Prasidėjo Skulptūrų parko tvarkymo darbai

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Prasidėjo uostamiesčio Skulptūrų parko tvarkymo darbai. Juos, vyksiančius trimis etapais, numatyta atlikti maždaug per dvejus metus.

Artūro Šulco nuotr.

Parke darbus pradėjo UAB „Plungės lagūna“, jos paslaugos pagal sutartį Klaipėdos miesto savivaldybe kainuos apie 3 mln. eurų.

Artūro Šulco nuotr.

Per pirmąjį darbų etapą, kuris užtruks apie metus, numatoma demontuoti senąją infrastruktūrą, įrengti pėsčiųjų takų tinklą, vaikų žaidimo aikštelę, sutvarkyti vandentiekio tinklus, įrengti laistymo sistemą. 

Artūro Šulco nuotr.

Sutarta, kad bus saugomi vertingiausi parko medžiai. Būtent dėl medžių išsaugojimo miesto bendruomenė išsakė daugiausiai pastabų rengiant parko atnaujinimo projektą.

Artūro Šulco nuotr.

Tvarkant parką bus atliekami ir archeologiniai tyrimai, perlaidojami rasti palaikai.

Šiuo metu darbai prasidėjo Skulptūrų parko teritorijoje, prie Liepų gatvės, – ji užtverta lankytojams. Iš Liepų gatvės, o taip pat ir iš Kristijono Donelaičio g. pusės suprojektuoti simboliniai vartai. Pagal projektą šie darbai turėtų būti atlikti per antrąjį etapą.

Per trečiąjį etapą bus tvarkomi parko želdiniai, aptveriama teritorija iš Trilapio ir Simono Daukanto gatvių pusių.

Pradėti darbai jau sukėlė kai kurių klaipėdiečių pasipiktinimą.

„Aišku, čia ne naujiena, čia ilgai lauktas projektas. Bet kodėl uždaro visą parką, kodėl negalima buvo tvarkyti etapais tokį plotą? Mieste visiškai neliko vietos ramiam poilsiui, dvejus metus nebus kur net išeiti, visur asfaltas. Mūsų Danės skveras tapo riedlenčių bei skeitų oaze – nei senjorams, nei su vaikais neįmanoma ten būti. Ir dabar matom, kad jau beveik visas Skulptūrų parkas aptvertas”, – „Atvirai Klaipėdai” rašė klaipėdietė Valerija.

INFORMACIJA

Miesto centre tarp Liepų ir S. Daukanto g. įsikūręs Skulptūrų parkas užima beveik 10 ha ploto. Didžiausią parko dalį užima valstybės saugoma kultūros vertybė – Klaipėdos senųjų kapinių kompleksas. Miesto kapinės šioje teritorijoje buvo įkurtos 1820 metais ir tam tikrą laiką veikė pokariu, kol sovietinė valdžia panaikino kapines ir šioje vietoje įkūrė Skulptūrų parką.

Kapinių teritorijoje yra Klaipėdos mecenatų Liudviko Juliaus Vynerio, ir Gerlachų šeimos kapai, 1923 metų Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos dalyvių memorialas. Šalia buvusios vakarinės kapinių ribos yra Napoleono karus menantis gynybinis įtvirtinimas, vadinamasis šancas.

31 Comments

  1. Miestietė

    Tai barbarizmas ir betongalvių mankurtų pergalė prieš normalius gamtą ir jaukią aplinką mylinčius žmones. Tokiems zombiams norisi palinkėti kaip tam rusų laivui – eikit jūs nax…su tomis savo plynėmis! Kiek galima pstaikauti paaugliams ir buduliams,?! Viskas tik jiems. Kodėl nieko nedaroma dėl senjorų? Kodėl jiems vasarą nera galimybės ramiai pasėdėti pavėsiukyje? Visi suoleliai saulėkaitoje. Prakeikti galima tuos Kl. Buldozerius savivaldybėje. Jie mus verčia jaustis tarsi Šiaurės Korėjoje su betono aikštėmis ir trinkelių plynėmis

    Reply
  2. Gidė

    Manyčiau, kad Skulptūrų / Mažvydo parke turi būti išlaikyta jo istorinė, sakralinė praeitis! Juk čia ilsisi tūkstančių buvusių miesto gyventojų, kurie statė ir puoselėjo šį miestą, palaikai. Nevalia sudrumsti jų rimtį, išdraskyti jų palaikus.Nebūkime barbarai. Sutvarkyti reikia tiek, kad išliktų kuo daugiau didelių meďžių, žalumos, daugiau ramybės ir pagarbos šiai vietai.Sutvarkyti neplačius takelius, gal ir apšvietimą.
    Krepšinio, vaikų aikštelių įrengimui ,parkavimo aikštelėms kategoriškai NE!
    Tai sakralinė vieta, o ne aktyvaus poilsio, sporto vieta. Žinau ką sakau,kadangi jau 3 dešimtmečius vedu čionai ekskursijas užsieniečių grupėms,tame tarpe ir buvusiems Memėlio gyventojams. Jie džiaugėsi kiekvieną kartą, kai matydavo rimtį, tvarką buvusiose kapinėse.Jie sakydavo ” Esame laimingi,kad mūsų seneliai,tėvai ir protėviai gali čia ramybėje ilsėtis”. Tad gerbkime ir saugokime čia palaidotų miestiečių rimtį. Juk tos pagarbos, rimties norėtume ir mes, po mūsų išėjimo į amžinybę.

