai, anot institucijos, buvo paimti tinkamai, laikantis reikalavimų, o jų tyrimų rezultatai yra patikimi ir teisingi, nes tyrimus atliko atestuota ir įgaliota valstybinė laboratorija. Buvo nustatyta, kad laivo „Jakai“ talpyklose 2020 m. lapkričio 16 d. buvo laikoma nemažiau kaip 196,75 kub. m. naftos produktais užterštų skysčių, kuriuose naftos produktų koncentracijos siekė nuo 1050 mg/l iki 540000 mg/l (nuotekoms leidžiamas užterštumas – 10 mg/l).

Taip pat AAD akcentavo, jog ir akte yra nurodyta, kad 2020 m. lapkričio 9 d. iš tanklaivio „Sten Frygg“ buvo priimti 144 kub. m. laivų talpos nuoplovos, įvardytos kaip „Slops“ – nafta užteršti vandenys.

„Pareiškėja skunde nurodo, jog 2020 m. lapkričio 15 d. iš laivo „Sten Suomi“ priėmė 11,24 kub. m. paprastų nuotekų, tačiau nutylėjo, jog tuo pačiu priėmė 115 kub. m., 240 kub. m. ir neįskaitomą kiekį „Slops“ – laivo talpų nuoplovų, nafta užterštų vandenų”, – savo atsiliepime rašė AAD.

Kadangi „Baroceno“ laive „Jakai“ ilgiau nei 48 val. buvo daugiau nei 50 tonų pavojingų atliekų, AAD tai traktavo kaip pavojingų atliekų laikymą, o tokiai veiklai privaloma turėti TIPK leidimą. Už tokį pažeidimą ir buvo skirta 25 000 Eur dydžio bauda.

Bylą išnagrinėjusi kolegija, kurią sudarė teisėjai Remigijus Arminas, Laimutė Jokubauskaitė, Aušrelė Mažrimienė, konstatavo, jog iš laivo paimtų mėginių tyrimai buvo atlikti akredituotoje valstybinėje laboratorijoje, todėl nėra pagrindo netikėti tyrimų protokoluose pateikiamų duomenų tikrumu.

Taip pat, nors „Barocenas” laikėsi pozicijos, kad jo eksploatuojamas laivas nepatenka į TIPK taisyklių reglamentuojamų objektų sąrašą, kadangi nėra stacionarus objektas, teismas akcentavo, jog šio laivo tinkamumo plaukioti liudijime rašoma, kad „Jakų” paskirtis – naftos produktais užterštų vandenų surinkimas iš kitų laivų ir pervežimas.

„Akivaizdu, jog pagrindinė laivo funkcija yra pavojingų atliekų (lijalinių vandenų) surinkimas iš kitų laivų, todėl laivas „Jakai“ patenka į TIPK taisyklių reguliavimo sritį”, – konstatavo teismas.

Pasak teismo, atsižvelgiant į teisinį reguliavimą konstatuotina, jog pavojingas atliekas surenkanti įmonė, per 48 val. nepristačiusi jų atliekų tvarkytojui, nebetenka laikinojo atliekų laikytojo statuso ir tampa atliekų laikytoja, tad „Barocenas” privalėjo turėti TIPK leidimą.

Teismas nusprendė, kad nėra jokio teisinio pagrindo pripažinti, jog AAD nutarimas yra nepagrįstas ar neteisėtas. Toks sprendimas dar gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

Beje, laivas „Jakai“ Teisingumo ministerijos dokumentuose yra minimas kaip dviejų pastaraisiais metais Klaipėdos uoste įvykusių incidentų dalyvis.

2020 m. rugpjūčio 31 d. švartuojantis prie 139 krantinės (UAB „Vakarų krova” teritorija) dėl įvykusio gedimo laivas prarado eigą ir atsitrenkė į krantinę – buvo nesmarkiai pažeistas jo korpuso paviršius ir krantinė. Avarijos metu žmonės nenukentėjo, aplinka nebuvo užteršta.

2018 m. rugpjūčio 2 d. „Jakams“ kilnojamu siurbliu perpilant naftos produktais užterštą vandenį iš vienos cisternos į kitą iš pastarosios iššokus žarnai tokio vandens srovė ėmė lietis ant denio ir už borto. Laivo įgulai pavėluotai sureagavus į šį įvykį buvo užteršta aplinka. Vėliau didžioji dalis teršalų buvo surinkta.

1 Comment

  1. KLP

    Pagaliau AAD padirbėjo, pagarba !

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Verslas

„Grigeo Klaipėda“ ir vandentiekininkai susikibo dėl šimtų tūkstančių 

Po teisėsaugininkų nustatyto fakto, jog pilnai neišvalytomis nuotekomis teršė Kuršių marias, uostamiesčio vandentiekininkų paslaugomis priversta naudotis AB „Grigeo Klaipėda“ už ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Regionas, Svarbu

Verslininkai vėl įrodė Neringos valdžios savivaliavimą  

Juodkrantėje įsikūrusi UAB poilsio namai „Ąžuolynas“ dar kartą teisme įrodė, kad Neringos valdžia nepagrįstai jai nesuteikia mokesčių lengvatų. „Atvira Klaipėda“ ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

Vyks medžioklės egzaminai

Aplinkos apsaugos departamentas (AAD) gegužės mėn. įvairiuose šalies regionuose organizuos medžioklės egzaminus. Klaipėdoje egzaminai bus organizuojami gegužės 8 d. Teorijos ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This