Knygų klubas „9 puslapis“ švenčia trejų metų sukaktį

Regionas

Kretingos rajono savivaldybės M. Valančiaus viešojoje bibliotekoje vyresnioji bibliotekininkė Paulina Sutkutė, dar 2019 m. pavasarį įkūrusi suaugusiųjų knygų klubą, sėkmingai tęsia veiklą ir šiandien. Knygų klubas – erdvė, kurioje buriasi knygų mėgėjų bendruomenė. Dalydamiesi perskaitytų knygų įžvalgomis klubo nariai ugdo literatūrinį skonį, diskusijų bei kūrybiško skaitymo skatinimo kultūrą.

Anot P. Sutkutės, knygų klubai suteikia galimybę žmonėms kas mėnesį bibliotekoje aptarti aktualią ir pačių knygų klubo narių išsirinktą knygą. Knygų klubo nariai gali dalytis emocijomis ir mintimis apie perskaitytą knygą, turi galimybę išgirsti kitų klubo narių įžvalgas ir į knygos turinį ar patį autorių pažvelgti iš kitos pusės. Viena iš pirmųjų prisijungusių prie knygų mylėtojų būrio Dainora Petkienė džiaugiasi susipažinusi su naujais žmonėmis ir radusi erdvę, kurioje kūrybiškai išsirenkamos knygos skaitymui.

Sutelkti bendruomenę žmonių, kurie norėtų kartu diskutuoti apie perskaitytas knygas, P. Sutkutei idėja kilo dar mokykloje, kai skaitymas merginai tapo vienu iš mėgstamiausių pomėgių, o bendraminčių, kurie norėtų pasidalyti mintimis buvo maža. 2019 m. parengus pirmąjį kvietimą susitikti Kretingos bibliotekoje visiems, kurie domisi knygų skaitymu, ėmė jaudulys ir nežinomybė kaip pavyks išplėtoti knygų klubo veiklą. Tačiau mergina šiandien drąsiai teigia, kad moterys, kurios susirinko į pirmąjį susitikimą, tapo jau kone geriausiomis draugėmis.

Pasak knygų klubo narės Kristinos Lileikienės, į pirmąjį susitikimą moteris ėjusi labai nedrąsiai. Buvo nejauku ir nedrąsu, bijota, kaip ji bus priimta. Po pirmojo susitikimo nuotaikos pasikeitė – atmosfera buvo tokia nuostabi, kad greitai pajutusi ryšį su kitomis moterimis ir sunkumo išlieti mintis neliko labai greitai. K. Lileikienė dar prieš ateinant į klubą tikėjosi tiesiog rasti įkvėpimo grįžti prie knygų, kurios jau kurį laiką buvo dingusios iš jos gyvenimo. Knygų klubas buvo lyg ženklas, kad moteris turi puikią progą rasti sau knygas mylinčių žmonių bendruomenę ir dalintis savo pomėgiu.

Kita knygų klubo narė – Vida Lapienė – knygas skaito dar nuo mokyklos laikų. Tačiau, anot jos, perskaičius knygas vis norėjosi su kuo nors pasidalinti įspūdžiais, „pakratyti“ veikėjus už vieną ar kitą, moters nuomone, blogą epizodą. V. Lapienė, sužinojusi, kad Kretingos bibliotekoje kuriasi knygų klubas, net neįsivaizdavo kaip būtų plėtojama knygų klubo veikla. Tačiau jau nuo pirmojo susitikimo viskas tapo aišku. Moteris teigia supratusi, kad verta diskutuoti, kadangi kartais diskusijos pakeičia neigiamą požiūrį į knygos veikėjus, atsiskleidžia rašytojo ir to, ką jis norėjo papasakoti savo skaitytojams tikslas.

Šiandien knygų klubas „9 puslapis“ vienija dešimtį knygų entuziastų, kurie kas mėnesį susitinka Kretingos bibliotekoje ir bibliotekos duris užveria tik vėlai vakare. Knygų klubo diskusijos vyksta ne vieną valandą, – tenka spręsti sudėtingas situacijas, kai klubiečių požiūriai nesutampa. Bet, galiausiai, įsiklausius į kolegų argumentus ir įžvalgas, požiūris gali pasikeisti net visapusiškai.

Klubo įkūrėja Paulina pasakoja, kad „9 puslapis“ – subrandintas pavadinimas. Šis pavadinimas klubo narėms „pasirodė“ tik trečiojo susitikimo metu. Pirmojoje skaitytoje knygoje, – Ginos Viliūnės istoriniame romane „Imperatoriaus meilužė“, – klubo narėms pasirodė juokingas vienas gan groteskiškas įvykis. Jis buvo aprašytas devintajame puslapyje. Kitoje skaitytoje knygoje – Robert Seethaler „Visas gyvenimas“ – vėl panašios tematikos epizodas, ir vėl – devintajame puslapyje. Trečiojo susitikimo metu buvo nuspręsta tai priimti kaip ženklą. Būtent nuo tos dienos kiekvienoje pasirinktoje knygoje patikriname šį puslapį. Ir beveik visada jame randame juodojo humoro dalelę – kartais būtent tai, kas aprašyta 9-ajame puslapyje ir nulemia ką skaitysime kitą mėnesį.

Gegužės 11 d. 18 val. Kretingos bibliotekoje susitinks knygų mylėtojai, kurie trejų metų knygų klubo „9 puslapis“ sukaktį minės su Luis Sepúlveda „Senis, kuris mėgo skaityti meilės romanus“ ir Alejandro Zambra „Bonsai; Asmeninis medžių gyvenimas“ leidiniais. Tądien knygų klubo dalyviai nusikels į kontrastingąją Čilę, dovanojusią pasauliui įstabių literatūros kūrinių. Diskusijos metu bus kalbama apie jų skirtumus bei minimalistinių istorijų emocinius pasaulius.

Knygų klubo „9 puslapis“ trečiajame gimtadienyje laukiami visi, kurie domisi skaitymu ir ieško draugijos, kurie svajoja apie naujus atradimus ir kitokį požiūrį į tai, kas pasakojama knygose.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Kretingos bibliotekoje – paskutinysis Hario Poterio renginys

Baigiantis vasarai penktus metus iš eilės į Kretingos biblioteką susirenka daugybė jaunuolių, persirengusių Hario Poterio knygos veikėjų personažais – „raganos“ ...
2023-09-22
Skaityti daugiau

Regionas

Įteiktos nominacijos geriausiai Klaipėdos regiono bibliotekai ir bibliotekininkui

Nuo 2012 metų Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešosios bibliotekos sudaryta komisija kasmet renka ir metų nominacijas –„Išminties marės“ ir „Jonvabalis“ ...
2023-06-16
Skaityti daugiau

Mums rašo

Atvėrė širdis poezijai

Trečiadienį Klaipėdos „Vyturio“ progimnazijos bibliotekoje pirmą kartą dienos šviesą išvydo jauki poezijos popietė „Atverk širdį poezijai“. Renginys vyko ne vien ...
2022-04-28
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This