Nukentėjo sovietinio Klaipėdos memorialo žvaigždė

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Šalyje fiksuojami išpuoliai prieš sovietiniams kariams skirtus paminklus pasiekė ir Klaipėdą.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Visuomenininkas Michailas Andrijanovas su „Atvira Klaipėda” pasidalino žinia, kad nuo vandalų nukentėjo penkiakampė Skulptūrų parke esančio II pasaulinio karo metu žuvusiems Raudonosios armijos kariams skirto memorialo žvaigždė, atlikdavusi vadinamosios amžinosios ugnies funkciją. Kažkas nudaužė šios žvaigždės galus.

M. Andrijanovas teigė apie šį incidentą antradienį popiet pranešęs Bendruoju pagalbos telefonu ir operatoriaus buvo paprašytas vietoje palaukti policijos pareigūnų.

Trečiadienio rytą policija pranešė, kad pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl svetimo turto sunaikinimo arba sugadinimo. Už tai gresia viešieji darbai arba bauda, arba laisvės apribojimas, arba laisvės atėmimas iki dvejų metų.

Žinia, sekmadienį apie 17 val. Neringoje, Alksnynėje, pastebėta, jog yra išdažytas čia esantis paminklas. Jis apmėtytas stiklainiais su raudonos spalvos dažais. Atvykę ugniagesiai paminklą nuvalė.

Skulptoriaus Juliaus Vertulio sukurtas paminklas – tarp dviejų skydų nuleistas kalavijas – uostamiesčio Skulptūrų parke buvo atidengtas 1975-aisiais. Memorialą 1980 m. lapkritį papildė skulptoriaus Rimanto Dauginčio sukurta ir Vakarų laivų remonto įmonėje išlieta trijų karių skulptūrinė kompozicija.

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas buvo sakęs, jog sulaukus raginimų demontuoti šiuos paminklus bus paskelbta miestiečių apklausa, kurios klausimai bus suformuluoti gavus specialios komisijos išvadas.

Pasak V. Grubliausko, ši komisija savo išvadas turėtų pateikti dar šią ar kitą savaitę.

„Suprantu, kad gal kam nors nervai nelaiko, kyla emocijos, bet iš neteisės teisė negimsta. Tokie veiksmai neabejotinai užtraukia atsakomybę. Niekam nekyla abejonių, kad tokių ženklų neturi likti Klaipėdoje, tačiau pirmiausia žodį turėtų tarti specialistai – kas, jų nuomone, memoriale turėtų būti palikta, o kas – demontuota”, – sakė V. Grubliauskas.

43 Comments

  1. Vytas

    Visiems kvailiams ir mankurtams: tie trys sovietiniai kariai pastatyti 1980 metais buvo sukurti skulptoriaus Rimanto Dauginčio, kuris 1990 m. gegužės 9 d. (!) susidegino prie SSRS–Vengrijos sienos, protestuodamas prieš sovietinio režimo politiką Lietuvoje ir mirė nuo nudegimų po 10 Budapešto ligoninėje praėjus 10 dienų. Taigi prašom jums tikrieji jausmai ir tikras paveldas užšaldyti šiame pavelde: vien kraujas ir skausmas.

    Reply
  2. Kryžkalnio lietuvė

    Kryžkalnio lietuvaitė pasipuošusi tautiniu kostiumu ir laikiusi rankose ąžuolo lapų vainiką, buvo nukelta. Ąžuolo lapų vainiku pasitinkami svečiai, ta tradicija yra sena lietuvių tautos tradicija, paveldas. Ten nebuvo jokių uždraustų simbolių – žvaigždžių, kūjo su pjautuvu ar raudonos vėliavos. Kažkam reikėjo ir nukėlė be referendumo ir visuomenės nuomonės. Po patvirtinto įstatymo dėl draudžiamų simbolių įteisinimo, į kalėjimą reikia tupdyti valdininkus, kurie tą mėnesį ar pusmetį, tų draudžiamų ženklų nepanaikino. Jie čia nusikaltėliai, o ne tais tebestūksančiais paminklais besipiktinantys piliečiai. Žuvusių kareivių atminimui užtenka nedidelės lentelės be svetimų simbolių, amžinos ugnies ir karių su okupantų uniformomis. Taip yra Anglijoje, kur nedidelė lentelė pritvirtinta ant stulpelio su užrašu, kad pirmajame pasauliniame kare čia žuvo 359 Airijos nr.xx pulko kariai didvyriai. Didžiosios Britanijos piliečiai amžinai saugos jų atminimą.Gražu ir pateikta tik nuoga informacija. Be jokios idiotiškos simbolikos.

