Teismas: paspirtukininkas nekaltas dėl kartu važiavusios keleivės sužalojimų

Kriminalai ir nelaimės

Klaipėdos apygardos teismas apeliacine tvarka išnagrinėjo baudžiamąją bylą, kurioje kaltinimai dėl nesunkaus paspirtuko keleivės sveikatos sutrikdymo dėl neatsargumo buvo pareikšti paspirtuką vairavusiam vyrui.  Apygardos teismas nusprendė, kad apylinkės teismas vyrą išteisino pagrįstai.

Vyras buvo kaltinamas tuo, kad Palangoje vairuodamas elektrinį paspirtuką, priešinga kryptimi važiavusiam automobiliui atliekant posūkio į kairę manevrą ir sudarius kliūtį jo vairuojamo elektrinio paspirtuko judėjimui, elgdamasis neatsargiai, laiku nestabdė ir susidūrė su automobiliu. Po smūgio į automobilį paspirtukas palindo po automobilio priekine dalimi, o kartu važiavusi kaltinamojo mergina užvirto ant automobilio priekinio stiklo, persirito per automobilio priekinį dangtį ir nukrito ant žemės. Nukentėjusioji galva trenkėsi į automobilio priekinio lango stiklą. Eismo įvykio metu elektrinio paspirtuko keleivei padarytas nesunkus sveikatos sutrikdymas.

Pirmosios instancijos teismas paspirtuko vairuotoją dėl kaltinimų nesunkiu sveikatos sutrikdymu dėl neatsargumo išteisino. Kaltinimą byloje palaikęs prokuroras su išteisinamuoju nuosprendžiu paspirtuko vairuotojui nesutiko ir padavė apeliacinį skundą, teigdamas, kad apylinkės teismas netinkamai pritaikė baudžiamąjį įstatymą, nes ne tik automobilio vairuotojo, tačiau ir paspirtuko vairuotojo padaryti Kelių eismo taisyklių pažeidimai buvo pagrindinė padarinių kilimo sąlyga. Prokuroro teigimu, jeigu paspirtuko vairuotojas būtų laiku stabdęs vairuojamą elektrinį paspirtuką, jis būtų išvengęs susidūrimo ir kilusių pasekmių.

„Teisėjų kolegija prokuroro skundą atmetė ir apylinkės teismo išteisinamąjį nuosprendį paliko nepakeistą. Apygardos teismas konstatavo, kad pirmosios instancijos teismas teisingai nustatė, kad kelių eismo taisykles pažeidė abu – ir automobilio vairuotojas, ir elektrinio paspirtuko vairuotojas. Baudžiamoji byla eismo įvykyje dalyvavusio automobilio vairuotojui nutraukta, nes jis bylos nagrinėjimo metu mirė. Teisėjų kolegija pažymėjo, kad tais atvejais, kai kelių eismo taisykles pažeidžia keli eismo dalyviai, sprendžiant baudžiamosios atsakomybės klausimą svarbu nustatyti, kurio eismo dalyvio kelių eismo taisyklių pažeidimas buvo būtinuoju priežastiniu ryšiu susijęs su kilusiais padariniais. Teismas konstatavo, kad avarinę situaciją sudarė būtent automobilio vairuotojas, nedavęs kelio priešinga kryptimi važiavusiam elektriniam paspirtukui, o pastarojo vairuotojo veiksmai – galbūt sekundės dalimi pavėluotas sureagavimas į netikėtai kelyje atsiradusią kliūtį – nelaikytini nusikalstamais. Tokia išvada buvo padaryta ir atlikus eismo įvykio ekspertizę, kurios akte nurodyta, kad „techniniu požiūriu, jei paspirtuko vairuotojas būtų per 0,8 s nuo automobilio įvažiavimo į priešpriešinio eismo juostą sureagavęs į staiga atsiradusią kliūtį, jis būtų spėjęs sustabdyti“. Byloje esantis vaizdo įrašas taip pat patvirtino aplinkybę, kad būtent automobilio vairuotojas, prieš atlikdamas posūkio į kairę manevrą, nesustojo ir neįsitikino, kad tai daryti saugu. Šiuo atveju elektrinio paspirtuko vairuotojas neprivalėjo lėtinti greičio ar stabdyti transporto priemonės vien tik dėl to, kad buvo teorinė tikimybė, jog kitas eismo dalyvis gali nesilaikyti eismo taisyklių ir pažeisti paspirtuko vairuotojo pirmumo teisę, kol dar nėra tiesioginio pavojaus eismo saugumui”, – rašoma teismo pranešime.

Apygardos teismo nuosprendis įsiteisėja nuo paskelbimo dienos, tačiau dar gali būti skundžiamas kasacine tvarka Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės

Į teismą siunčiami vagystes ir plėšimus vykdę penki vyrai

Klaipėdos apylinkės prokuratūra praneša teismui perdavusi baudžiamąją bylą, kurioje penki asmenys kaltinami dėl pernai Klaipėdos mieste masiškai vykdytų atvirųjų vagysčių ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Regionas

Palangoje – lauko paroda apie Joną Šliūpą

Palangoje atidaryta Lietuvos nacionalinio muziejaus paroda „Kas išsigando Šliūpo?“, parengta pagal Miglės Anušauskaitės komiksų knygą. Apie spalvingą pirmojo Palangos burmistro ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Ugniagesiai išgelbėjo ir užstrigusį katiną, ir lifte įkalintą žmogų

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas pranešė, kad antradienio rytą jo pareigūnams teko gelbėti Klaipėdoje, viename Šilutės plento daugiabutyje, prie įėjimo ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This