    Reply
  3. TIESIOG GAILA

    …..prasidėjo skulptūrų parko darkymo darbai, Klaipėdos miesto žaliūjų plotų genocidas tęsiasi. Prisimenamt kaip buvo ,, sutvarkyti” visi kiti miesto skverai , parkai ir ne tik, gero tikėtis neverta. … Kad miesto savivaldybė taip uoliai statytų taip reikalingus darželius, mokyklas, senai suplanuotas poliklinikas, kaip jie dabar naikina gamtą! Matyt atkatai ne tie, jei neklystu visos lėšos 3 milij. bus iš miestiečių pinigų, o kur dar medienos prichvatai. Paskutinį Klaipėdos parką išpjaus, ….o dar ,,Plungės Lagūna” pasistengs brokelio padrėbt! pvz. jau turime.

    Reply
    • Anonimas

      Alfanas Žalys buvo sukūręs ši miestą, dabartiniai mankurtai jo dvasia sugriovė. Visi didieji medziai krito. Gėda prieš turistus ir svečius koks nykus miestas aptapo.o vardanko.. dėl kažkokių pinigų ir pigių projektų..

  4. Martas

    Kaip projektas taip otkatas , kaip konkursas taip otkatas ,o jūs grožis , poilsis , gamta pinigai daromi ne dėl grožio ??

    Reply
  5. Negalima leisti savivaldybei

    Sunaikinti Skulptūrų parka,
    Savivaldybė sunaikino 400 medžių (Jono kalnelis), Subjauravo Danės skvera. Sunaikino ir paskandino Rumpiškės kvartalą, iškirto tūks. medžių ir vil lenda naikinti gamta ir mūsų sveikata. Rankos šalin savivalda nuo mūsų turto- medžių

    Reply
    • piktiems

      o kas mers “dudoriu” ir jo antikvarine šutva rinko !??? ne jus. ?

  6. C7

    Turime pasivaikščiojimams Mažvydo alėją, Vydūno , Ferdinando , Danės skverus, baiginėjamas Malūnų parkas. Po 2 metų turėsime ir kultūriną Skulptūrų parką. Projektas visai geras. Jau pirmu etapu sutvarkys takelius. Antru trečių etapais pristatys papildomų skultūrų ir akcentų. Gyvename centre, turime mažų vaikų ir džiaugiamės pokyčiais.
    Laukiame Danės ir Daukanto gatvių rekonstrukcijos.

    Reply
    • To C7

      Tai savivaldybės rašliava, pateisinti pinigu plovyma ir apie 600 medžių iškirtima, ir krepšinio aikščių įrengimą kapinesę

  7. Anonimas

    Vietoje šalutinių takelių atnaujinimo , savivaldybė organizuoja grandiozinės statybas. Nuojauta kužda, kad medžių bus iškersta panašiai kaip Dangės skvere, kuriame nebėra galimybės pasislėpti nuo saulės ir (Danės) gatvės triukšmo.

    Reply
    • D.N.

      Matyt , savivaldybės klerkų užduotis yra paversti vieną gražiausių LT miestų betono džiunglėmis ir triukšmo pragaru?

  8. Savivaldybė tik plauna pinigus

    Per ši projekta. Suprojektavo krepšinio ir kitu trukšmingu aikštelių kapinesę. Tai žiauru, keaupu….
    Ant kapu triukšmauti leis iki 2 nakties….Orkai savivaldybeje

    Reply
    • visažiniui

      ,,Ant kapų” jūs triukšmaujate 05-09,baisiau nebūna kaip tą dieną triukšmaudavote-mitinguojate ,politikuojate,argi vieta kapinėse?

    • Anonimas

      Apie ką jūs? Kuom užkliuvo 0509? Senelių neturi kurie apie karą papasakotų?

  9. Smagu bet ir liūdna

    Smagu matyti, kad miestas tvarkomas. Gražiai sutvarkytas Danės skveras, statomas naujas Muzikinis teatras, skulptūrų parkas pradedamas tvarkyti. Tik kaip priversti H.Manto gatvėje gyvenančius miestiečius renovuoti savo namus? Man atrodo, kad šioje situacijoje ne paskutinis vaidmuo tenka miesto valdžiai, kuri turėtu paskatinti, paremti gyventojus. H.Manto gatvė, aikštė taip apleisti, kad gėda žiūrėti ir svečiams parodyti. Nejaugi centrinės miesto dalies gyventojai neturi nei lašelio patriotizmo, kad gyvendami centrinėje H.Manto gatvėje nesiruošia renovuoti savo namų? Prie rekonstruojamo Muzikinio teatro prilipintas namas atrodo kaip sovietinis vaiduoklis. Reikėtu miesto valdžiai pasitarti su Kauno valdžia ir sužinoti tą receptą, padėjusį renovuoti visus Laisvės alėjoje esančius namus per tokį trumpą laiką.

