Pro memoria Aleta Chomičenkienė (atnaujinta)

Švietimas

Klaipėdos universiteto (KU) Sveikatos mokslų fakulteto bendruomenė dalijasi skaudžia žinia apie ilgametės kolegės, mokslininkės, dėstytojos, Rytų medicinos žinovės dr. Aletos Chomičenkienės netektį.

Aleta Chomičenkienė (buv. Miliūtė) gimė 1958 m. gruodžio 7 d. Šilalės apskrityje, Upynoje. 1977-aisiais baigė Batakių vidurinę mokyklą ir įstojo į Lietuvos konservatorijos Klaipėdos fakultetą lietuvių kalbos, literatūros ir režisūros specialybę. Baigusi studijas dirbo tos pačios aukštosios mokyklos Rusų ir užsienio kalbų katedroje, 1985 m. buvo pervesta į Lietuvių kalbos ir literatūros katedrą stažuotoja, joje ir dėstė.

1990-aisiais po aspirantūros Vilniuje grįžo dirbti į KU Baltų kalbotyros ir etnologijos katedrą. Po trejų metų apsigynė filologijos mokslų disertaciją „Baltų ir tocharų kalbų santykiai“, o 1994 m. gavo humanitarinių mokslų daktaro vardą ir buvo paskirta Humanitarinių mokslų fakulteto prodekane.

1995-1996 metais Indijoje Agros Kendrija Hindi Sansthan (centriniame kalbų institute) studijavo hindi kalbą, o grįžusi į Klaipėdą sukūrė Orientalistikos centrą. 1997 m. gavo docentės vardą.

2011 m. pradėjo dirbti tuometėje KU Sveikatos mokslų fakulteto Reabilitacijos katedroje, inicijavo ir dalyvavo kuriant Papildomosios ir alternatyviosios medicinos magistro studijų programą.

Dr. A. Chomičenkienė KU studentams dėstė filologijos įvadą, kalbotyros įvadą, orientalistiką, sanskritą, rytų mediciną, Ajurvedos pagrindus, sveikos gyvensenos ir natūralios medicinos teoriją. Vadovavo kursiniams, baigiamiesiems bakalauro ir magistro darbams. Jos paskaitose niekada nestigo studentų, godžiai gėrusių jos žinias ir patirtis, parsivežtas iš Indijos, išmintį, gautą įvairiose stažuotėse.  

Mokslininkė nuolat jautė žinių alkį ir kėlė kvalifikaciją Centriniame Europos institute (Vengrija), Ajurvedos centre (Raniketi), Sankt Peterburgo Ajurvedos akademijoje, Franklino institute (Kerala, Indija), Indiškoje Reiki mokykloje (Charkovas, Ukraina), Sanskrit Devi Visvadvidjalyaya universitete (Haridvaras, Indija).

Skaitė pranešimus 28 respublikinėse ir tarptautinėse konferencijose. Rašė publikacijas, spausdino straipsnius prestižiniuose lietuvių ir užsienio moksliniuose leidiniuose.

2014-aisiais A. Chomičenkienė parengė ir išleido monografiją „Rytų medicinos pradmenys. Arba kelias be pabaigos…“. Mokslininkės gyvenimo gija nutrūko taip ir neužbaigus knygos „Himalajų girliandos“. Liga buvo stipresnė už šią išmintimi, meile gyvenimui bei žmonėms spinduliavusią moterį.  

KU bendruomenė dėl netekties liūdi drauge su mirusiosios šeima bei artimaisiais.

INFORMACIJA

Balandžio 26 d., antradienį, 12 val., jos urna bus pašarvota Juozapo Darbininko bažnyčios koplyčioje (Klaipėda, Smiltelės g. 27).

Balandžio 27 d., trečiadienį, 10 val. – Šv. Mišios, urna išnešama 12 val

1 Comment

  1. Brigit

    Užuojauta

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sveikata

Rengs konferenciją apie holistinę mediciną

Klaipėdos Holistinių terapijų mokykla kartu su partneriu – Klaipėdos universiteto Holistinės medicinos ir reabilitacijos katedra – gegužės 8 d. trečiąjį kartą ...
2020-04-09
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Sveikata

Holistinių terapijų mokykla pažindins su ajurveda

Šių metų rudenį Klaipėdoje duris atvėrusi Holistinių terapijų mokykla jau įteikė pirmuosius pažymėjimus 30-čiai absolventų, sėkmingai išlaikiusių kontrolinį testą.
2018-12-17
Skaityti daugiau

Sveikata

Klaipėdoje steigiama Holistinių terapijų mokykla

Spalio 9 d. savo veiklą Klaipėdoje pradės Holistinių terapijų mokykla. Anot pranešimo spaudai, joje bus galima studijuoti holistinės medicinos pagrindus ...
2018-10-01
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This