Ar tokia ir yra senojo Vitės kvartalo ateities vizija?

Fotoreportažai, Nuomonės, Svarbu

Sandėliai istoriniame Klaipėdos centre, Sankryžos g. 7, turėjo būti nugriauti, tačiau šiandien jie yra paslaptingai perstatomi. Nuniokotame Vitės kvartale bandoma panašiai reanimuoti ir kitus sovietmečio architektūros „šedevrus”.

Artūro Šulco nuotr.

2004 m. balandžio 22 d. Klaipėdos miesto savivaldybės taryba patvirtino detalųjį planą Nr. 1-124 „Teritorijos tarp N. Uosto ir Sankryžos g. dalies detaliojo plano ( sklypų Nr. 20,21,22,23,24) korektūra“. Tame plane buvo numatyta prievolė visuomeninės paskirties teritorijoje (sklypas Sankryžos g. Nr. 7) esančius statinius nugriauti.

Sankryžos g. 7 pastato praeitis. Archyvinė nuotr.

0,33 hektaro sklype esantys statiniai – baltų mūrinių plytų vienaukščiai garažai ar sandėliai (bendras plotas – 146,29 kv. m)  tuomet buvo Lietuvos Respublikos nuosavybė.

Sankryžos g. 7 pastato dabartis. Artūro Šulco nuotr.

2020 gruodį Turto bankas pardavė „fiziškai pažeistą” objektą ir žemės sklypą aukcione. Pradinė pardavimo kaina siekė 52 735 Eur.

Sankryžos g. 7. Už jo, – pirmojo Klaipėdos uosto kapitono L. Stulpino namas. Artūro Šulco nuotr.

„Atviros Klaipėdos” duomenimis, šiuo metu tą objektą bandoma parduoti už 200 tūkst. eurų.

Šis privatizuotas statinys šiandien dar nėra nugriautas – jis perstatomas. Nors darbai vyksta lėtai ir beveik nepastebimai, statybvietė praktiškai neparuošta, matyti, kad keičiama pastato išvaizda, randasi angos langams ir panašiai.

Naujoji Uosto g. 19 pastato reversas. Artūro Šulco nuotr.

Netoliese esama ir kito buvusio garažo – Naujoji Uosto g. 19, kurio atnaujinimo rezultatas yra akivaizdus. Ar šiam garažui pertvarkyti Kultūros paveldo teritorijoje buvo gauti visi leidimai, „Atvirai Klaipėdai” kol kas nepavyko išsiaiškinti.

Naujo Uosto g. 19. Artūro Šulco nuotr.

Naujasis statinys garažo beveik neprimena – greičiau konteinerinį pastatą. Jis yra netgi įveiklintas. Automobiliai parkuojami aplink. Kai kurie – tiesiog ant vejos.

Objektas gerai matomas važiuojat Naująja Uosto gatve ir klaipėdiečiams kyla klausimas – ar tokia yra senojo Vitės kvartalo ateities vizija? Ar tokia veikla nėra pažeidžiamas viešasis interesas?

Naujoji Uosto g. 19. Artūro Šulco nuotr.

Juolab kad šalia dar yra privatizuotas ir užkonservuotas pastatas Naujoji Uosto g. 17. 

Naujoji Uosto g. 19. Artūro Šulco nuotr.

Be to, gretimybėse galima rasti įvairių statinių ar inžinerinių įrenginių liekanų. Jie nėra naikinami, aptverti, nors kelia grėsmę žmonių saugumui.

Inžinerinių komunikacijos likučiai Vitės kvartale. Artūro Šulco nuotr.

5 Comments

  1. Anonimas

    Už visą Bangladešą mūsų mieste dėkokime garsiam buvusiam vyr. architektui Mureikai ir kitai savivaldybės šutvei. Daug čiulbėdavo ir pliurpdavo apie Klaipėdos istorinę architektūrą ( kad ir tą patį Vites kvartalą), tuo tarpu realiai centre dygo įvairūs stiklainiai, daugiaukščiai, klasco palapinės, nyko senieji pastatai.

    Reply
  2. Uosto PATVORYS

    tai ir patvorio architektūra. Tik, vienaip ar kitaip tai viena iš pagrindinių miesto, skambiai vadinama -NAUJOJO UOSTO, uostamiesčio gatvių, o tokios savivalės nemato nei miesto vyriausias architektas, jei jis aplamai toks mieste dar yra, nei visokių statybų inspekcija, nei gausi paveldo saugotojų valdiška ir visuomeninė armija. Šiukšlynai daugiau nei tris dešimtis metų miesto centre nuo pat sovietmečio stovi, o valdžia tik medijose sugeba postringauti. Žolę nuburzgina kartą prieš jūros šventes ir vėl metams pamiršta. Vaizdas, kad paslaptinguose planuose visą teritoriją klaskininkams numatyta padovanoti. O ką valdžia -ji vis žada, žada tam net naują, Medijų namą susiręsti. Tokia ir ta, kadaise garsi, Vitės Vizija – kalskininkai laikinai amžinas purvinas palapines kaip sumanė renčia, verslinykai iš garažų patyliukais ofisus lipdosi , o miesto valdžia pačioje Atgimimo aikštėje pasistačiusi numaliavotą konteinerį vis kliedi apie kažkokį miesto proveržį. Gal greitai koks naujai užgimęs kultūrverslininkėlis laikinai gal dar ir apsimūrys? Valdžia vėl padejuos, kad niekas nesiskundė todėl jie už tūkstantines algas nieko nematė ir toliau žadės miestui gerovę vis kepdama kliedesių galimybių studijas ir strategijas.

    Reply
  3. Tadas

    Tai taip, geriau tegul stovi apleisti, griūvantys ir pavojų keliantys pastatai dar 10-20 metų, jie tikrai daug labiau „puoštų” miestą. Vietoj to, kad pasidžiaugti jog kažkas kažką daro ir tvarko geriau pabūkim seni bambekliai ir pabumbėkim.

    Reply
    • Tadui

      Koks tu, Tadai, kvailas…

  4. Gaila

    Nėra šeimininko mieste, nėra…O ir tarnybos sugeba bausti tik už nesumokėtą parkavimą ir važiavimą „zuikiu”…

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Vėžaičiuose atsiras senelių namai

Šį pavasarį Turto banko aukcione Klaipėdos ir Kauno rajonuose parduoti nenaudoti pastatai virs senelių ir socialinio užimtumo namais. Abu pirkėjai ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Miestas

Vitės kvartalo gatvių atnaujinimas pajudės iš mirties taško

Gatvių, takų ir  kiemų infrastruktūros tvarkybos darbai, pradėti dar 2022 metais, Vitės kvartale sustojo praėjusių metų rudenį. Tai buvo siejama ...
2024-03-23
Skaityti daugiau

Miestas

Pagaliau pradės statyti komisariato automobilių aikštelę

Turto bankas paskelbė pasirašęs sutartį su UAB „HSC Baltic“ dėl Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato antžeminės daugiaaukštės automobilių stovėjimo aikštelės ...
2024-02-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This