    Reply
  3. jeigu būčiau ūkininkas

    priekabą trąšų atvežčiau ir maišą grūdų. kad uždengtų visą tą sovietyno okupantų paliktą šiukšlyną.

    Reply
    • Anonimas

      Mankurte pirmą dekok tiems kas laimėjo karą kad gimei..

    • Žydrūnas - ne Savickas

      Jeigu taip pykstama an „sovietinio” palikimo tai paminklai ir skulptūros čia mažiausiai kaltos. Pradėti reikėtų nuo komunistų kurie tarnavo imperijai ir iki šiol sėdi valdžiukės kėdėse ir gadina tautai gyvenimą. Buvę „kgb” agentai ir jų palikuonys iki šiol dergia Lietuvos vardą. Ir šitie vandalizmo atvejai tikrai ne atsitiktiniai osuplanuota provokacija !

  4. Val

    Ten yra ir zuvusiu lietuviu,latviu,estu….zmones kariavo uz laisve nuo nacizmo.visada yra asilu mananciu kad lauzyti kapua tai kazkokia pagarba.durniu laivas.

    Reply
    • Išmok rašyti

      Niekas nelaužo kapų, ar neskiri,balvonus visokius skirk nuo kapų.Kapuose kultūringi žmonės meldžiasi,tyli,ramiai, o ne politikuoja,klykia,mitinguoja ir pan.Važiuok į Grūto parką ir bučiuok kiekvieną okupantą.

    • Anonimas

      Išmokai rašyti,tad kelia susirasi iki stoties.. mankurtas. Trukdo paminklai..

  5. A

    Pagarba. Sovietinės idealogijos simbolių mums ir mūsu ateities kartoms nereikia, tai nėra atminimas žuvusiems. Savivaldybės administracija išsitraukit galvą iš duobės ir pradėkit dirbti nespardę skardinės į priekį.

    Reply
    • Anonimas

      Mankurte, istrauk galvą iš smėlio, ir nepavyko susipažinti kam skirtas paminklas. Bujai istorijos? Ką parodysi turistams? Viską griauti ir tesugebi? Tokiu požiūriu ir Roma sugriūtumet.

  6. Zao

    Kur tas žadėtas balsavimas, dėl viso to mėšlo nuardymo, atsibodo iki gyvo kaulo. Palaikus palikti, visa kitą šūdą į grūto parką, kam įdomu galės domėtis „istorija” aplankęs parką.

    Reply
    • Anonimas

      Kur matatote mėšlą? Jau visai kvabk. Paminklas laimėjusiems 2 pasaulinį karą. Tame tarpe ir lietuviams.

  7. Norit kovoti - važiuokit į u/k/r!

    Teroras – daugiaveidis, bet didžiausias teroro aktas – nedovanotinas žmogaus sielos sunaikinimas.

    Reply
  8. O

    Okupantams paminklai? Jūs juokaujate?

    Reply
    • Kokie paminklai

      Tai kapas. Žmonės palaiditi.

    • Klausimas

      Kam priklausė Klaipėda 1939 metais?

  9. Lietuvė

    Kuo greičiau nuimti viską kad primena sovietinį okupantą. Nebeliks vietos jų “išradingam” nesąmonių išsidirbinejimui. Visai tikėtina , kad tai eilinis orkų teiukas

    Reply
    • Anonimas

      Mankurte.

  10. Greičiau

    Greičiau priimkite sprendimus ir atlikite veiksmus miesto Tarybos nariai, kam kiršinti žmones okupantų simboliais ?

    Reply
    • Anonimas

      Baikite verkti.

  11. assss

    Nušluot nuo žemės paviršiaus šituos okupantų (kacapų) balvonus.

    Reply
  12. Mama

    Turime viešai smerkti vandalizmą, bet širdyje visi suprantame, kad okupantams ir jų garbintojams civilizuoti sprendimai negalioja. Jie neišmoko 2 pasaulinio karo pamokų ir žudo nekaltus ukrainiečius vis kalva apie SSRS pseudo gerovę ir jaučiasi Lietuvos gelbėtojais. Michailas tikrai atrodė fainas ir veiklus vaikinas, bet turj antrą planą ir kažkokį keistą santykį į Lietuvą. Laikas parodys, bet faktas, kad jei ne karas Ukrainoje, tai su rusišku žirgu būtų atjojęs î rinkimus.

    Reply
    • 100%

      Provokacija „savu” greičiausiai ,ruošiasi gegužes 9 d.

  13. Žinau žinau

    tą žvaigždę konservatorių aktyvistai savo geležiniais dantim nugraužė:D) Ir jaučiasi baisūs didvyriai…gal Tata duos net savo batą pabučiuot. Už nuopelnus

    Reply
  14. Lina

    Tai reikia ir visus kruscioviskus namus nugriauti, jie juk irgi rusiški!

