Nidoje – naujausios „Dorės“ sutiktuvės

Regionas

Antradienį, 17.30 val., Nidoje, Bendruomenės namuose (Taikos g. 17) rengiamos Neringos kultūros almanacho „Dorė“ sutiktuvės, kuriose, be leidinio rengėjų, dalyvaus ir publikacijų autoriai, straipsniuose aprašyti herojai.

2010 m. Neringos savivaldybės Viktoro Miliūno viešosios bibliotekos pradėtas leisti kultūros almanachas pradžioje išeidavo vieną kartą per dvejus metus, nuo 2015-ųjų – kartą per metus.

Devintą kartą išleistas kultūros almanachas, pasak jo redaktorės ir sudarytojos Raimondos Meyer–Ravaitytės, yra išskirtinis ne tik savo menišku viršeliu (jame – praėjusių metų Martyno Liudviko Rėzos premijos laureatų Jūratės Bučmytės ir Alberto Krajinsko akvarelė), bet ir tematika – visas leidinys vienaip ar kitaip susijęs su Neringos – 2021-ųjų Lietuvos kultūros sostinės įvykiais.

Editai Norkevičiūtei pavyko perteikti Virginijos ir Kazimiero Mizgirių 30 metų darbo su gintaru patirtis, virtusias ir nuotykiais, ir detektyvais. Apie Juodkrantėje gyvenančius menininkus J. Bučmytę ir A. Krajinską „Dorėje“ rašo filosofas vilnietis Kasparas Pocius. Aktualiai šiandieninio karo fone suskamba kartografo ir kraštotyrininko Remigijaus Sereikos publikacija „Kuršių nerijos vietovardžių rusifikacija“, gausiai iliustruota iškalbingais, autoriaus komentuojamais žemėlapiais.

Dviejų vilniečių mokslininkų tyrimų pagrindu parašyta publikacija „Kopos nyksta: ar įmanoma pristabdyti?“ gimė po Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcijos ir KTIC „Agila“ bendro renginio , skirto kopų temai.

Neringiškius turėtų ypatingai sudominti vietos istoriją atskleidžiančios temos: Bumbinimo tradicija – iš kartos į kartą“ (autorė – Asta Jankauskienė), Neringos meno mokyklos 50–mečiui skirtas rašinys (autorė Gintarė Dikšienė), o taip pat įdomiausių faktų ir įžvalgų nestokojanti Svajūno Kuncaičio publikacija „Praėjusio šimtmečio pramogos“.

Pirmą kartą „Dorėje“ – Smiltynės istorijos tema. Žymios Smiltynės vilos „Helene“ savininkė Snieguolė Kerpienė ne tik atvėrė savo namų duris, bet ir sutiko pasidalinti savo asmenine istorija, pavadinta „Kai namas tampa istorijos mokytoju“.

Neringos mero premijos laureatą šviesaus atminimo fotografą Vaclovą Strauką „Dorėje“ pristato menotyrininkė Danguolė Ruškienė. Publikuojamos Lietuvos fotomenininkų sąjungos Klaipėdos skyriaus archyvo fotografijos, kuriose – ir nostalgiški nesuurbanizuotos Juodkrantės pamario vaizdai.

Skaitytojų dėmesį turėtų patraukti nidiškės Europos operos scenose dainuojančios Laurynos Bendžiūnaitės mintys, o taip pat muzikos žinovų pasisakymai apie Nidoje pastatytą G. F. Hendelio operą „Acis ir Galatėja“. Dainininkas, muzikantas ir kompozitorius Andrius Mamontovas „Dorėje“ prabyla labai aktualia ir skaudžia tema – apie Neringą ir garsą ir šiek tiek kitokias taisykles, kurių Neringoje privalėtų laikytis be išimties visi.

Publikuojamas ir Neringos – 2021 m. Lietuvos kultūros sostinės atidarymo spektaklio „Laikas Nė(e)rimui“ scenarijus, į kurį jo autorė rašytoja Sondra Simana įterpė interviu klausimus spektaklio režisierei choreografei Agnijai Šeiko.

„Dorėje“ pristatomos reikšmingos 2021 metais išėjusios naujos knygos, spausdinami pokalbiai su knygų sudarytojais, autoriais.

Gegužės 24 d. „Dorė“ bus pristatyta Klaipėdoje, Ievos Simonaitytės bibliotekoje, birželio 2 d. – Juodkrantėje, Liudviko Rėzos kultūros centre.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Rengia dešimtosios „Dorės“ sutiktuves

Gegužės 18-ąją, 17.30 val., Nidos kultūros ir turizmo informacijos centre „Agila“ vyks 10-ojo Neringos kultūros almanacho „Dorė“ sutiktuvės. „Trylika leidybos ...
2023-05-17
Skaityti daugiau

Kultūra

Kaip Kuršių nerija atrodo iš lietuviškosios poetinės perspektyvos?

Balandžio 13-ąją, 17.15 val., Klaipėdos miesto savivaldybės I. Kanto viešosios bibliotekos „Kauno atžalyno“ padalinyje (Kauno g. 49) bus pristatyta antologija ...
2022-04-08
Skaityti daugiau

Regionas

Neringos bendruomenė stoja ginti kurorto paveldo - organizuoja protesto akciją

Viešojoje erdvėje pasklidusi žinia apie Lietuvos vyriausybės planus Nidos švyturio komplekso statinius ir „Mediko“ namus parduoti viešajame aukcione sujaudino ne ...
2022-02-21
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This