    Reply
    • Komentatoriui iš savivaldos

      Kur matei gražiai sutvarkytas Ganės skveras? Jis sudarkytas

    • pastoviam niurgzliui

      Nuostabiai Danės skveras sutvarkytas.O kur jūs radote Ganės skverą???

    • Anonimas

      Nejuokaukit..naujas Danės skveras baisu koks nykus šaltas patapo kaip ir prie Vaidilos aikštelė. Kas ten gražaus?

  10. A

    Natūralu, kad kol tvarkomas, parkas uždarytas. Kiek pakentėsim ir turėsim atnaujintą vietą, mažų mažiausiai takai bus tvarkingi.
    Danės skvere viskas normaliai su tais vaikais, aš džiaugiuosi, kad atsidaro jaunimui erdvė sportuoti ir mano vaikui žaisti aikštelėje netrukdo. Suprantu, kad gal kelia nerimą kai jie atrieda pagrindiniu koridorium, bet galima ateiti paupiu. Aš asmeniškai nekenčiu visa širdim to pagrindinio koridoriaus su altoriais, antkapiais ir nuobodžiais kūbais. Svajoju, kad vieną dieną meninkams leis iš tos dalies ką nors išspausti.

    Reply
    • Anonimas

      Deja bet nejaukus skveras…

  11. Klaipėdietė

    Tikėsimės, kad nebeliks sovietinių balvonų pačiam pirmam etape.

    Reply
    • Anonimas

      Iš kur tas mankurtizmas?

  12. Anonimas

    Prasidėjo skulptūrų parko naikinimas.. isdarkymo darbai

    Reply
  13. Romas

    Valerija, netigėk iki Trinyčių parko pasivaikščioti 🙂

    Reply
    • Valerija

      Romai, aš tai ir iki Trinyčių ir iki Melnragės prasivakščiuoti galiu:) Ir tikrai džiaugiuosi, kad parko renovacija prasidėjo!!!
      Tai ir rašau, kad senjorams ir mamoms su vaikučiais bus sunkiau rasti vietą poilsiui:(

  14. plius minus

    Geras Projektas, kuris buvo daromas ne vienerius metus ir ne vieną kadenciją .
    Sveikiname Miestelėnus , pagaliau Savivaldybės administracijos direktorių pasiryžus jį įgyvendinti . Juk kadencijos pabaigoje privalėsime pasižiūrėti kas nuveikta. Ir ačiū Dievui, kad psiaudo medžių saugotojai jo visai neišgvaltavojo . O susireikšminusių ir susirūpinusių daug buvo , yra ir dar bus.
    Tai valio , PAGALIAU .

    Reply
    • Pastebėjimas

      Ir vėl “Plungės lagūna”! Brokdariai !

    • To plius minus

      Jums trukdo medžiai? Paziutekite.koks nepatrauklus miestą tapo be augmenijos. Visas buvęs žalias.miestas sunaikintas Liepų g. Taikos prospektas kaip nutriuses.negyva ir nemiela.

    • Iškirs apue 600 medžių

      Tai ne projektas tai barbarizmas. Tai miesto naikinimas

    • Lagūna

      Klaipėdoje kaip Klaipėdoje, nieko naujo. O pačioje Plungėje takus, infrastuktūrą ir aplinką palei tvenkinį kas tvarkė? Jeigu ta pati „Lagūna”, tai sakyčiau visai neblogai susitvarkė, ten dabar malonu pasivaikščioti, o rudenį, lapams pageltus bus visai puiku. Tik kokios nors jaukios kavinukės ten dar trūksta, nebent kavamobilis savaitgaliais pasisukinėtų šalia prieplaukos.

    • Kur laguna tvarko

      Tai paskandimntas Rumpiškės rajonas. A
      Paskandinta ąžuolų giraite. Dabar išvogs medžius ur paskandins parką

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija

J. L. Vynerio gimtadienio proga - ekskursijos

Juliaus Liudviko Vynerio fondas, švenčiantis 20 metų jubiliejų, kartu su Mažosios Lietuvos istorijos muziejumi šeštadienį, balandžio 6 d., kviečia klaipėdiečius ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

Mums rašo

Moksleiviai originaliai paminėjo inžinerijos savaitę

Kovo mėnesį tradiciškai Klaipėdos Martyno Mažvydo progimnazijoje yra organizuojama inžinerijos savaitė, kurią vainikuoja išvykų ir edukacijų diena.  1-8 klasių mokiniai ...
2024-03-19
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Dangės skvero granitas: teismas palaikė savivaldybę

Pasirodo, kad dar 2020-ųjų pavasarį kilusios peripetijos dėl tuo metu rekonstruojamame Dangės skvere numatyto kloti granito pasiekė ir teismą. Klaipėdos savivaldybė ...
2024-03-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This