    Reply
    • R.R.

      Lina, o gal tokiom sovietinėm aborto liekanom kaip Jūs reiktų tiesiog išsiaiškinti kuom skiriasi gyvenamasis būstas nuo balvoninio stabo, kad mažiau kliedėti viešoj erdvėj.

    • Anonimas

      Tikrai kad assssss

    • To rr

      Na ir kuom mankurte skiriasi?

  15. Užteršti sovietiniais simboliais

    Palikti tik lentelę, jei kas palaidota. Nereikia prievartautojų, okupantų, simbolių. Naujoms kartoms nereikia viso šito. Jei kam reikia yra Grūto parkas. Galės ir vodkos įkalt. Miesto centras ne vieta. 1991 turėjo jų nebelikt.

    Reply
  16. KODĖL

    Paminklai turėtų būti išmontuoti, jei nusprendžiama kad jie nebeaktualūs. Betkokie vandalizmo išpuoliai neturi būti toleruojami. Kodėl leidžiama darkyti iršiukšlinti viešas erdves?

    Reply
  17. Di

    Pats turbūt ir nusikėlė,kad būtų galima parėkti,kokie lietuviai vandalai ir nemyli išvaduotojų

    Reply
    • Ir , atraportavo

      Maskvai, kad Lietuvos nacikai skriaudžia rusišką myrą

  18. Anonimas

    jau senei neturejo buti tu skulpturu ,okupantai isvijo vokiecius ir okupavo lietuva

    Reply
    • Anonimas

      Jau senai tokių mankurtu kaip anonimas (kovotojas su paminklais) Lietuvoje neturėjo būti.

    • Darius

      Gal prisiminkit kas po karo Lietuvai prijungė Klaipėda?

    • Baltai, aisčiai ir t.t.

      O kas prijungė 1923-iais? Jeigu ne tas popiergalis, Stalino ir Hitlerio pasubinotų Molotovo-Ribentropo surašytas, ko gero, jokių klausimų dabar nė nebūtų. Aišku, senais laikais nereikėjo mūsų valdovams tarpusavyje niautis ir užsileisti visokius vokiečių ordinus ant savo galvos, gal nereikėtų dabar pyktis ir aiškintis, kas ką davė ar atėmė.

  19. Klaipėdskss

    Proto ir dvasios ubagai… Su paminklais kariauja…

    Reply
    • ghjk

      čia ne paminklas, o išsigimėlių simboliai

    • to ghjk

      ghjk (IP: 83.171.17.90 tau kuom konkrečiai uzkliuvo antro pasaulio karo didvyriai, įvairių tautybių?

    • Čia kapinės

      Kaz kos zoovilas su paminklais kapinese kariauja

    • Klaipėdkas

      ghjk, tau 6 spalvų vėliava mielesnė…

    • to Čia kapinės

      Jei čia kapinės,tai kapinėse tyla būna, gėlytę atneši,pastovi ir tiek,o ne rėkaujama,mitinguojama,politikuojama…Niekas kaulų neliečia,lai guli,o balvinai-Grūto parke turi būti…

    • val

      kariauja nes nesupranta kad paprasti zmones kovojo uz savo laisve,uz savo seimos ir zeme. niekas is tu suskiu komentatoriu nedristu kariauti,prikakuotu i kelnes ir sedetu kaip peles. ten yramusu tauteciu palaikai, griaunant tuos paminklus automatiskai parodai pagarba nacistams ir Hitleriui. sovietine simbolika tai tsrs herbas,himnas,veliava. kas nesupranta ??? geda merui ir klaipedos tarybai.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Eksmeras užsigeidė atsivesdinti Sporto skyriaus vedėją*

„Tikiuosi, neateisime iki tokios stadijos, kad reikės prašyti administracijos direktoriaus, kad atvesdintų jus į virtualią komiteto posėdžio erdvę”, – taip ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

Sportas, Svarbu

Konfliktų draskomo „Viesulo” vadovo darbą meras vertina gerai

„Kiekvienas vadovas turi dar ir savo vadovą, išskyrus aukščiausiąjį miesto vadovą, nes jam vadovo nebėra”, – taip Klaipėdos miesto tarybos Kultūros, ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija

J. L. Vynerio gimtadienio proga - ekskursijos

Juliaus Liudviko Vynerio fondas, švenčiantis 20 metų jubiliejų, kartu su Mažosios Lietuvos istorijos muziejumi šeštadienį, balandžio 6 d., kviečia klaipėdiečius ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This